Häpna! Litterär-vetenskapligt magasin

Sveriges första renodlade SF-tidskrift

Äventyr i tid och rymd

Nummer 1 1954

Häpna! var en svensk science fiction-tidskrift som utkom med 119 nummer mellan 1954 och 1966. Den sammanföll med den stora vågen av science fiction i Sverige, och den dog när samma våg hade ebbat ut. Mellan mars 1954 och januari 1966 hann den introducera flera av de mest kända sf-författarna för de svenska läsarna, och den startade den svenska fanrörelse som än idag lever kvar.

Häpna! grundades när tryckeriägaren och sf-entusiasten Karl Gustav Kindberg från Jönköping bjöd den unge svenske sf-författaren och tillika sf-entusiasten Sture Lönnerstrand på middag i Stockholm och lade fram sina planer på en svensk motsvarighet till Amazing Stories och liknande amerikanska tidskrifter. Lönnerstrand blev eld och lågor, och föreslog namnet Häpna! De två groggade på överenskommelsen och tidskriften var grundad.

Häpna! präglades av det entusiastiska predikandet av science fictions storhet och lovade sina läsare gräddan av svensk och utländsk science fiction. Man publicerade också en klubbspalt där nystartade sf-föreningar kunde söka kontakt med likasinnade. Flertalet nummer innehöll också egensinniga recensioner av bibliotekarie Roland Adlerberth. (Dessa fortsatte sedan på 1970-talet i Jules Verne-Magasinet.)

Som Wikipediaartikeln om Häpna! påpekar, innehöll tidskriften svenska originalnoveller av de debuterande författarna Dénis Lindbohm, Sam J. Lundwall, och Bertil Mårtensson, men också mycket av exempelvis Ray Bradbury, Robert Heinlein, Isaac Asimov, Arthur C. Clarke och James Ballard. Även en hel del annat från engelska New Worlds översattes.

Vi har Häpna! till salu

Nummer 1 1966

Fantikvariatet har kommit över några kartonger Häpna! i fint skick, och säljer dessa nummer för facila tio kronor styck. Passa på att skaffa dig en samling som är ganska komplett!

Det är en charmig tidskrift med en del riktigt klassisk science fiction, och man känner den optimistiska tidsandan strömma emot en. Närmare beskrivningar av varje nummer hittar du genom att klicka på flikarna med årtalen här ovanför. Priset är tio kronor per nummer plus porto. Beställ genom att skriva till mig, Johan Anglemark, och tala om vad du vill köpa. Jag bekräftar att det du vill ha finns i lager och talar om vad totalpriset inklusive frakt blir, och hur du betalar.

Numera ges det inte ut mycket sf i Sverige, framför allt inte noveller. Ta chansen att för ett mycket billigt pris gräva i en guldgruva. Här hittar du noveller av legender som Asimov, Clarke och Heinlein, Simak, Ballard, Dick, Sheckley och andra författare som har stått emot tidens tand. Möt dessa storheter där de stod på sin topp.

Johan Anglemark
Storvreta, 2022