Om Richard Shaver

Om sf och fantasy

Om Richard Shaver

Inläggav Terje » tor 02 apr 2009, 07:47

I tråden "Forna dagars framtid" skrev margl:

Jag har frågat tidigare på pulptråden om någon var mer införstådd rörande Shaver. Kanske du är denna någon?


Javisst är jag det! :)

Richard Shaver var en konstnär och mentalpatient som uppfann en märklig fantastisk mytologi som han verkar ha uppfattat som verklig.

I korthet kan den sammanfattas så här: I forntiden levde mäktiga väsen på jorden, de hade obegränsad livslängd och fantastiska förmågor, till följd förändrad strålning från solen drabbades de dock av fysiska och mentala sjukdomar. De flesta av dem lämnade jorden, några levde kvar och blev kortlivade och svaga människor. Andra lever under jordens yta, förvridna ("dero") och sadistiska dvärgar som med hjälp av högteknologiska maskiner ligger bakom de flesta olyckor som drabbar människor. Ett fåtal godhjärtade väsen ("tero") finns också som agerar skyddsänglar. Det händer att människor kidnappas och förs bort av Dero.

Shaver skickade brev till Amazing Stories där han redogjorde för sina upplevelser med Dero. Dåvarande redaktören Ray Palmer valde att skriva om breven som noveller men publicerade dem som "baserade på sanna upplevelser". Detta skapade ett enormt gensvar, mängder av människor skrev till tidningen och menade sig ha liknande upplevelser. Runtom i USA startades det "shaver mystery clubs". Mer skeptiska fans var inte roade av att deras tidskrift blivit ett språkrör för vidskepelse och pseudovetenskap och drev kampanjer för att bli av med Shavers uppenbarelser. Shaver-mysteriet var en föregångare till UFO-fenomenet som kom tio år senare och lever fortfarande kvar i periferin av det forteanska fältet.

Läs mer här: http://en.wikipedia.org/wiki/Shaver_Mystery
Humans need fantasy to be human. To be the place where the falling angel meets the rising ape. - Terry Pratchett
Terje
LoC-skribent
 
Inlägg: 35
Blev medlem: tor 04 dec 2008, 17:35
Ort: Umeå

Re: Om Richard Shaver

Inläggav margl » fre 03 apr 2009, 08:45

Det framstår obestridligen som en smula excentrisk man med en smula excentriska idéer, ändå kan man undra varför det väckte så mycket uppmärksamhet mot bakgrund av de spektakulära och bisarra koncept som framkläcks av äldre samtida som Burroughs, Merritt, Lovecraft och Hamilton. Förvisso påstod ingen av de nyss nämnda författarna att vad de berättade var bokstavlig sanning eller självupplevda händelser(Burroughs beskrev sin första Barsoom-roman som en produkt av dagdrömmar), men höll ibland uppe den falska ramfiktionen "en man jag mötte hävdade att...", "i en kista fann jag en dagbok..." och dylikt. Man kanske kan se den häftiga reaktionen mot Shaver, den skönlitterära omskrivningen av hans sk ögonvittnesskildring publicerades första gången 1945, som en allmän tendens av branschen att försöka skapa lite distans till den sensationslystna och osannolika fantastik som Burroughs och hans gelikar representerade.
Martin Glännhag

"Hell is the only place where hypocrisy has no market-value. There must be a premium on it in Heaven" Clark Ashton Smith
margl
Trufan
 
Inlägg: 761
Blev medlem: lör 20 jan 2007, 12:16

Re: Om Richard Shaver

Inläggav OsloPC » fre 03 apr 2009, 19:22

margl skrev:Man kanske kan se den häftiga reaktionen mot Shaver, den skönlitterära omskrivningen av hans sk ögonvittnesskildring publicerades första gången 1945, som en allmän tendens av branschen att försöka skapa lite distans till den sensationslystna och osannolika fantastik som Burroughs och hans gelikar representerade.


En mer nærliggende konklusjon er vel tross alt at endel av datidens fans tross alt ønsket å la litteratur være litteratur, og unngå å bli dratt inn i obskurantistiske bevegelser. Men det er mulig at jeg er preget av min egen identitet som skeptiker, og tar med meg endel bagasje der.

PC
OsloPC
Letterhack
 
Inlägg: 264
Blev medlem: fre 10 nov 2006, 11:03
Ort: Oslo


Återgå till Litteratur

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron