"Simultaneous submissions"

Om sf och fantasy

"Simultaneous submissions"

Inläggav Svensson » tor 18 feb 2010, 11:19

När man sänder noveller till US-UK-magasin får man veta: "no simultaneous submissions!".

Dvs: man ska inte skicka sin novell till flera magasin samtidigt. Ett i taget, det blir enklast för redaktörerna.

Gott så. Men räknas detta per land eller "worldwide"? Dvs är det OK att sända novellen till ett USA-mag och ett UK-magasin samtidigt? Räknas detta som "simsub" eller inte?

Svara nu inte "kolla på nätet" - för just denna teknikalitet har jag redan undersökt men inte fått svar på, inte för den nisch som heter novellmarknaden.

Så den - JHH? - som har expertkunskap om detta får gärna dela med sig av sin kunskap.
Svensson
Trufan
 
Inlägg: 545
Blev medlem: tis 27 nov 2007, 15:40

Inläggav Johan » tor 18 feb 2010, 15:25

Alla engelskspråkiga tidskrifter, oavsett land.
//Johan Jönsson
Vetsaga
Johan
Trufan
 
Inlägg: 557
Blev medlem: tis 31 okt 2006, 11:37
Ort: Uppsala

Inläggav Svensson » tor 18 feb 2010, 15:25

Tack, misstänkte det.
Svensson
Trufan
 
Inlägg: 545
Blev medlem: tis 27 nov 2007, 15:40

Inläggav john-henri » fre 19 feb 2010, 03:20

Nja, faktum är nog att det primärt gäller för varje land. Jag tror inte att Asimov's redaktör bryr sig om ifall en novell samtidigt har sänts till Interzone. Men hon skulle bli förbannad om den dök upp också i F&SF.

Om novellen sedan parallellt skickas till utgivare på andra språk är det förstås okej.

John-Henri
Prenumerera på Nova science fiction. 4 nr för 275 kr. Postgiro 52 80 97-9, Gafiac. Om du tycker att det ska finnas sf på svenska också!
john-henri
BNF
 
Inlägg: 1096
Blev medlem: ons 29 nov 2006, 13:42
Ort: Viken

Inläggav Svensson » fre 19 feb 2010, 08:39

Tack för det JHH.

För att vara på den säkra sidan kanske man ska se UK-USA som EN marknad, som Julle antyder. Även om det formellt är OK att "simsubba" en text till dessa båda länder.
Svensson
Trufan
 
Inlägg: 545
Blev medlem: tis 27 nov 2007, 15:40

Re: "Simultaneous submissions"

Inläggav Svensson » mån 04 okt 2010, 15:53

Lite mer research från min sida säger att det nog är så att världen ses som EN marknad idag.

Om en tidskrift har policyn "no simultaneous subs", så får man inte tolka det som att det bara gäller per land. Har man till exempel sänt sin novell till en amerikansk med "no simsubs"-krav, får man inte samtidigt sända den till en engelsk.

Det är en global värld, världen är EN marknad. Det ser man också i rader som, "On accepting your story we claim worldwide rights", oavsett hur stor rätt de har till DET (författaren har väl den ideella rätten att sända sin story till andra magz senare, givet att han säger att det är en reprint).

Simsubs är till sin natur bara en standard, en praktik, ingen civilrättslig lag. Så iofs kan man om man är full i fan skita i kravet på "no simsubs" och skicka sitt manus parallellt till flera magz. Då är emellertid risken att man blir svartlistad av en viss tidskrift som har "no simsubs"-policy om de upptäcker att man sänt sin novell till andra samtidigt, och det kan smitta av sig, förstöra ens cred i hela tidskriftsvärlden. Så personligen böjer jag mig för kravet på simsubs, lag eller inte: det är decorum.

Man ska följa stilen. Det är detsamma som att följa vilken policy en viss tidning har om "multiple subs", om det tillåter flera manus per mail eller inte. Fast här syns ju eventuell brott mot regeln direkt (redaktörn ser om mailet har för många bilagor). Simsubs å sin sida är en mer subtil företeelse: man kan komma undan med det men åker man fast, ja då sitter man där. Så lyssna barn, följ regeln om "no simsubs" där den finns. Det finns ju för övrigt en del magz som tillåter simsubs.
Svensson
Trufan
 
Inlägg: 545
Blev medlem: tis 27 nov 2007, 15:40

Re: "Simultaneous submissions"

Inläggav Pelotard » sön 31 okt 2010, 16:43

Det står oftast i tidskriftens guidelines vilka rättigheter de köper! Om det är "first US" kan du lugnt skicka till något annat land (om tidskriften ifråga har motsvarande policy, förstås). Om det är "first English" fungerar det inte. (Och som sas ovan: du säljer så gott som alltid bara ett språk i taget.)
Pelotard
LoC-skribent
 
Inlägg: 34
Blev medlem: sön 31 okt 2010, 11:24

Re: "Simultaneous submissions"

Inläggav tompe » mån 01 nov 2010, 11:26

Svensson skrev:Det är en global värld, världen är EN marknad. Det ser man också i rader som, "On accepting your story we claim worldwide rights", oavsett hur stor rätt de har till DET (författaren har väl den ideella rätten att sända sin story till andra magz senare, givet att han säger att det är en reprint).


I den ideella upphovsrätten ingår respekträtt och paternitetsrätt (se wikipedia). Inget av detta ger dig rätt att publicera i en annan tidskrift.
/Tommy Persson
tompe
Trufan
 
Inlägg: 825
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 16:18
Ort: Linköping


Återgå till Litteratur

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron