Intresset ljuger inte

Om sf och fantasy

Intresset ljuger inte

Inläggav J-h:n » mån 04 dec 2006, 22:40

Från gamle Salafanen, numera serietecknaren David Nessles förnämliga blogg - http://davidnessle.wordpress.com/ - hämtar jag följande iakttagelse:
Ibland frågar folk en vad man har för favoritböcker eller favoritfilmer. Min naturliga instinkt är att försöka komma på några exempel som ska förmedla den rätta känslan av min person — högbrynt, men ändå skönt avspänd, liksom.

Men jag har insett att de listor man upprättar på det sättet inte är riktigt rättvisande. De blir snarast som ett slags chika, intellektuella accessoirer. Jag kom på att det enda ärliga vore att räkna upp de böcker man läser om gång på gång och de filmer som man ständigt återvänder till — inte bara under en period, utan år efter år.

De böcker jag själv har läst flest gånger är utan minsta tvekan Tove Janssons muminböcker - en lagom trygg punkt att återvända till närhelst omvärlden är kaotisk och vred. Därefter kommer nog Frans G Bengtssons Röde Orm, en evig glädjekälla som jag dagligen brukade inspirationsbläddra några sidor i på den tiden jag skulle översätta kärv keltisk fantasy. Inledningen kan jag utantill. En annan evig glädjekälla är Olle Strandbergs Pegas på villovägar, perfekt dassbok. Liksom Plancks Konstant återkommer jag ofta till Conrads Mörkrets hjärta, en dagspolitisk pamflett som nu överlevt sitt ursprungliga sammanhang med hundra års marginal. Conan Doyles Sherlock Holmes-historier, förstås, särskilt de tidiga. Och Flann O'Briens Den tredje polisen, gärna i Magnus Hedlunds geniala tolkning. Bland ren sf ligger nog Dicks Do Androids Dream of Electric Sheep i topp.

Och se där, en lista kusligt lik den jag skulle göra över mina favoritböcker. Jag tycks inte ha vidare fallenhet för "guilty pleasures". Det är nästan så man känner sig som en tråkmåns.

Vilka är böckerna ni återvänder till?
J-h:n
J-h:n
Letterhack
 
Inlägg: 296
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 16:39
Ort: Göteborg

Inläggav pinkunicorn » mån 04 dec 2006, 22:56

Jag läser väldigt sällan om böcker. Nedan följer en vad jag vet komplett lista över de böcker jag läst mer än en gång (barnböcker undantagna):

Anne Fadiman: Ex Libris: Confessions of a Common Reader: 2
Annika Johansson: Världar av ljus, världar av mörker: 2
Bram Stoker: Dracula: 2
Christina Brönnestam: Svart eld: 2
Iain Banks: The Player of Games: 2
Ian McDonald: Hearts, Hands and Voices: 2
J. R. R. Tolkien: The Hobbit: 3
J. R. R. Tolkien: The Lord of the Rings: 3
Joseph Conrad: Heart of Darkness: 2
Mary Shelley: Frankenstein: 2
Stephen King: 'Salem's Lot: 2
Stephen King: Different Seasons: 2
Terry Pratchett & Neil Gaiman: Good Omens: 2
Terry Pratchett: The Light Fantastic: 2
William Gibson: Neuromancer: 2
William Shakespeare: Macbeth: 2
Hans Persson

Bokblogg: http://www.duarvaddulaser.se/
pinkunicorn
Site Admin
 
Inlägg: 710
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 12:53
Ort: Linköping

Inläggav john-henri » mån 04 dec 2006, 23:06

De jag läser om och om är de jg rätt ofta hörs tjata om på listor och personligen, är jag rädd. Inga kolossala överraskningar, med andra ord.

Bland sf-författare är Heinlein i särklass, men begränsat: tre av hans böcker har jag läst om flitigt genom åren, Egen rymddräkt finnes, Vintergatans son och Dubbelstjärna. Ytterligare några har jag läst om någon enstaka gång; av dem han publicerade efter 1960 enbart The Moon Is a Harsh Mistress.

Annan omläsningslitteratur av sf-typer: Bradbury, men egentligen bara Dandelion Wine; Joanna Russ, framför allt The Female Man; Wilson Tucker, Fredric Browns The Lights in the Sky Are Stars.

Av deckare är det egentligen bara Brown, Dorothy Sayers och i stunder av trygghetssökande Rex Stouts Nero Wolfe-romaner jag läst om återkommande.

Den allmänlitteräre prosaist jag läst om mest är odiskutabelt W Somerset Maugham, där många av novellerna och romanerna The Razor's Edge och The Moon and Sixpence vid det här laget lästs ett halvdussin gånger eller fler. Jag läser om Mark Twain ibland. Och några av P G Wodehouses böcker. Och Ballard, Mary Renault, Howard Fast, Virginia Woolf och Willa Cather. Samt Nabokov, som jag i fallet Lolita till och med översatt om, nu på tredje vändan. (Den första översättningen var för mycket en bearbetning av den tidigare usla svenska; den andra är betydligt bättre, men i efterhand är jag inte nöjd; alltså håller jag från och till på med en ny total revidering som jag hoppas att någon ska ha lust att ge ut när och om den blir klar.)

Sen har jag en hel del lyrik jag läser om också. Favoriter inkluderar rätt disparata diktare: Christina Rossetti och Lars Forssell, Ginsberg och H.D., Shelley och Kipling, Arnold och Dylan Thomas.

Men visst. En rätt uppenbar sak är att det inte i första hand är de riktigt krävande eller svårtillgängliga texterna man återvänder till, utan kanske i första hand de som – liksom väl David skrev – bekräftar en. (När det gäller film ser jag däremot nog oftare om sådana som är mindre "lugnande": numera gärna Todd Solondz, David Cronenberg, perennen Coppola, men förvisso också mycket fyrtiotalsfilm, inte minst många av Cary Grants. Men det får bli en annan uppsats.)

John-Henri
Prenumerera på Nova science fiction. 4 nr för 275 kr. Postgiro 52 80 97-9, Gafiac. Om du tycker att det ska finnas sf på svenska också!
john-henri
BNF
 
Inlägg: 1096
Blev medlem: ons 29 nov 2006, 13:42
Ort: Viken

Inläggav SlemmigTorskIBrödrost » tis 05 dec 2006, 01:11

Hmm, ja man har ju några favoriter såväl i litteraturen som bland filmerna som man gärna återvänder till. Jag har läst många romaner två gånger - ofta i brist på annat - med de jag läst tre gånger eller mer och kan tänka mig att läsa igen är:

Jack Vance's demonfurstesvit (för att jag gillar übermensch-teman)
Enders Game (för att jag gillar übermensch-teman)
Lords of the you-know-what (därför att)
Dune (för att jag gillar übermensch-teman)
Gap-serien av S. Donaldson (För att serien (bortsett från första boken som väl är sisådär) helt enkelt är knäckande bra)
Hitchhikers Guide (för att den är kul)
Inga hjältar här! (för att den är nästan lika kul)

Och ett gäng till men jag orkar inte skriva mer för jag är trött och måste spela lite Unreal Tournament innan jag sussar)

:roll:
SlemmigTorskIBrödrost
 

Inläggav Elda » tis 05 dec 2006, 02:16

Jag ligger mycket åt sagohållet. H C Andersen är en klar favorit, jag har en bok med ungefär sextio av hans sagor samlade, och den är underbar.
Tormod Haugens Slottet det Vita har jag återvänt till med jämna mellanrum sedan jag läste den för ungefär åtta år sedan, så sjukt mysig. Likaså En ö i havet av Annika Thor - dock inte uppföljarna, utan bara den första. Jag tror det kan ha att göra med att det var en av de första böckerna jag fick helt ny, utan att ärva den från någon. Jag har ett lite speciellt band till den. Inte för att den är det minsta fantastikaktig, jag tyckte bara den förtjänade att nämnas.
På det stora hela har jag nog inga favoriter jag verkligen återkommer till bland den regelrätta fantasyn. De författare jag hakat upp mig på för tillfället är bland andra Ajvide Lindqvist, Miéville och Gaiman - men jag läste allihop för sent för att ha hunnit läsa om dem än.
Elda
 

Inläggav Sheriffen » tis 05 dec 2006, 07:32

Elda skrev:Jag ligger mycket åt sagohållet. H C Andersen är en klar favorit, jag har en bok med ungefär sextio av hans sagor samlade, och den är underbar.


Letar man i antikvariat kan man ha turen att hitta någon av de lite äldre svenska utgåvor som samlar alla hans sagor i flera band och det utan att det behöver bli särskilt dyrt. Själv hade jag i och för sig oförskämd tur, eftersom jag hittade en sådan komplett utgåva från 30-talet i Lion's oformliga högar av böcker när de som vanligt ansvarade för en liten loppmarknad om två stånd i Vasaparken i Stockholm en av de där dagarna då tusentals puckon springer flera mil längs avspärrade gator och torg (Stockholmsmaran). Hos Lion's fick man köpa en proppfull kasse böcker som man fyllde själv för 10:-, så jag köpte fem kassar och fick då även med H. C. Andersen komplett i fem illustrerade skinnband.

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4395
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav Skäggmonstret » tis 05 dec 2006, 09:35

SlemmigTorskIBrödrost skrev:Gap-serien av S. Donaldson (För att serien (bortsett från första boken som väl är sisådär) helt enkelt är knäckande bra)


Och jag som gav upp efter första (eller om det nu möjligtvis var den andra) eftersom jag tyckte att det var förödande tråkigt.

Frankenstein har jag läst tre gånger tror jag, varav en eller två gånger i läxa. Annars kan jag inte påminna mig att jag har läst om något annat än Tolkiens verk, oftast en gång på svenska i yngre år och en gång till på engelska lite senare. Än så länge är jag ingen nostalgisk bokomläsare, med andra ord, men det kanske kommer.

En bekant brukade en gång om året eller så läsa om hela Robert Jordans Wheel of Time. Mycket märkligt. Den enda förmildrande omständigheten är att han läser mycket snabbt och mycket slarvigt.
//Gabriel Nilsson
Skäggmonstret
Fan
 
Inlägg: 165
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 13:05
Ort: Uppsala

Inläggav SlemmigTorskIBrödrost » ons 06 dec 2006, 16:51

Skäggmonstret skrev:Och jag som gav upp efter första (eller om det nu möjligtvis var den andra) eftersom jag tyckte att det var förödande tråkigt.


Du gav upp efter första boken. Det är jag helt säker på. Jag tänkte nästan göra det själv tills någon övertygade mig om annat. Efter första boken blir det krossande bra. Lovar. På hedersord.
SlemmigTorskIBrödrost
 

Inläggav Ylva » tor 14 dec 2006, 11:07

Liksom J:h-n läser jag gärna om muminböckerna, men också Tove Janssons senare noveller, som är så bra att man blir vindögd. Diana Wynne Jones ligger högt på omläsningslistan, liksom Alan Garner och en del av Ursula LeGuin (Earthsea-böckerna och Left Hand of Darkness, men nu har jag gått runt ett tag och varit väldigt sugen på att läsa om Malafrena och Orsinian Tales). Lord of the Rings, men nu är det över ett decennium sedan sist. Hjalmar Bergman, James Thurber, Gun-Britt Sundström. Det är väl min lista på oftast omlästa böcker.
Ylva
LoC-skribent
 
Inlägg: 64
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 00:02
Ort: Sundbyberg

Inläggav tompe » tor 14 dec 2006, 16:32

Jag läser nästan bara om böcker för att det är kul att läsa och jag vet vilken läsupplevelse jag får och när jag läser om dem vill jag ha just den upplevelsen. Då jag fört statistik länge vet jag vilka böcker jag läst om och hurmånga gånger. Om vi begränsar oss till sf så är listan (antal gånger längs till vänster):

Kod: Markera allt
 6                    James Schmitz                  The Universe Against Her
 5                    James Schmitz          The Telzey Toy and Other Stories
 4                  Georgette Heyer                                 Frederica
 3                   Douglas  Adams      The Hitch-Hikers Guide to the Galaxy
 3                   Douglas  Adams         Life, the Universe and Everything
 3                   Douglas  Adams      So long, and thanks for all the fish
 3                     Steven Brust            The Phoenix Guard (Khaavren 1)
 3                  Georgette Heyer                           The Grand Sophy
 3                  Georgette Heyer            Sylvester: or the Wicked Uncle
 3                  Georgette Heyer                                   Venetia
 3                  Georgette Heyer                          The Unknown Ajax
 3                  Georgette Heyer                               Black Sheep
 3  Terry Pratchett and Neil Gaiman                                Good Omens
 3                    James Schmitz                             The Lion Game
 3                    James Schmitz             Legacy (A Tale of Two Clocks)
 3                       Jack Vance                                 Star King
 3                       Jack Vance                       The Killing Machine
 3                       Jack Vance                        The Palace of Love
 3                       Jack Vance                                  The Face
 3                       Jack Vance                        The Book of Dreams
 2                   Douglas  Adams  Dirk Gentley's Holistic Detective Agency
 2                   Douglas  Adams The Restaurant at the End of the Universe
 2                   Douglas  Adams              Liftarens guide till galaxen
 2                    Isaac  Asimov                               Dömd planet
 2                      Jane Austen                       Pride and Prejudice
 2                    Iain M. Banks                          Consider Phlebas
 2                    Iain M. Banks                       The Player of Games
 2                    Alfred Bester                        The Demolished Man
 2                    Alfred Bester                               Tigermannen
 2                     Steven Brust                         Jhereg (Taltos 1)
 2                     Steven Brust                          Yendi (Taltos 2)
 2                     Steven Brust                         Teckla (Taltos 3)
 2                     Steven Brust                         Taltos (Taltos 4)
 2                     Steven Brust                        Phoenix (Taltos 5)
 2                     Steven Brust                         Athyra (Taltos 6)
 2                     Steven Brust                           Orca (Taltos 7)
 2                     Steven Brust                         Dragon (Taltos 8)
 2                     Steven Brust                         Issola (Taltos 9)
 2                     Steven Brust     Five Hundred Years After (Khaavren 2)
 2             Lois McMaster Bujold                  The Warrior's Apprentice
 2             Lois McMaster Bujold                           Shards of Honor
 2             Lois McMaster Bujold                            Ethan of Athos
 2             Lois McMaster Bujold                          Brothers in Arms
 2             Lois McMaster Bujold                       Borders of Infinity
 2             Lois McMaster Bujold                              The Vor Game
 2             Lois McMaster Bujold                                  Barrayar
 2             Lois McMaster Bujold                      The Curse of Chalion
 2             Lois McMaster Bujold                       Diplomatic Immunity
 2                    C. J. Cherryh                                 Foreigner
 2                 Alan Dean Foster                        The Tar-Aiym Krang
 2                 Alan Dean Foster                                 Bloodhype
 2                 Alan Dean Foster                     The End of the Matter
 2                 Alan Dean Foster                               Orphan Star
 2                 Alan Dean Foster                    For Love of Mother-Not
 2                 Alan Dean Foster                             Flinx in Flux
 2                      Ron Goulart                                      Nemo
 2                     Joe Haldeman                           The Forever War
 2                   Harry Harrison             A Stainless Steel Rat is Born
 2                   Harry Harrison                   The Stainless Steel Rat
 2                   Harry Harrison         The Stainless Steel Rat Wants You
 2                   Harry Harrison   The Stainless Steel Rat Saves the World
 2                   Harry Harrison         The Stainless Steel Rat's Revenge
 2                   Harry Harrison     The Stainless Steel Rat for President
 2                   Harry Harrison                    Bill the Galactic Hero
 2 Raymond Hawkey och Roger Bingham                                 Ingreppet
 2               Robert A. Heinlein                         Starship Troopers
 2               Robert A. Heinlein                             Dubbelstjärna

 2                    Frank Herbert                                      Dune
 2                  Georgette Heyer                               Devil's Cub
 2                  Georgette Heyer                            The Corinthian
 2                  Georgette Heyer                       The Reluctant Widow
 2                  Georgette Heyer                                  Arabella
 2                  Georgette Heyer                                 Cotillion
 2                  Georgette Heyer                               Bath Tangle
 2                  Georgette Heyer                              Sprig Muslin
 2                  Georgette Heyer                          A Civil Contract
 2                  Georgette Heyer                              The Nonesuch
 2                  Georgette Heyer                             False Colours
 2                  Georgette Heyer                              Charity Girl
 2                  Georgette Heyer                           Lady of Quality
 2                Diana Wynne Jones                      Howl's Moving Castle
 2                Diana Wynne Jones                               Deep Secret
 2                    Gwyneth Jones                               White Queen
 2                       Tanith Lee                     1. Don't Bite the Sun
 2                       Tanith Lee                 2. Drinking Sapphire Wine
 2                 Ursula K. LeGuin                 The Left Hand of Darkness
 2                 Ursula K. LeGuin                      A Wizard of Earthsea
 2                 Ursula K. LeGuin                        The Tombs of Atuan
 2                    Fritz  Leiber                       Swords and Deviltry
 2                   China Miéville                    Perdido Street Station
 2                  Terry Pratchett                       The Colour of Magic
 2                   Justina Robson                             Silver Screen
 2                   Justina Robson                           Natural History
 2                    James Schmitz                             Agent of Vega
 2                    James Schmitz                     The Witches of Karres
 2                    James Schmitz                           The Demon Breed
 2                         Bob Shaw                             Who Goes Here
 2                Clifford D. Simak                               Way Station
 2                   Charles Stross                          The Family Trade
 2                Jr. James Tiptree               The Girl Who Was Plugged In
 2                     A E Van Vogt                       The World of Null-A
 2                    Joan D. Vinge                            The Snow Queen
 2                    Joan D. Vinge                          The Summer Queen
 2                     Vernor Vinge                      A Fire Upon the Deep
 2                    Connie Willis                                Bellwether
 2                    Connie Willis                 To Say Nothing of the Dog
/Tommy Persson
tompe
Trufan
 
Inlägg: 825
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 16:18
Ort: Linköping

Inläggav tompe » tor 14 dec 2006, 16:37

För kompletthets skull så ser icke-sf-listan ut som:

Kod: Markera allt
6                   Peter O'Donnel                            Modesty Blaise
 5                   Peter O'Donnel                               Sabre-Tooth
 5                   Peter O'Donnel                                I, Lucifer
 5                   Peter O'Donnel                         A Taste For Death
 5                   Peter O'Donnel                     The Impossible Virgin
 5                   Peter O'Donnel                         Pieces of Modesty
 5                   Peter O'Donnel                       The Silver Mistress
 5                   Peter O'Donnel                         Last Day in Limbo
 5                   Peter O'Donnel                             Dragon's Claw
 5                   Peter O'Donnel                       The Xanadu Talisman
 5                   Peter O'Donnel                  The Night of Morningstar
 5                   Peter O'Donnel                         Dead Man's Handle
 4                    Thomas Harris                  The Silence of the Lambs
 4                    Anthony Price                      The Labyrinth Makers
 4                    Anthony Price                         The Alamut Ambush
 4                    Anthony Price                     Colonel Butler's Wolf
 4                    Anthony Price                               October Men
 4                    Anthony Price                      Other Paths to Glory
 4                    Anthony Price                        Our Man In Camelot
 4                    Anthony Price                                  War Game
 4                    Anthony Price                           The '44 V intage
 4                    Anthony Price                          Tomorrow's Ghost
 4                    Anthony Price                          The Old Vengeful
 3                      Ian Fleming                             Casino Royale
 3                      Ian Fleming                          Live and Let Die
 3                 Jerome K. Jerome                       Three Men in a Boat
 3                    Anthony Price                           Soldier No More
 3                    Anthony Price                              Gunner Kelly
 3                    Anthony Price                             Sion Crossing
 3                    Anthony Price                          Here Be Monsters
 3                    Anthony Price                 For the Good of the State
 3                    Anthony Price                         A New Kind of War
 3                    Anthony Price                   A Prospect of Vengeance
 3                       Craig Rice                          Brottsligt livat
 2                  Tomas Arvidsson                               Enkelstöten
 2                  Tomas Arvidsson                              Dubbelstöten
 2                     Bo Balderson                      Statsrådet och döden
 2                     Bo Balderson                           Harpsundsmordet
 2                     Bo Balderson                          Statsrådets fall
 2                     Bo Balderson                          Statsrådets verk
 2                     Bo Balderson                        Mord, herr taleman
 2                     Bo Balderson                        Statsrådet i tiden
 2                     Bo Balderson              Partiledaren avgår med döden
 2                   Sarah Caudwell                  Thus Was Adonis Murdered
 2                 Raymond Chandler                         Den lilla systern
 2                      Ian Fleming                                 Moonraker
 2                      Ian Fleming                      Diamonds are Forever
 2                      Ian Fleming                    From Russia, With Love
 2                      Ian Fleming                                 Doctor No
 2                      Ian Fleming                                Goldfinger
 2                      Ian Fleming                        For Your Eyes Only
 2                      Ian Fleming                               Thunderball
 2                      Ian Fleming                      The Spy Who Loved Me
 2                      Ian Fleming                                 O.H.M.S.S
 2                      Ian Fleming                       You Only Live Twice
 2                     Paul Gallico                       Poseidonkatastrofen
 2                      Jan Guillou                                 Coq Rouge
 2                      Jan Guillou              Den demokratiske terroristen
 2                      Jan Guillou                      I nationens intresse
 2                      Jan Guillou                           Fiendens fiende
 2                      Jan Guillou                   Den hedervärde mördaren
 2                    Thomas Harris                                Red Dragon
 2                John D. MacDonald                The Deep Blue Good-bye (1)
 2                 Alistair MacLean                      Fångarna på ön Vardu
 2                    Anthony Price                    The Hour of the Donkey
 2                    Anthony Price                           The Memory Trap
 2                       Craig Rice                                 Rätt mord
2                       Craig Rice                            Rena barnleken
 2                       Craig Rice                  Mycket händer och fötter
 2                       Craig Rice                         Mord och kalkoner
 2                       Craig Rice                   Döden väntar i kulissen
 2       Maj Sjöwall and Per Wahlöö                   Brandbilen som försvann
 2       Maj Sjöwall and Per Wahlöö                 Mannen som gick upp i rök
 2       Maj Sjöwall and Per Wahlöö                    Den skrattande polisen
 2       Maj Sjöwall and Per Wahlöö                 Polis, polis, potatismos!
 2       Maj Sjöwall and Per Wahlöö                       Mannen på balkongen
 2       Maj Sjöwall and Per Wahlöö                                  Roseanna
 2       Maj Sjöwall and Per Wahlöö                         Det slutna rummet
 2       Maj Sjöwall and Per Wahlöö                             Polismördaren
 2       Maj Sjöwall and Per Wahlöö                             Terroristerna
 2              Jan-Jöran Stenhagen                              Datadyrkarna
 2               Donald E. Westlake                Dansen kring guldprästerna
 2               Donald E. Westlake                           Varför just jag
 2               Donald E. Westlake                            Good Behaviour
 2               Donald E. Westlake                                 Bank Shot
 2               Donald E. Westlake                              The Hot Rock
 2                   R.D. Wingfield                        Frost at Christmas
 2                   R.D. Wingfield                          A Touch of Frost
 2                   R.D. Wingfield                               Night Frost
 2                   R.D. Wingfield                                Hard Frost
 2                   R.D. Wingfield                              Winter Frost
 2                   P.G. Wodehouse                           Mike and Psmith
/Tommy Persson
tompe
Trufan
 
Inlägg: 825
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 16:18
Ort: Linköping

Inläggav sisterofsam » mån 22 jan 2007, 00:15

Jag läser sällan om böcker jag tycker om. Istället läser jag om de jag inte förstår, eller tror att jag inte förstår. Jag brukar kunna läsa igenom det mesta till slutet, och tycker faktiskt att nästan allt är helt okej, så är det något jag inte gillar, som jag vet är omtyckt av andra, utgår jag ifrån att de ser något hos boken som jag själv inte förstår.
Därför har jag läst om Sagan om ringen minst fem gånger, och åtminstone tre tvingat mig in på andra och en gång på tredje boken också. Samma sak gäller för A. E Van Vogt, som jag nu gett upp om och bara tycker är dålig.
sisterofsam
WAHF
 
Inlägg: 13
Blev medlem: sön 21 jan 2007, 22:08
Ort: Göteborg

Inläggav margl » mån 22 jan 2007, 14:51

Till skillnad från människor som nästan aldrig läser om böcker, läser jag ofta om böcker. Det har gått så långt att jag nästan bara läser om böcker som jag läst tidigare. Här är en liten lista på de som jag ofta återvänder till:

James Branch Cabells Berättelsen om Manuel och Silverhingsten, som för mig personligen är världens två bästa fantasyromaner.
Isaac Asimovs Stiftelse-trilogi, som trots alla anklagelser om osannolikhet förmodligen förblir mitt livs stora science fiction-upplevelse.
George Orwells 1984, som aldrig förlorat sin förmåga att uppröra och fascinera mig.
Karel Capeks Gudsfabriken, en av science fictions mest hejdlöst roliga satirer.
Jack Vances Det sista slottet, som förtrollade mig första gången jag läste den.
Martin Glännhag

"Hell is the only place where hypocrisy has no market-value. There must be a premium on it in Heaven" Clark Ashton Smith
margl
Trufan
 
Inlägg: 761
Blev medlem: lör 20 jan 2007, 12:16

Inläggav Sheriffen » mån 22 jan 2007, 15:28

margl skrev: Det har gått så långt att jag nästan bara läser om böcker som jag läst tidigare.


Då har det verkligen gått långt! Själv läser jag bara om böcker som jag inte läst tidigare! :-)

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4395
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav Fantastix » tis 23 jan 2007, 19:26

Jag läser sällan om böcker. De böcker jag oftast läst om är de jag läst högt för barnen. Mest har det blivit böcker som Arthur Conan Doyles bok En försvunnen värld, Jules Verne böcker osv. Mest klassiker jag läste själv när jag var ung. :D

Sagan om ringen och Liftarens Guide serie är väl de enda jag läst om flere gånger. Jo och så Kalla Kårar bokserien läste jag om alla böcker när jag gjorde en hemsida till dem. (som tyvärr har försvunnit efter att servern som de låg på lades ner) Skall göra om den nån gång när jag har tid. :D
=====================
Kenneth Lindholm
Fantastix
Fan
 
Inlägg: 110
Blev medlem: fre 10 nov 2006, 06:58
Ort: Karis, Finland

Nästa

Återgå till Litteratur

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron