Sida 1 av 1

Enhörningens noveller

InläggPostat: ons 25 sep 2013, 15:35
av Ben
I stället för att starta en ny tråd varje gång Enhörningen publicerar en novell tänkte jag samla den här ”novellmarknadsföringen” på ett och samma ställe och lägga ett nytt inlägg i den här tråden för varje ny novell.

Enhörningens publiceringsprojekt med en novell per månad har nu pågått i sex månader. Alla noveller kan läsas på webben eller laddas ner gratis och utan DRM. Novellerna finns på http://enhorningen.net/Noveller.shtml

Den senaste novellen publicerades i går och är skriven av den finlandssvenska poeten Heidi von Wright. Novellen heter De yttre ramarna är de samma.

Så här skrev jag på Enhörningens forum:
Månadens novell är färsk finlandssvensk fantastik i form av Heidi von Wrights novell De yttre ramarna är de samma.

Heidi von Wright vann första pris i Arvid Mörne-tävlingen år 2002 och debuterade året därpå med diktsamlingen skör och spräcklig. Hennes fjärde diktsamling delta belönades i år av Svenska litteratursällskapet i Finland med ett pris på 10000,- [euro] ur Paul Werner Lybecks testamentsfond.

Novellen De yttre ramarna är de samma rör sig i gränsmarkerna mellan dikt och prosa. Gillar du att hänga skyltar på saker kunde du kanske kalla den för finlandssvensk ”new weird”.Du hittar novellen på http://enhorningen.net/Noveller.shtml#novell_16

Re: Enhörningens noveller

InläggPostat: lör 02 nov 2013, 13:18
av Ben
Månadens novell är en översättning från finska. Pasi Ilmari Jääskeläinens novell Missä junat kääntyvät valdes till årets bästa finländska fantastiknovell år 1998. Enhörningen publicerade den i svensk översättning år 2005 som Där tågen vänder och nu är denna långa fina novell återpublicerad på Enhörningens webb. Jääskeläinen är extra aktuell just nu då hans debutroman från några år tillbaka utkommer i engelsk översättning som The Rabbit Back Literature Society.

Klicka här för att komma till notisen om månadens novell på Enhörningens forum därifrån du sedan kan klicka dig vidare till själva novellen.

Som vanligt är novellen tillgänglig både som html, pdf och epub.

Re: Enhörningens noveller

InläggPostat: ons 11 dec 2013, 22:20
av Ben
Den här gången bjuder Enhörningen på en gammal finlandssvensk novell. Signaturen -el-els ”En färd till Jupiter” publicerades ursprungligen år 1886 i Åbo Tidning och Östra Finland, men den nu återpublicerade versionen är från boken ”Sura och glada miner – skizzer af –el–el–” som utgavs 1890 i Åbo. Bakom signaturen finns redaktören och författaren Axel Fogelholm.

Läs på webben, eller ladda ner som pdf eller epub: http://www.enhorningen.net/Noveller.shtml#novell_18

Re: Enhörningens noveller

InläggPostat: tis 14 jan 2014, 21:26
av Ben
Jag har tydligen helt missat att puffa Enhörningens senaste webbnovell, som publicerades i årsskiftet.

Novellen är Ahrvid Engholms ”Skåningen”. Den publicerades ursprungligen i Enhörningen nr 2 år 1987, vilket gör att novellen har hela 27 år på nacken.

Läs ”Skåningen” på
http://www.enhorningen.net/Noveller.shtml#novell_19

Re: Enhörningens noveller

InläggPostat: tor 23 jan 2014, 17:23
av Johan
Äsch, den är ju inte äldre än att den är jämngammal med mig.