Interworld av Neil Gaiman och Michael Reaves

Om sf och fantasy

Interworld av Neil Gaiman och Michael Reaves

Inläggav Mange » mån 06 aug 2007, 18:55

Nyss läst: Interworld, roman av av Neil Gaiman och Michael Reaves

Neil Gaimans senaste, ett samarbete med en för mig tidigare okänd Michael Reaves som enligt blurben bl.a. skrivit för Star Trek.

Enligt vad Gaiman skrev på sin blogg började den här romanen som ett utkast till TV-serie, men upplägget var tydligen så svårförståeligt att han och hans medförfattare skrev en roman istället, för att försöka visa hur de hade tänkt sig TV-serien. Och sen blev den liggande ett antal år, och så bestämde de sig att ge ut den som roman (för 10 år och uppåt, står det på omslaget). Gaiman skrev också att de utformade romanen som en slags Heinlein-pastisch, och det märks. Men till skillnad från alla andra pastischerar de inte Starship Troopers utan Heinleins ungdomsromaner från 50-talet, som Egen rymddräkt finnes osv.

Upplägget är alltså att unge (går i high school, så han är väl femton ungefär) Joe Harker kliver av bussen i hörnet av Sheckley Boulevard och Simak Street (jo, allvarligt) och upptäcker att han har förmågan att gå mellan parallella världar bara genom att tänka på det. Elakingar jagar honom och han blir tvungen att rycka upp sig och kämpa för multiversums bevarande: m.a.o. en klassisk mognadsroman i typiskt Heinleinstuk (jodå, en av huvudpersonerna kallas faktiskt för The Old Man och levererar moralkakor i gammal god stil).

Tanken var som sagt att det skulle bli en serie av det, så de två författarna etablerar två grupper med elakingar, fixar en hoper allierade åt Joe och bäddar för en fortsättning, men romanen får trots det ett hyfsat avslut så att man inte känner sig lurad. Tacknämligt har de också anammat den tidige Heinleins vana att skriva hyfsat kortfattade böcker; den här väger in på 240 sidor.

Ett helt OK läs, men inte Gaimans bästa. Synd att det aldrig blev någon TV-serie av det.

Mange
Mange
LoC-skribent
 
Inlägg: 37
Blev medlem: mån 13 nov 2006, 18:33
Ort: Luxemburg

Återgå till Litteratur

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron