Fantasyföreningen Catahyas novellpris för 2006

Om sf och fantasy

Fantasyföreningen Catahyas novellpris för 2006

Inläggav jophan » ons 17 okt 2007, 11:50

Föreningen Catahyas pris för bästa svenskspråkiga novell med motiv hämtat ur den fantastiska litteraturen (skräck, fantasy, science fiction) tilldelas för år 2006 den finlandssvenska författaren Yvonne Hoffman för novellen ”Gården”, publicerad i novellsamlingen Pojken i dimman och andra skymningsberättelser, Schildts förlag. Prissumman är 1.000 kr.

Den prisvinnande novellen är en skickligt utförd klassisk skräckberättelse som gradvis griper tag i läsaren och inte släpper taget förrän efter sista ordet. Den kombinerar på ett suggestivt sätt äldre tiders skräcklitteratur och skepparskrönan, med fin lokalfärg från den finländska landsbygden.

Yvonne Hoffman är född 1941 i Helsingfors, men sedan 1970 bosatt i Österbotten. Hon skriver framför allt för barn och ungdom men har även ett par allåldersböcker bakom sig, varav novellsamlingen med den prisvinnande ”Gården” är en. Hon är till yrket akademiker, fil.mag. i nordiska språk och franska, och har skrivit litteraturkritik sedan 60-talet.

Hoffman har också skrivit och redigerat läroböcker för låg- och mellanstadiet samt skrivit dramatik för barn och ungdomar. Hon tilldelades Hugo Bergroth-priset 1999 och finska statens litteraturpris för barn- och ungdomskultur 2003.
Johan Anglemark
jophan
Site Admin
 
Inlägg: 2147
Blev medlem: ons 01 nov 2006, 10:50
Ort: Storvreta

Återgå till Litteratur

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron