Sf-nytt på svenssonblogg

Om sf och fantasy

Sf-nytt på svenssonblogg

Inläggav Svensson » tor 20 dec 2007, 15:23

Han hette Ernst Jünger, levde 1895-1997 och skrev sf-romanerna "Heliopolis", "Eumeswil" och "The Glass Bees", samt inte minst "På marmorklipporna" från 1939 som ännu finns i tryck (på tyska). Och definitionen på en roman från 30-talet som ännu finns i tryck är lika med klassiker.

Romanerna har sf- och fantasyvinkling, men även i största allmänhet var Jünger en spekulativ herre. Han spekulerar över allt han ser, över blommor och böcker och händelser och personer, söker mytologisk och filosofisk innebörd i de mest skilda företeelser. Så det finns mycket att ta på om man vill behandla denne författare - och det sker förvisso, många bloggare exempelvis skriver om Jünger. Så även jag, på "Svenssongalaxen".

Till skillnad från vissa andra bloggare har jag inte bara utdrag och citat ur hans texter, nej jag behandlar olika teman essäistiskt kan man säga. Och i skrivande stund är det drygt tio inlägg, normallånga saker som är som klippta och skurna för skärmformatet. "Durchaus!"
Senast redigerad av Svensson fre 08 feb 2008, 11:38, redigerad totalt 1 gång.
Svensson
Trufan
 
Inlägg: 545
Blev medlem: tis 27 nov 2007, 15:40

Inläggav Svensson » fre 21 dec 2007, 09:25

Vi ska väl ha en sån där tjusig länk också till bloggen: <http://lennart-svensson.blogspot.com/>
Svensson
Trufan
 
Inlägg: 545
Blev medlem: tis 27 nov 2007, 15:40

Inläggav jophan » fre 21 dec 2007, 09:53

Nej, den blir inte tjusig förrän du tar bort hakarna på ömse sidor om adressen.
Johan Anglemark
jophan
Site Admin
 
Inlägg: 2147
Blev medlem: ons 01 nov 2006, 10:50
Ort: Storvreta

Inläggav Svensson » fre 21 dec 2007, 14:54

Du menar alltså så här: http://lennart-svensson.blogspot.com/

Detta är hursomhelst adressen för lite filiströs närvaro i Silverrävens tecken, en orkidéträdgård i symbolismens tecken, en skimrande såpbubbla av magisk styrka!
Svensson
Trufan
 
Inlägg: 545
Blev medlem: tis 27 nov 2007, 15:40

Inläggav jophan » fre 21 dec 2007, 15:01

Just så, nu går såpbubblan att klicka på!
Johan Anglemark
jophan
Site Admin
 
Inlägg: 2147
Blev medlem: ons 01 nov 2006, 10:50
Ort: Storvreta

Inläggav Svensson » mån 28 jan 2008, 14:54

På min blogg (fortfarande Svenssongalaxen, länk nedan) har jag nu börjat recensera sf-böcker.

Det är lästipsande recensioner, analyserande recensioner, essäiska recensioner och anekdotiska recensioner, detaljerade räkor och mer övergripande.

Det är texter om enstaka böcker liksom hela författarskap som gås igenom. Jag har skrivit om Moorcock, Lovecraft, Dick och Heinlein, om Dunsany och Herbert, om Ballard och William Gibson. Med mera.

Recensionerna ser ni om ni klickar på etiketten "sf man minns" i vänstermarginalen på min blogg. Och för den som undrar så använder jag en Sam Ji Lundwallsk definition på sf: allt är sf. Fantasy och skräck och annat subgenrematerial, allt klassas som sf. Väl mött!
Svensson
Trufan
 
Inlägg: 545
Blev medlem: tis 27 nov 2007, 15:40

Inläggav Svensson » fre 08 feb 2008, 11:46

Sf-temat på "Svenssongalaxen" rasar vidare. Sedan sist har jag recenserat ännu mer sf, klassiska verk av Larry Niven, E. A. Poe, Swift, Hoyle, A. C. Clarke och Silverberg och så vidare. En blänkare om sf-film finns även.

Jag har skrivit om symbolism hos Tolkien och Rob Holdstock, om fantasydrag hos Castaneda, om den förbisedde R. A. Lafferty samt om Jorge Luis Borges.

Det är ett slags miniessäer, smarta utvikningar kring teman och inte så mycket "bra bok/dålig bok", även om sånt må förekomma också. Etiketten är nu som förr "sf man minns".
Svensson
Trufan
 
Inlägg: 545
Blev medlem: tis 27 nov 2007, 15:40

Inläggav Svensson » tis 19 feb 2008, 09:23

Vid det här laget torde de flesta ha hittat dit, men jag fortsätter ändå att meddela nyheter.

Det gäller alltså sf-etiketten på min blogg, "Svenssongalaxen" (länk nedan). Nytt sen sist är inlägg om Dick och van Vogt, samt om Tolkien och Burroughs, Kap Kennedy och krigs-sf, Lem och Rayomond F. Jones; somt utförligt, somt lite rapsodiskt.

Jag har i mina mini-essäer inte bara kollat in romaner och noveller, utan även tanketunga verk som Aldiss "Trillion Year Spree" och Moorcocks "Wizardry and Wild Romance", om fantasy den sista. Allt illustrerat med väl valda omslag.

(Tack för övrigt ni som kommenterat, kul med debatt och respons!)
Svensson
Trufan
 
Inlägg: 545
Blev medlem: tis 27 nov 2007, 15:40

Inläggav Svensson » tor 28 feb 2008, 08:55

Bloggen förverkligar en gammal dröm: den om det dagliga fanzinet.

Sedan jag börjat skriva om sf på "Svenssongalaxen" (länk nedan), har jag nästan dagligen haft nya inlägg. Hyfsat långa sådana, och vissa ett slags essäer, med fakta och anekdoter och reflektioner allt.

Ibland är det förstås bara enklare bokanmälningar, och nyutgiven sf får ni läsa om annorstädes - men rytmen finns där, tätheten i publicering. Nödvändigt för en energirik blogg skulle jag vilja säga.

Nu har jag tre fantastik-trådar: "sf man minns", "skräckens horreurer" och "fantasi-fantaså-fantasy". Plus specifika författartrådar; på senaste tid har det varit flera inlägg om van Vogt och Ballard respektive.

Det skrivs en massa om sf, det skrivs mycket och ofta. Kvantitet är inte helt oviktigt i fall som dessa...

Jag är Sverifandoms meste sf-bloggare, jag leder kvantitetsrejset... "prove me wrong!"

They proved me right
they proved me wrong
but they can never last this long!
(Motörhead, "Capricorn")
Svensson
Trufan
 
Inlägg: 545
Blev medlem: tis 27 nov 2007, 15:40

Inläggav Svensson » mån 03 mar 2008, 11:21

Har nu börjat publicera noveller på bloggen också, under etiketten "Stratopias gåta".

Nånting ska det ju heta, nån stratopiansk gåta förekommer inte... Man får i alla fall spekulativ fiktion i lagoma doser, lagom långa noveller anpassade för skärmen. Den senaste handlade till exempel om ett besök hos ett vilsegånget geni i Norrland, en man som tagit kristalltekniken till nya höjder: "Vetenskapens trollkarl".

Och om en tidigare story ("Malvor och Filomena"), sa signaturen Mårten att det var en "fantastisk liten novell"...!

Parallellt med detta finns så klart alla sf-recensionerna. Och (off-topic här men kanske intressant ändå) lektioner i sanskrit, poetiska utflykter, filmprat, "small candies" och så vidare...
Svensson
Trufan
 
Inlägg: 545
Blev medlem: tis 27 nov 2007, 15:40

Inläggav Svensson » sön 23 mar 2008, 11:14

Hur lång är Sveriges kust?

Frågan är omöjlig att besvara. Allt beror på hur noga du mätar, hur många inkrökningar i form av vikar och bukter du mätar upp (q v Mandelbrots lära om fraktaler i "Kaos - vetenskap på nya vägar" av J. Gleick).

Detsamma kan sägas om den sf jag behandlar på min blogg: jag har ett begränsat antal böcker att utgå ifrån, nämligen de som finns i min hylla - men det innebär inte att projektet någonsin blir fullbordat, för har man väl recenserat en bok en gång kan man något senare komma på mer att säga om denna bok.

Inte så att jag maniskt sitter och skriver om samma böcker hela tiden, nej det mesta är nya texter - men sf-temat på bloggen (länk nedan) fortsätter i alla fall, nu senast med texter om Jules Verne-Magasinet, L. Ron Hubbard och G. R. R. Martin, C. A. Smith och Mervyn Peake för att nu nämna något.

Ny etikett är "sf-rapsodi", där jag samlar inlägg med kortrecensioner. Själva nöjet att läsa sf kan ibland koncentreras till såna småräkor, sånt opretentiöst bokprat; själv gillade jag sånt när jag läste fanzines (= när det gavs ut fanzines...), nu bjuder jag på samma nöje. Väl bekomme!
Svensson
Trufan
 
Inlägg: 545
Blev medlem: tis 27 nov 2007, 15:40

Inläggav Svensson » mån 12 maj 2008, 15:19

Sedan sist har jag skrivit en del om sf på bloggen. Det handlar om fransk och tysk sf, om Bertil Mårtensson som sf-kritiker, om H. G. Wells och en del annat. Etiketterna heter "sf-rapsodi" samt "sf man minns".

Det är inlägg med substans, men samtidigt läsvänliga och anpassade för skärmläsning: inga akademiska avhandlingar. Kort sagt: det är svenssontexter! Länk nedan.
Svensson
Trufan
 
Inlägg: 545
Blev medlem: tis 27 nov 2007, 15:40

Inläggav Svensson » ons 28 maj 2008, 08:24

Har i regel haft glada, positiva, affirmativa bokanmälningar på min blogg. Nu har jag emellertid nått slutet av glada listan och börjat med utskåpningar och lustmord, bland annat av Brian Stableford som inte finner nåd inför mina ögon.

Inlägg om Aeon Flux, den tidige Ballard, Farmer och M. P. Shiel finns även att läsa, allt under etiketten "sf man minns".

Och under etiketten "berättelser från Rokkana" har jag börjat pubba fantasynoveller, lätt parodiska saker, pastischer eller vad man nu ska kalla det. Men ändå tämligen seriösa, med miljöskildring och utmejsling av namn och karaktärer. Det är inget slams, ånej, och det hela är illustrerat av gamle räven Edmund Dulac.

Och bloggen, själva Svenssongalaxen, når ni såklart genom att klicka på länken nedan.
Svensson
Trufan
 
Inlägg: 545
Blev medlem: tis 27 nov 2007, 15:40

Inläggav pinkunicorn » ons 28 maj 2008, 08:38

Det var ju inte direkt någon av Stablefords mest aktuella böcker du hade läst.
Hans Persson

Bokblogg: http://www.duarvaddulaser.se/
pinkunicorn
Site Admin
 
Inlägg: 710
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 12:53
Ort: Linköping

Inläggav Svensson » ons 28 maj 2008, 08:42

Nej visst... jag läser mest gamla böcker, så kallade "klassiker"...

Och tycker du Stableford är Guds gåva till mänskligheten, får du gärna säga så... på min blogg eller annorstädes... :)
Svensson
Trufan
 
Inlägg: 545
Blev medlem: tis 27 nov 2007, 15:40

Nästa

Återgå till Litteratur

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron