Sida 1 av 1

För sent för Nobelpris

InläggPostat: mån 21 jan 2008, 12:36
av john-henri
I en intervju i gårdagens Sunday Times bekräftar J G Ballard för första gången offentligt vad rätt många inom förlagsvärlden hört ryktas om under hela det senaste året, nämligen att den självbiografi som utkommer om ett par veckor såvitt inget mirakel inträffar blir hans sista bok. Han diagnosticerades i december 2006 med icke behandlingsbar prostatacancer och tiden betraktas nu som mycket knapp.

John-Henri

InläggPostat: mån 21 jan 2008, 13:52
av pinkunicorn
Visserligen gick priset till Lessing senast så sf är i någon mening comme i faut, men tror du på allvar att Ballard skulle kunna få priset om han lever i, säg, tio år till? Ballard är väl mer extrem än Lessing (jag har inte läst mer än enstaka titlar av någon av dem, så jag kan inte jämföra)?

InläggPostat: mån 21 jan 2008, 14:00
av john-henri
Ja, otänkbart är det nog inte. Han kallas numera såväl i Times Literary Supplement som till och med i svenska radions litteraturprogram för "Englands främste levande författare" och "en av vår tids största förnyare av engelskspråkig litteratur" och sånt där. (Det ska ju förstås tilläggas att ingenting av honom har utgivits "som sf" sedan 1960-talet; efter de första fyra romanerna började han publiceras som avantgardist och modernist på "seriösa" förlag och utan kategorietikett.) Visst är han extrem. Men förmodligen inte mer än Jelinek; det är inte det som stör numera, utan raketerna.

John-Henri

InläggPostat: mån 21 jan 2008, 14:42
av pinkunicorn
Jag har inte läst mer än en titel (Pianolärarinnan) av Jelinek för att kunna bocka av henne på http://familjen-persson.se/read/nobel.pl men jag måste säga att jag inte förstår vad hennes storhet består i.