Sf-s popularitet nu och för tjugo år sedan

Om sf och fantasy

Sf-s popularitet nu och för tjugo år sedan

Inläggav pinkunicorn » tis 01 jul 2008, 11:03

Science fiction-läsandet i Sverige var ju enormt mycket större för tjugo år sedan än det är nu, helt enkelt för att det utkom så mycket mer science fiction.

Men nog hade en dåtida fan dreglat över det sf-utbud som biografer och teve ger i dag? TV4 har en specialkanal bara för sf, liksom.

Bulken av sf må ha skiftat media från böcker till film och teve, men nog produceras/publiceras/sänds det mer sf nu än då?
Hans Persson

Bokblogg: http://www.duarvaddulaser.se/
pinkunicorn
Site Admin
 
Inlägg: 710
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 12:53
Ort: Linköping

Inläggav Sheriffen » tis 01 jul 2008, 11:17

pinkunicorn skrev:Science fiction-läsandet i Sverige var ju enormt mycket större för tjugo år sedan än det är nu, helt enkelt för att det utkom så mycket mer science fiction.

Men nog hade en dåtida fan dreglat över det sf-utbud som biografer och teve ger i dag? TV4 har en specialkanal bara för sf, liksom.


Det tror jag faktiskt inte. Som bekant finns det ett slags mer eller mindre skarp gräns mellan litterära fans och mediefans, väl illustrerad på Star Trek-folkets SweCon i Årsta år 2004. Alltså, det fanns rätt mycket utbud av science fiction på biograferna redan då - minns att detta var Star Wars' och bio-Star Treks gyllene era. Men även om många av oss fans pliktskyldigast gick och såg en del - sällan alla - de här filmerna, så var det vanligen inte med någon överväldigande entusiasm. De var, då som nu, alldeles för enkla. Den idéspekulation som science fiction så väl lämpar sig för saknades helt.

I dag är skillnaderna förstås om möjligt än mer markerade. Vi mer litterärt inriktade fans går på kongresser som den utmärkta du själv var med om att organisera för drygt fjorton dagar sedan. Mediafansen köper plastgubbar på gigantiska festivaler i stora mässhallar.

Så nej, det här tror jag inte är jämförbara kvantiteter.

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4402
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav Svensson » tis 01 jul 2008, 11:29

Det utgavs som sagt mer svensk sf för 20 år sedan, och via Nova och JVM kunde man kanalisera sf-läsare till fandom. Idag må vi ha mer sf på TV, och en god införsel av engelskspråkig sf (SF-Bokhandeln mm), men detta tycks inte gagna fandom så mycket.

Det finns rätt mycket fantasy och skräck översatt (Eddings, Lovecraft...), men att detta matematiskt medför ökad fandom är inte fallet.

Visst pinkunicorn, man skulle för 20 år sedan ha dreglat över dagliga sf-serier, en sf-kanal på TV mm. Men det centrala fandom, vår wittra sf-som-livsstil-fandom, lever lite vid sidan av det där.

Man kan säga: sf har segrat ihjäl sig. I vid mening gillas sf idag av rätt många, det kan man se på nätet, "vanligt folk" har läst en och annan sf-bok och är positiva till genren. Sf- och fantasyfilmer haglar. Sedan må vara att kritiker och finförlag är emot genren, och att akademin inte erkänner sin pristagare Lessing som sf-författare; vissa kritiker gillar trots allt sf, som Ola Lartsmo och Jonas Thente på DN.

Som sagt: sf har segrat ihjäl sig. Och fandom lever vidare ungefär som förr...!
Svensson
Trufan
 
Inlägg: 545
Blev medlem: tis 27 nov 2007, 15:40


Återgå till Litteratur

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron