Sida 1 av 1

"The fake Stieg Larsson"...?

InläggPostat: sön 24 feb 2008, 11:13
av Svensson
Vi läser idag om Stieg Larssons deckarromaner, stor framgång överallt. Men är denne Stieg identisk men den S. L. som var SFSF-ordförande i slutet av 70-talet?

Får mig att tänka på engelsk fandom: en viss fan hette "Bob Shaw", och fick då kallas "the fake Bob Shaw" eftersom författaren med samma namn var "den rätte"... Så vem är här falsk och äkta?

Eller tog deckar-Stieg denna stavning på förnamnet bara för att inte blandas ihop med "Autisterna"-författaren Stig Larsson?

InläggPostat: sön 24 feb 2008, 11:33
av jophan
Ja, visst är det "vår" Stieg. Fanspan publicerade nyheten om hans bortgång, via JHH:

http://sfweb.dang.se/a/2004/11/stieg-la ... henri.html

InläggPostat: sön 24 feb 2008, 12:55
av john-henri
Fast Svensson har rätt fast han har fel – Stieg hette förstås Stig från början, och det var tidigt på 1970-talet han ändrade stavningen av sitt förnamn just för att undvika sammanblandning med den andre kulturellt verksamme Stig Larsson som då också bodde i Umeå. Det komiska är väl snarare att ingen av de båda Stig Larssönerna vid den här tiden blivit bekant för skrivande, utan i stället bägge sysslade med fotografering, upptäckte varandra när de båda knappt 20-åriga ställde ut på varsin sida av ett torg i Umeå, och därefter träffades på ett fik för att diskutera vad de skulle göra åt saken. Stieg skrev om den här episoden i ett av sina fanzines.

John-Henri

InläggPostat: sön 24 feb 2008, 13:39
av Svensson
Fascinerande fakta alltsammans, mille gracie...! Och tragiskt också förstås, med denna förtidiga död.