Sida 1 av 1

Ökenstad inspirerad av Dune.

InläggPostat: ons 16 sep 2009, 21:14
av jPeMelin
"Kudless, an architect with Matsys Design, created the Sietch Nevada concept with Dune in mind, analogizing the arid planet with the American Southwest"

http://io9.com/5359510/the-desert-city- ... e/gallery/

Återstår väl att byggas ännu, men jag är väldigt förtjust i konceptet. Dagens samhällen har ju mer av Harkonnendesign över sig.

/Jim

Re: Ökenstad inspirerad av Dune.

InläggPostat: tis 19 okt 2010, 08:32
av jophan
A propos ökenstäder, hur svårt är det att reversera ökenspridning? Vi vet att större delen av Sahara bara är några tusen år gammal och jag antar att detsamma gäller flera av världens stora öknar. Jag vet att det pågår (begränsade) insatser i Sahara för att bromsa fortsatt spridning, men jag känner inte till några projekt för att återvinna öken. Hur dyrt och komplicerat är det? Eller är det till och med på gränsen till omöjligt. Vet någon?

Re: Ökenstad inspirerad av Dune.

InläggPostat: tis 19 okt 2010, 12:45
av Svensson
I Saudi-Arabien och Israel är man rätt bra på att odla upp öknen så vitt jag vet. Jag tror helt klart det är möjligt i mindre skala.

Även i USA går det. Där kanske det gäller prärien vilket är något annat, men visst odlar man i "omöjliga" miljöer här och där. Här i Norden anläggs ju yppiga trädgårdar här och där, "omöjliga" saker för våra norra breddgrader (men det kanske är möjligt idag mest för temperaturhöjningen).

Re: Ökenstad inspirerad av Dune.

InläggPostat: ons 20 okt 2010, 16:08
av Sten
Sahara har stadigt minskat i storlek sedan 1980-talet. I alla riktningar, faktiskt. Det finns grönska i områden som har varit öken i tusentals år.

Hm. Jag vet inte riktigt hur jag ska uttrycka mig för att förhindra att det här övergår i en klimatdebatt, men en teori är att det beror på klimatförändringar. Varm luft kan ta upp mer vatten. Det är möjligt att just den metoden inte är helt optimal i alla lägen.

Israel är rätt bra på att få saker att växa i öknen, men om jag har förstått det rätt handlar det mer om avancerade bevattningssystem och inte så mycket om att ta bort öknen.

Re: Ökenstad inspirerad av Dune.

InläggPostat: ons 20 okt 2010, 21:02
av jophan
Sten skrev:Sahara har stadigt minskat i storlek sedan 1980-talet. I alla riktningar, faktiskt. Det finns grönska i områden som har varit öken i tusentals år.

Det har jag inte hört ett ord om. Jag har bara hört det pratas om ökenspridning hela tiden. Hmm... http://en.wikipedia.org/wiki/Sahara ... intressant. Och det verkar inte ha varit människan som orsakade att Sahara växte till så mycket för cirka 5000 år sedan. Det trodde jag.

Sten skrev:Israel är rätt bra på att få saker att växa i öknen, men om jag har förstått det rätt handlar det mer om avancerade bevattningssystem och inte så mycket om att ta bort öknen.

Nej, det handlar ju om något annat.