Illustrerad Vetenskap eller Allt om Vetenskap?

Vetenskap, rymden och liknande

Illustrerad Vetenskap eller Allt om Vetenskap?

Inläggav Livgivare » lör 03 nov 2007, 03:36

Ja eller finns det fler populärvetenskapliga tidskrifter på Svenska så ta gärna upp dem här. Och vilken av tidningarna är just din favvo? Min är nog faktiskt Allt Om Vetenskap. För stämningen är lixom lite mer tillbakalutad och cool. Annars är bägge tidningarna verkligen bra tidskrifter att inhandla och läsa i. Det enda som jag tycker att Allt om Vetenskap borde ta efter Illustrerad Vetenskap är en sida med intelligenstestande smågåtor...
Nu är den här PlanetOrigo internetbutiken för alla fantasy och Science-fiction älskare och elektronisk musik-nördar! www.planetorigo.com
Livgivare
Fan
 
Inlägg: 184
Blev medlem: fre 17 aug 2007, 19:44
Ort: Sundsvall

Inläggav pinkunicorn » mån 05 nov 2007, 09:16

Lever Forskning & Framsteg fortfarande?

Dessutom finns det ju en hoper populärvetenskapliga tidningar som begränsar sig till olika områden, som Populär Historia, Populär Arkeologi och så vidare.
Hans Persson

Bokblogg: http://www.duarvaddulaser.se/
pinkunicorn
Site Admin
 
Inlägg: 710
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 12:53
Ort: Linköping

Inläggav Sheriffen » mån 05 nov 2007, 16:02

Rent generellt tycker jag att tidskrifter som Illustrerad vetenskap och Allt om vetenskap är för plottriga, förstås av nödvändighet - men ändå. Alltså, de handlar om *vetenskap*, men det är ju ingen naturnödvändighet att den som hyser ett passionerat intresse för astronomi är lika intresserad av marinbiologi, eller att den som är passionerat intresserad av geologi är lika intresserad av partikelfysik. Med andra ord, de gapar över för mycket, och därför föredrar jag specialiserade tidskrifter av det slag Hans nämner.

Vidare ska man vara medveten om att artiklarna i Illustrerad vetenskap och Allt om vetenskap alltsom oftast är mycket ytliga och av och till direkt felaktiga (jag läste härförleden kritik riktad mot Illustrerad vetenskap, där det påpekades och demonstrerades att en artikelförfattare - och i förlängningen förstås redaktionen - fullständigt hade missuppfattat det avhandlade ämnet och fått ganska precis allting helt fel).

Fast med det sagt så är tidskrifterna ibland bra också. Jag har av och till läst alldeles häpnadsväckande bra artiklar i Illustrerad vetenskap, men det var nog främst förr om åren. Det går upp och ned med den tidskriften.

Å andra sidan läser jag bara mycket sporadiskt något nummer då och då, i snitt förmodligen ungefär ett om året.

Är man genuint intresserad av något naturvetenskapligt ämne är det mycket smartare att läsa de bättre populärvetenskapliga böckerna i ämnet. Eller ännu hellre plugga ämnet på universitetet, och därmed göra det på riktigt eller hur man nu säger.

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4401
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav Frost » tis 18 mar 2008, 22:41

pinkunicorn skrev:Lever Forskning & Framsteg fortfarande?

O ja, i högönsklig välmåga, och den är alltjämt den bästa (icke-specialiserade) populärvetenskapliga tidskriften på svenska. Ska man läsa någon populärvetenskaplig tidskrift så är det denna som gäller, anser jag. Illustrerad vetenskap är inte ens nära i kvalitet, och mitt mycket begränsade intryck av Allt om vetenskap är att den inte heller förmår slå FoF.
Frost
WAHF
 
Inlägg: 16
Blev medlem: tis 18 mar 2008, 10:08
Ort: Cambridge


Återgå till Hårda hörnet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron