Terminator 3: Rise of the Machines

Om sf och fantasy i ljud och rörliga bilder

Terminator 3: Rise of the Machines

Inläggav Sheriffen » tor 24 jul 2008, 15:44

Terminator 3: Rise of the Machines av Jonathan Mostow (2003)

Alla som har sett den minns biljakten i Bullitt med Steve McQueen, från 1968.

En klassisk filmsekvens. Filmhistorisk. Och det beror på att den är hisnande. Och innovativ. Men framförallt beror det på att den är realistisk. Och därför trovärdig. Så även om man med tvekan förstår syftet med biljakterna i enstaka av de filmer som följt på den, så är det obegripligt varför Terminator 3 inleds med en tjugofem minuter lång biljakt. Bilarna kör in i varandra och exploderar och börjar brinna och frontalkrockar och körs trots det vidare i rasande fart, och tittarens hjärna börjar sakta stänga av efter ungefär trettio sekunder för att två minuter senare ha stängt av helt och hållet. Fast då är det nästan tjugotre minuter kvar av denna enastående långa sekvens, som inte för den skelettlika intrigen framåt en millimeter. Filmen, om än inte bilarna, tappar fart fullständigt. En död sekvens i rasande fart. Något imbecillare är svårt att tänka sig.

Och denna inledande, långa sekvens är i sig ett koncentrat av samma meningslöshet som resten av filmen, för därefter exploderar i stället i tur och ordning en militär anläggning, mängder av futuristiska krigsmaskiner som finns i den militära anläggningen, ett par helikoptrar och därpå en militär anläggning till.

Sedan är filmen slut.

Arnold Schwarzenegger gör sig väl som filmens terminator, men det är förstås trivialt sant och inte märkligt. Den bisarre Schwarzenegger är - och det är också trivialt sant och inte en sarkastisk lustighet - en av de fyra mest enastående obegåvade skådespelare som någonsin dykt upp på filmduken. Han kan helt enkelt inte agera, han är en förvuxen jättebaby som rör sig precis som en maskin, eftersom hans groteska kropp gör det mycket svårt för honom att röra sig över huvud taget - och eftersom rollen föreskriver avsaknad av en vuxen människas intellekt och emotionella register är den bedövande livlöse Schwarzenegger perfekt för den. På något sätt förstår jag plötsligt den fråga jag fick av en annan fan vid ett tillfälle, om vem det nu är som ska ersätta Schwarzenegger i Terminator 4 verkligen kan fylla ut rollen som han - på det svarade jag att en roll som inte kräver något skådespeleri alls är helt ointressant och helt okomplicerad, och att frågan därför var ointressant och okomplicerad. Det spelar ingen roll vem som spelar en roll som inte kräver något skådespeleri. Nu är jag inte så säker; att någon över huvud taget skulle kunna agera lika livlöst ointressant som Schwarzenegger framstår nu som mycket osannolikt. Det kan alltså hända att nästa Terminator-film, tydligen minus Schwarzenegger, blir en liten aning intressant, eftersom man kanske i alla fall får något slags skådespelare i rollen som den nye terminatorn.

Fast jag tvivlar ändå.

För de här oändliga cirkusparaderna av specialeffekter är och förblir lika tröttsamma oavsett vilka filmer utan intrig och skådespeleri och tema de presenteras i.

Kör hårt,
Sheriffen
Senast redigerad av Sheriffen tor 24 jul 2008, 20:54, redigerad totalt 1 gång.
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4395
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav Svensson » tor 24 jul 2008, 17:25

Arnie är en naivistisk skådespelare.

Han kan bryta mot alla teaterkonstens regler, eftersom han inte vet om att de existerar.
Svensson
Trufan
 
Inlägg: 545
Blev medlem: tis 27 nov 2007, 15:40

Inläggav Sheriffen » tor 24 jul 2008, 20:50

Svensson skrev:Arnie är en naivistisk skådespelare.

Han kan bryta mot alla teaterkonstens regler, eftersom han inte vet om att de existerar.


Absolut gapskratt!!! :-)

Och helt solklart en lysande karaktäristik, eftersom du med all säkerhet har rätt!

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4395
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm


Återgå till Film, tv och radio

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron