Dick på nytt

Om sf och fantasy i ljud och rörliga bilder

Dick på nytt

Inläggav Sheriffen » fre 20 mar 2009, 21:38

Från Hollywood Reporter nås Kinematografi av nyheten att Total Recall från 1990, med Arnold Schwarzenegger i huvudrollen och baserad på Philip K. Dicks novell We Can Remember It for You Wholesale, nu ska spelas in på nytt av filmbolaget Colombia.

Det finns nu två tänkbara utfall.

1) Man gör en film som är en intelligent filmatisering av novellen, för någon sådan finns inte ännu.

2) Man - Ka-boom! - låter Mr. Special Visual Effects - Ka-zaaaam! - få huvudrollen trots att han - Boom Bang! - är världens högst betalde skådespelare och därför - Zuu-Zak! - utesluter att man tar in någon som är marginellt mer begåvad - Tjaddatjock! - än Arnold Schwarzenegger i huvudrollen.

Notera att jag sa *tänkbara* utfall.

För visst kan man *tänka* sig utfall nummer 1.

I teorin, alltså.

På samma sätt som man kan tänka sig att månen egentligen är pappa Jinko och avser att dyka upp i New York i nästa vecka för att studsa runt på gatorna som en studsboll i jätteformat.

Det kan man tänka sig.

I teorin, alltså.

Och faktum är att det är mycket sannolikare.

Kör hårt,
Sheriffen


--
http://moviehead.wordpress.com/
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4395
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav tompe » lör 21 mar 2009, 00:55

Total Recall är ju en bra sf film. Jag tycker också den lyckas bra med att få fram ett Dick-tema (vad är verkligt).
/Tommy Persson
tompe
Trufan
 
Inlägg: 825
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 16:18
Ort: Linköping

Inläggav Johan_L » mån 23 mar 2009, 12:46

Jag tycker också att Total Recall var mycket underhållande. Det har gjorts avsevärt mycket värre SF-filmatiseringar.
Johan Lundström

They who dream by day are cognizant of many things which escape those who dream only by night.
—Edgar Allan Poe, ”Eleanora”
Johan_L
Fan
 
Inlägg: 198
Blev medlem: fre 10 nov 2006, 15:42

Inläggav pinkunicorn » tis 24 mar 2009, 13:35

Jag får nog hålla med: den är rätt ok. Långt ifrån felfri, men rätt ok. Det är lite intressant hur den börjar som en rätt trogen filmatisering och sedan plötsligt svänger 90 grader från novellens handling för att aldrig återvända.
Hans Persson

Bokblogg: http://www.duarvaddulaser.se/
pinkunicorn
Site Admin
 
Inlägg: 710
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 12:53
Ort: Linköping

Inläggav Sheriffen » tis 24 mar 2009, 20:25

Kinematografi nås nu av budskapet om ännu en Dickfilm:

"...Matt Damon set to star in George Nolfi's adaptation of 'The Adjustment Team'.
Philip K. Dick's renowned short story takes form as a feature film in George Nolfi's directorial debut, titled 'The Adjustment Bureau.'

From the Variety Article: '… Nolfi wrote a script that is loosely based on a Phillip K. Dick short story, and he will make his directing debut on the film, which will begin production by late summer.'"

Just det här att manuskriptet är - ka-boom! - 'loosely based' på Philip - ka-zaam! - K. Dicks novell är - boom bang! - Hollywood parlance för att man - faaa-sock! - tagit bort allt besvärligt som tankeinnehåll, intrig, tema och skådespeleri, och - KAGGA-SHA-BAAAANG! - kallat in världens mest anlitade skådespelare, Mr. Special Visual Effects, för att genomskinligt dölja alla de brister som därmed uppkommer.

TJOOO-SAAAN!

Kör hårt,
Sheriffen
--
http://moviehead.wordpress.com/
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4395
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav john-henri » tis 24 mar 2009, 20:51

Äsch, det görs ju hur mycket filmer som helst mer eller mindre löst efter diverse Philip K Dick-titlar. Den mest kuriösa av de som för närvarande är i produktion är nog The Owl in Daylight, även om den film som kommer att ha titeln inte är baserad på den ofullbordade roman om en filmmusikkompositör Dick efterlämnade vid sin död, utan snarare kommer att vara en lösligt biografisk film om Dicks eget liv. Med Paul Giamatti som Dick och skriven av Tony Grisoni, som bland annat skrev Fear and Loathing in Las Vegas. Men annars kan vi också se fram mot King of the Elves, i regi av Aaron Blaise och Robert Walker, The Adjustment Bureau, i regi av George Nolfi, Radio Free Albemuth, i regi av John Alan Simon. Screamers: The Hunting i regi av Sheldon Wilson har nyss haft premiär men inte direkt hälsats av översvallande entusiasm; det är en riktigt bisarr fristående fortsättning på den rätt risiga filmen Screamers efter Dicks "Second Variety", men har helt tappat kontakten med originalet, filmen såväl som novellen.

Fast själv tyckte jag rätt bra om A Scanner Darkly, faktiskt. Och till skillnad från Sheriffen är jag förtjust i Blade Runner.

John-Henri
Prenumerera på Nova science fiction. 4 nr för 275 kr. Postgiro 52 80 97-9, Gafiac. Om du tycker att det ska finnas sf på svenska också!
john-henri
BNF
 
Inlägg: 1096
Blev medlem: ons 29 nov 2006, 13:42
Ort: Viken

Inläggav jPeMelin » sön 29 mar 2009, 16:15

Dick verkar uppskattad för att hans noveller har bra idéer koncentrerat till lite textmassa och minimalt med detaljer i händelseförloppet.
Detta ger manusförfattarna (eller kanske snarare "uppmanar dem att ta sig") väldigt fria händer med hur temat presenteras i filmens handling.

Det som är i mina ögon intressant är istället varför just så många PKD-noveller filmatiseras? Har han några underligheter i ägandeförhållanden till verken som gör honom ekonomiskt mer attraktiv? Eller är det kvaliteten i hans idéer som lockar filmskaparna och övertygar produktionsbolagen?
....................................................................
hemsida: http://web.comhem.se/~u31634993/
musiksida: http://www.last.fm/user/jPeMelin/
Alcocon3 - 24-26 april 2009: http://clubcosmos.net/alcocon3
jPeMelin
Fan
 
Inlägg: 200
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 15:13
Ort: Göteborg

Inläggav Sheriffen » sön 29 mar 2009, 16:36

jPeMelin skrev:Det som är i mina ögon intressant är istället varför just så många PKD-noveller filmatiseras? Har han några underligheter i ägandeförhållanden till verken som gör honom ekonomiskt mer attraktiv? Eller är det kvaliteten i hans idéer som lockar filmskaparna och övertygar produktionsbolagen?


Kvalificerad gissning - läs: från hästens mun, det vill säga folk i filmbranschen - är att svaret är ja på den sista frågan du ställer. Philip K. Dick sysslar ofta med för filmen tacksamma temata som att verkligheten är en illusion, ett sken, och att det i själva verket finns något helt annat bakom det vi uppfattar, han har ofta med sinnesförändrande droger, hans miljöer är ofta det väldiga stadslandskapet i en dekadent framtid, och så vidare.

Dessutom har Philip K Dick en halvt mytisk status inom filmbranschen. Av sf-författare vågar jag påstå att han inom filmbranschen är den populäraste och avgjort den som faktiskt läses. Vilket kanske delvis kan bero på att hans på sätt och vis psykedeliska romaner och noveller är sprungna ur den tid då de här människorna själva var unga. Nu föddes Dick förvisso redan 1928 och var äldre än de som var riktigt unga på 60-talet, men det är svårt att inte se hur influerad han var av den tidens föreställningar och världsuppfattningar. Och gammal var han ju inte när Summer of Love exploderade, bara 39 år.

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4395
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm


Återgå till Film, tv och radio

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron