Watchmen: Tales of the Black Freighter

Om sf och fantasy i ljud och rörliga bilder

Watchmen: Tales of the Black Freighter

Inläggav jPeMelin » fre 22 maj 2009, 11:14

Jag har äntligen lagt vantarna på det efterlängtade extramaterialet till filmen Watchmen nu: Tales of the Black Freighter.

Innehållet består at den animerade filmen TotBF (baserad på den serietidning en pojke sitter och läser vid ett tidningsstånd i filmen), dokumentären med Hollis Mason om hans bok "Under The Hood" om hans liv som superhjälten Nite Owl 1938-1949, "Story Within A Story" vilken är en dokumentär om filmens/seriens metahistorier samt slutligen en ganska trevlig animation av hela "Chapter 1", första numret av serietidningen Watchmen, helt gjord på Gibbons originalbilder i serien.

"Tales of the Black Freighter" är precis så mörk och dyster som den är i serien Watchmen. Animationskvaliteten är bra och det är första gången jag har upplevt historien sammanhängande vilket ger en del nytt för hur jag nu upplever den. I serien får man ju ta del av den olycksdrabbade sjömannens berättelse fragmentariskt utspridd över hela Watchmen och jag har inte fått denna helhetsupplevelse tidigare.

"Under The Hood" är precis den sorts välgjorda "mockumentary" man borde kunna vänta sig sedan genren har fått gott om chans att utvecklas sedan den såg dagens ljus för en tio år sedan. Den är så klart gjord med alla skådisar från filmen och baserad väldigt noga på den insprängda artiklarna och hänvisningarna i serien. Denna hjälper också till att förtydliga budskapet i Watchmen om inte filmen bankat in det i era huvuden ordentlig redan.

"Story Within A Story" handlar om varför dessa extramaterial har så stor betydelse för filmen Watchmen och om regissörens obändighet för att få med alla detaljer i sin koverterin till silverduken. Den ger också lite inblick i Alan Moores egna visioner, bortsett från att man (enligt Moores egna önskemål får jag anta) hela tiden undviker att nämna honom. Det hela ger en konstig känsla av ett historierevisionistiskt dokument av gammal Sovjetisk karaktär am man är ett Moore fan.

"Chapter 1" sist är en ganska lyckad animation direkt på serierutorna i Watchmen. Jag som är ett fan av illustratören BRUTE (Aidan Hughes http://www.bruteprop.com/ som gjort nästan alla skivomslag och några videos till industrirockbandet KMFDM) som också använt denna teknik känner en viss kärlek till formen av animation, besläktad också med flashanimation. Det kan kanske se lite billig ut jämfört med traditionell cellanimation, men väl sevärt. Jag frågar mig dock lite om nyttan med detta eftersom filmen redan gjordes med skådisar i samma veva.

Överlag är det en mycket trevlig samling filmer och förmodligen kommer den att boxas ihop med Watchmen förr eller senare, men jag kunde inte vänta.

/Jim
....................................................................
hemsida: http://web.comhem.se/~u31634993/
musiksida: http://www.last.fm/user/jPeMelin/
Alcocon3 - 24-26 april 2009: http://clubcosmos.net/alcocon3
jPeMelin
Fan
 
Inlägg: 200
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 15:13
Ort: Göteborg

Återgå till Film, tv och radio

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron