Donnie Darko (spoilervarning)

Om sf och fantasy i ljud och rörliga bilder

Donnie Darko (spoilervarning)

Inläggav Sheriffen » ons 20 dec 2006, 01:38

Jag har just sett "Donnie Darko" av Richard Kelly och måste anmäla min förvåning över de lovord jag sett filmen få, bland annat i svensk fandom. Jag tycker den var rätt seg. Jake Gyllenhaal promenerar runt och ser mycket ansträngt bister och butter och fientlig ut och handlingen går ut på att Frank som kör ihjäl hans flickvän helt obegripligt också är Donnies guide in i tidsresandets dimensioner, förutom den då lika obegripligt inblandade Grandma Death som inte fyller någon funktion i filmen men har skrivit tidsreseboken som Donnie får av en lärare (det där med att den är skriven av Grandma Death är en helt onödig, påklistrad grej - han skulle lika gärna ha kunnat få en bok av någon för honom okänd författare). Nåväl, Donnie lyckas obegripligt med Franks hjälp resa i tiden och se till att själv bli dödad av flygplansmotorn och ställer därmed allt till rätta för alla andra, sin familj undantagen. Varför flygplansmotorn måste komma från det flygplan i vilket hans mor och syster flyger är heller inte riktigt begripligt men ska väl förmodas vara djupt på något sätt. Rent allmänt segt och lite rörigt, inte särskilt välspelat och med ett slut som förmodligen skulle föreställa överraskande och hisnande, men bara är vagt överraskande och avgjort inte hisnande. Ingen vidare film, tycker jag.

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4395
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav Skäggmonstret » tor 21 dec 2006, 10:33

Lysande film med närmast perfekt filmmusik som inte riktigt stämmer överens med Sheriffens beskrivning. Någon gång efter jul kanske jag får tid att komma med min tolkning.
//Gabriel Nilsson
Skäggmonstret
Fan
 
Inlägg: 165
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 13:05
Ort: Uppsala

Inläggav Sheriffen » tor 21 dec 2006, 12:46

Skäggmonstret skrev:Lysande film med närmast perfekt filmmusik som inte riktigt stämmer överens med Sheriffens beskrivning. Någon gång efter jul kanske jag får tid att komma med min tolkning.


Fast då kan jag under tiden passa på att inskjuta att musiken var en av de grejer som också irriterade mig med filmen, eftersom handling och alltsammans då och då helt stannar upp (man visar folk som springer i uppsnabbat tempo och så där) för att man ska presentera en låt som inte har något med filmen att göra. Tittarna ska få tid att lyssna på soundtracket och slippa koncentrera sig på filmen. Den typen av produktplacering har jag alltid funnit tradig, eftersom den just stannar upp filmen.

Ska bli spännande att läsa din tolkning. Jag har sedan jag skrev inlägget hittat åtskilliga tolkningar på nätet. Alla olika.

Kör hårt,
Sheriffen
Senast redigerad av Sheriffen tor 21 dec 2006, 15:13, redigerad totalt 1 gång.
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4395
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Re: Donnie Darko (spoilervarning)

Inläggav OsloPC » tor 21 dec 2006, 14:16

Sheriffen skrev: Rent allmänt segt och lite rörigt, inte särskilt välspelat och med ett slut som förmodligen skulle föreställa överraskande och hisnande, men bara är vagt överraskande och avgjort inte hisnande. Ingen vidare film, tycker jag.

Kör hårt,
Sheriffen


Patrick Swayze gjorde i og for seg en morsom (og med tanke paa at det var ham) og overraskende birolle. Men ellers har jeg inntrykk av at mange av dem som utenfor fandom liker denne filmen best, ikke har lest saa mye tidsreise/tidsparadoks-SF.

Hilsen P.C.

(beklager tegnsett, sitter i anledningen julen i filmskaperen Kevin Smiths hjemstat)
OsloPC
Letterhack
 
Inlägg: 264
Blev medlem: fre 10 nov 2006, 11:03
Ort: Oslo

Re: Donnie Darko (spoilervarning)

Inläggav jophan » tor 21 dec 2006, 14:19

OsloPC skrev:sitter i anledningen julen i filmskaperen Kevin Smiths hjemstat)

Noo Joysey? Med anledning av julen? OK. Ha en glad kalkonhelg!
Johan Anglemark
jophan
Site Admin
 
Inlägg: 2147
Blev medlem: ons 01 nov 2006, 10:50
Ort: Storvreta

Re: Donnie Darko (spoilervarning)

Inläggav Sheriffen » tor 28 dec 2006, 07:29

jophan skrev:Noo Joysey? Med anledning av julen? OK. Ha en glad kalkonhelg!


Ah, förlåt mig för att jag högst tillfälligt byter ämne i tråden, men New Jersey... Känslan är alltid lika mäktig när man har landat på Newark och tar bussen in mot New York City. Obeskrivlig. Jag har aldrig varit med om att bussen tagit samma väg - chaufförerna improviserar beroende på trafiken - men man åker förstås alltid genom de suggestiva, vidsträckta, ofta öde industrilandskapen i New Jersey för att sedan, så småningom, drabbas med full kraft av The Manhattan Skyline. Det finns inte mycket i världen som kan få mitt hjärta att bulta så hårt som blotta åsynen. Ingen som inte har sett The Manhattan Skyline kan föreställa sig hur höga och vackra skyskraporna är, för till och med på flera kilometers håll skrapar de himlen. Och att konfronteras med och närma sig detta vidunderliga stadslandskap nattetid, när det är upplyst, är svindlande.

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4395
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav Skäggmonstret » fre 29 dec 2006, 12:56

Sheriffen skrev:Ska bli spännande att läsa din tolkning. Jag har sedan jag skrev inlägget hittat åtskilliga tolkningar på nätet. Alla olika.


Det finns säkert mängder av sätt att tolka den, och det finns kanske fler än en tolkning som är givande. Det jag gillar mest med filmen är förstås stämningen. Musiken passar, enligt mig, oerhört bra in och gör mycket för att etablera stämningen. Intressant nog blir känslan på många sätt annorlunda i director's cut-versionen, delvis beroende på avvikande låtval.

I min spontana tolkning av filmen, obefläckad av nättolkningarna, har jag scenen där Donnie snackar tidsresor med sin lärare som nyckelscen. Läraren säger någonting i stil med: "Now you're contradicting yourself. If someone knew the future, they would be able to change it." Och Donnie säger: "Not if they're acting in God's channel." Varpå läraren avslutar samtalet eftersom han riskerar att förlora sitt jobb annars. Det religiösa temat framträder också i Donnies terapisamtal. Min tolkning av huvudtemat i berättelsen lyder ungefär som följer:
Donnie får se/uppleva framtiden på övernaturlig väg och får veta vad som skulle ske om han lever vidare. Han väljer "God's channel" och ligger kvar i sängen när flygplansmotorn slungas ner i huvudet på honom (av honom själv eller kanske Gud, ganska oklart).
//Gabriel Nilsson
Skäggmonstret
Fan
 
Inlägg: 165
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 13:05
Ort: Uppsala

Inläggav Sheriffen » lör 30 dec 2006, 22:51

Skäggmonstret skrev:I min spontana tolkning av filmen, obefläckad av nättolkningarna, har jag scenen där Donnie snackar tidsresor med sin lärare som nyckelscen. Läraren säger någonting i stil med: "Now you're contradicting yourself. If someone knew the future, they would be able to change it." Och Donnie säger: "Not if they're acting in God's channel." Varpå läraren avslutar samtalet eftersom han riskerar att förlora sitt jobb annars. Det religiösa temat framträder också i Donnies terapisamtal. Min tolkning av huvudtemat i berättelsen lyder ungefär som följer:
Donnie får se/uppleva framtiden på övernaturlig väg och får veta vad som skulle ske om han lever vidare. Han väljer "God's channel" och ligger kvar i sängen när flygplansmotorn slungas ner i huvudet på honom (av honom själv eller kanske Gud, ganska oklart).


Det här är ingen dum tolkning. Elegantare än min i första inlägget, om än i samma anda (att han ställer allt till rätta för alla andra, utom sig själv och sin familj). Fast förklarar allt gör inte denna tolkning heller. Varför Grandma Death? Varför Frank, som visar sig vara en kompis från skolan, som ciceron under den övernaturliga resan i framtidskanalen? Hur kan Frank vara en sådan ciceron? Och varför ytterligare komplikation i form av att hans släktingar sitter i flygplanet som tappar motorn? Och varför det där tramset med de långa, plasmaliknande slangarna framför folk, som är deras framtid... eller hur det nu var. Allt det där tycker jag ändå snörvlar till filmen alldeles i onödan, för det saknar syfte. Till skillnad från de oförklarade inslagen i tidigare nämnda filmer som "2001 - A Space Odyssey" och "Picnic at Hanging Rock", som tvärtom skulle förfelas något förfärligt om allt som skedde i dem fick en förklaring.

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4395
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav Skäggmonstret » tis 02 jan 2007, 14:03

Sheriffen skrev:Fast förklarar allt gör inte denna tolkning heller.


Nej, det gör den inte.

Sheriffen skrev:Varför Grandma Death?


Ok, hon är väl mest med för att vara allmänt mystisk.

Sheriffen skrev:Varför Frank, som visar sig vara en kompis från skolan, som ciceron under den övernaturliga resan i framtidskanalen? Hur kan Frank vara en sådan ciceron?


Rättelse: Frank är en bekant till Donnies storasyster, inte till Donnie själv (som jag förstår det).
Förklaringar till Frank har jag bara hört återberättade från sådana som har läst runt på nätet, och jag minns dem inte riktigt. Om jag kombinerar mina vaga minnen med fria spekulationer så skulle det kunna vara så att det har något att göra med att Frank (i just denna framtid) är dömd att dö, vilket han vill undvika och därför leder in Donnie på tidsresespåret. Fast stickspåret med pedofilen blir då svårt att förklara ... så jag vet inte riktigt.

Sheriffen skrev:Och varför ytterligare komplikation i form av att hans släktingar sitter i flygplanet som tappar motorn?


Ingen aning.


Sheriffen skrev:Och varför det där tramset med de långa, plasmaliknande slangarna framför folk, som är deras framtid... eller hur det nu var.


Just slangarna har jag faktiskt aldrig tyckt om själv.

Sheriffen skrev:Allt det där tycker jag ändå snörvlar till filmen alldeles i onödan, för det saknar syfte.


Så länge jag anar att det finns ett syfte och en förklaring så tycker jag att mystiska inslag är skoj, för då sitter jag och spekulerar och försöker få det att gå ihop. Det är först när det på något sätt blir uppenbart att det finns en massa trams som helt saknar mening och sammanhang som jag tappar intresset. Donnie Darko är lagom mycket skruvad tycker jag, medan exempelvis flera av David Lynchs filmer går över gränsen.
//Gabriel Nilsson
Skäggmonstret
Fan
 
Inlägg: 165
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 13:05
Ort: Uppsala

Inläggav Sheriffen » tis 02 jan 2007, 17:30

Skäggmonstret skrev:
Sheriffen skrev:Allt det där tycker jag ändå snörvlar till filmen alldeles i onödan, för det saknar syfte.


Så länge jag anar att det finns ett syfte och en förklaring så tycker jag att mystiska inslag är skoj, för då sitter jag och spekulerar och försöker få det att gå ihop. Det är först när det på något sätt blir uppenbart att det finns en massa trams som helt saknar mening och sammanhang som jag tappar intresset. Donnie Darko är lagom mycket skruvad tycker jag, medan exempelvis flera av David Lynchs filmer går över gränsen.Här tycker vi olika, för det är som du har märkt just David Lynch-syndromet som irriterar mig med "Donnie Darko". "Donnie Darko" har mer intrig än exempelvis "Lost Highway", men de oförklarliga inslagen är lika obegripliga och i alla fall till synes meningslösa. Visst stöd får den tanken på en hemsida ute på nätet, där Richard Kelly (manusförfattare och regissör) citeras och säger att han aldrig tänker ge någon fullständig förklaring till filmen, att många inslag kommer att förbli oförklarade. Det får mig att misstänka att de faktiskt bara är inskyfflade och att ingen förklaring finns, fast säker kan man ju aldrig vara.

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4395
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav Skäggmonstret » tor 04 jan 2007, 19:17

Min lynchtröskel är nog helt enkelt något högre än din.
//Gabriel Nilsson
Skäggmonstret
Fan
 
Inlägg: 165
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 13:05
Ort: Uppsala

Inläggav Sheriffen » fre 05 jan 2007, 10:01

Skäggmonstret skrev:Min lynchtröskel är nog helt enkelt något högre än din.


Lynchtröskel - förmåga att acceptera oförklarliga och/eller obegripliga inslag i intrigen i en film.

Ett utmärkt begrepp. Låt oss börja använda det tills det blir vedertaget.

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4395
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav Skäggmonstret » fre 05 jan 2007, 19:21

Visst.
//Gabriel Nilsson
Skäggmonstret
Fan
 
Inlägg: 165
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 13:05
Ort: Uppsala


Återgå till Film, tv och radio

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron