Battlestar Galactica

Om sf och fantasy i ljud och rörliga bilder

Battlestar Galactica

Inläggav åka » sön 19 nov 2006, 16:12

Jag har hört och läst väldigt mycket positivt om BSG. Nom skrev

Två av det senaste decenniets bästa SF-serier är den lättsmälta men underhållande Farscape (1999-2003 av Rockne S. O’Bannon) och den sorgligt kortlivade western-in-space-skrönan Firefly (2002 av Joss Whedon). Dessa två serier, särskilt Firefly, står högt över andra SF-serier som mest har varit oändliga regurgiteringar på Star Trek-temat. Ändå får dessa två finna sig i att bli utklassade av Battlestar Galactica.


http://nom.se/archives/2006/10/battlestar_gala.html

Och Lou Anders (redaktör för Pyr, som ger ut sf-böcker)

But the point is, BSG is breaking out into the largest audience that the channel has ever had and getting unprecedented mainstream critical response in addition to its numbers, not by retreating to Star Wars-style adventure, but by presenting real people and real stories within complex narrative arcs which engage head on with uncomfortable truths about the current war on terror. Long term, I suspect that its affect on the mainstream perception/opinion of science ficiton will be a positive one as a result.


http://www.louanders.com/2006/10/chadbourn-dissents-two-pauls-unite.html

Någon som har kommentarer? När jag orkar ta tag i saker ska jag försöka ordna inköp av en säsong eller två att kolla på tillsammans med några andra.[/quote]
åka
Fan
 
Inlägg: 183
Blev medlem: ons 08 nov 2006, 21:57
Ort: Uppsala

Inläggav tompe » sön 19 nov 2006, 16:49

Jag är inte lika positiv till BSG som alla andra verkar vara. Jag tycker Firefly-serien var mycket bättre till exempel.

BSG har en del bra episoder och det är nästan alltid välgjort drama. Men det är amerikanskt standard-drama och det tycker jag stör. Den saknar också till stor del humor vilket för mig är en sak som gör att jag inte brukar tycka att det är extremt bra.
/Tommy Persson
tompe
Trufan
 
Inlägg: 825
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 16:18
Ort: Linköping

Inläggav Sheriffen » sön 19 nov 2006, 17:54

tompe skrev:Jag är inte lika positiv till BSG som alla andra verkar vara. Jag tycker Firefly-serien var mycket bättre till exempel."Battlestar Galactica" har jag bara sett i form av biograffilmen från 1978, en film som är så enastående tafflig att man blir imponerad. Den har kallats för en sjunde klassens "Star Wars", vilket jag instämmer i. Och med tanke på att "Star Wars" i sig är en sjunde klassens film, så...

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4395
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav tompe » sön 19 nov 2006, 18:09

Sheriffen skrev:"Battlestar Galactica" har jag bara sett i form av biograffilmen från 1978, en film som är så enastående tafflig att man blir imponerad. Den har kallats för en sjunde klassens "Star Wars", vilket jag instämmer i. Och med tanke på att "Star Wars" i sig är en sjunde klassens film, så...


Då kanske det är dags att du tittar på lite nyare saker och då till exempel den nya BSG TV-serien eller något annan av de nya bra saker som finns. Det känns som om du hela tiden kommer med gamla exempel...

Håller med om att BSG-filmen var ganska kass. Jag kom länge ohåg den som den film där man såg snörena som modellerna hängde i.
/Tommy Persson
tompe
Trufan
 
Inlägg: 825
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 16:18
Ort: Linköping

Inläggav Sheriffen » sön 19 nov 2006, 18:16

tompe skrev:Då kanske det är dags att du tittar på lite nyare saker och då till exempel den nya BSG TV-serien eller något annan av de nya bra saker som finns. Det känns som om du hela tiden kommer med gamla exempel...Det ligger nog mycket i detta, men jag måste medge att jag hyser ett närmast kompakt ointresse för science fiction i form av TV-serier. Med få undantag ser jag inga TV-serier över huvud taget och de jag ser brukar oftast vara de mer lyckade kriminalserierna (top of the crop: "Cracker" med Robbie Coltrane).

Men visst, får jag tillfälle skulle jag förstås kunna titta på några avsnitt av "Battlestar Galactica" och kanske några av de andra som diskuterats. Fast det är liksom inget jag springer benen av mig för.

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4395
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav Final_Frontier » mån 20 nov 2006, 09:18

Den nya BSG är inte en fortsättning på den gamla, i den första filmen åker de ju till en casino-planet efter att mänskligheten närmast utplånats! Nya BSG är ljusår bättre.

Ronald D. Moore, som arbetat på Star Trek TNG och DS9, och skrivit mycket bra avsnitt där, ligger bakom serien. Och om den fortsätter hålla samma nivå som den gjort hittills kommer den att bli bättre än bägge de serierna.

Sant - inte mycket humor i denna serie. Men så är den mycket mer realistisk också. Mycket få standalone-avsnitt, det mesta bygger på det som hänt tidigare. Komplex storyline, många intressanta dilemman och frågor. Och så är den spännande.

Jag låter som en total gusher, men det är sällan jag är det. Denna serie överraskade mig i hur bra den kunde vara, men framför allt att den hållit uppe nivån så länge.

Edit: första inlägget här! Tjenare gott folk!
Final_Frontier
 

Inläggav åka » mån 20 nov 2006, 09:45

Final_Frontier skrev:Edit: första inlägget här! Tjenare gott folk!


Hej! Det får mig att undra om vi inte skulle ha en kategori för presentationer, som alla andra forum verkar ha. Välkommen! Vem är du, och hur hittade du hit?
åka
Fan
 
Inlägg: 183
Blev medlem: ons 08 nov 2006, 21:57
Ort: Uppsala

Inläggav jophan » mån 20 nov 2006, 09:58

åka skrev:
Final_Frontier skrev:Edit: första inlägget här! Tjenare gott folk!

Hej! Det får mig att undra om vi inte skulle ha en kategori för presentationer, som alla andra forum verkar ha. Välkommen! Vem är du, och hur hittade du hit?

Jag skapade en sådan tråd här: http://www.fandom.se/forum/viewtopic.php?p=564
Johan Anglemark
jophan
Site Admin
 
Inlägg: 2147
Blev medlem: ons 01 nov 2006, 10:50
Ort: Storvreta

Re: Battlestar Galactica

Inläggav SlemmigTorskIBrödrost » mån 20 nov 2006, 14:59

BSG säsong 1 och 2 är bra. Manus är för det mesta starka och förstärks av den röda tråd som väver ihop serien. I min mening går serien inte ens att jämföra med den gamla filmen som på det hela taget är en rätt skrattretande historia.

Trots att jag gillar BSG mycket tycker jag att firefly är ytterligare ett strå vassare, främst tack vare humorn och karaktärerna i serien. Jag har ett antal invändningar mot Firefly, men de går att räkna på ena handens fingrar (medan jag inte ens med hyperavancerad genteknik kan utveckla tillräckligt många fingrar för att rymma alla invändningar jag har mot Star Träck exempelvis).

Trist bara att serien lades ned efter bara knappt en säsong./Peter <^)))><
SlemmigTorskIBrödrost
 

Re: Battlestar Galactica

Inläggav thmas » lör 25 nov 2006, 17:05

åka skrev:Någon som har kommentarer? När jag orkar ta tag i saker ska jag försöka ordna inköp av en säsong eller två att kolla på tillsammans med några andra.


Gillade man Firefly bör man rent statistiskt antagligen gilla BSG också, för de har en del gemensamt. Jag får intrycket av att man gått in för att göra sf på ett så realistiskt sätt som möjligt, och då menar jag inte en "hard sf"-approach, utan fokus på rollfigurernas psykologi och ett välskrivet, trovärdigt manus. Plus en skakig handkamera som i alla fall påminner mig om alla skitiga polisserier från 90-talet, typ Homicide: Life on the Street och sånt.

Jag gillart.
thmas
 
Inlägg: 3
Blev medlem: lör 25 nov 2006, 16:54
Ort: Malmö

Battlestar Galactica på kanal5

Inläggav Carolina » tor 15 feb 2007, 14:29

Hej!
Jag har följt Battlestar Galactica när den gick på Kanal5. Till min irritation så slutade de sända serien mitt i en säsong. Men nu, äntligen, ska den börja gå igen fredagar kl. 23, med start den 23 februari.
En utmärkt sf-serie, tycker jag.

Carolina
Carolina
Fan
 
Inlägg: 164
Blev medlem: ons 29 nov 2006, 12:42
Ort: Stockholm


Återgå till Film, tv och radio

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron