Stanley G. Weinbaum

Om enskilda sf-/fantasyförfattare och -verk

Stanley G. Weinbaum

Inläggav Sheriffen » tis 28 apr 2020, 11:19

I julinumret 1934 av sf-magasinet Wonder Stories publicerades en novell som kom att revolutionera sf-genren, A Martian Odyssey av Stanley G. Weinbaum. Jag har just läst om den och dessutom upptäckt att det finns en uppföljare, Valley of Dreams. Jag har inte tidigare sett de båda publicerade tillsammans och inte läst Valley of Dreams, men båda novellerna finns tryckta i The Classic Science Fiction Collection, utgiven på Arcturus, 2018. (Extremt minnesgoda läsare minns förmodligen inte ens de att det är den stora antologi jag hittade under en påskpromenad förra året.)

När A Martian Odyssey publicerades hade utomjordingar i sf-berättelser bara varit intrigelement i form av motsvarigheten till de ondskefulla skurkarna i vilda västern- och detektivberättelser och monstren i sagor, påfallande humanoida till utseendet även om de ofta var gröna och hade mycket större huvuden och ögon än människor, och ibland tentakler i stället för armar.

Stanley G. Weinbaum gjorde något helt annat. A Martian Odyssey handlar om den första expeditionen till Mars, och redan det faktum att den består av en fransman och en tysk förutom två amerikaner är anmärkningsvärt i en sf-novell från 1934.

Verkligt omtumlande blir det när marsianerna dyker upp. Det finns flera olika, mer eller mindre högt utvecklade livsformer på Mars, och i stället för att framställa dem som endimensionellt ondskefulla monster, låter Stanley G. Weinbaum sin jordiska expedition (eller en av medlemmarna i den, snarare - kemisten Jarvis) samarbeta och kommunicera med en representant för en uppenbarligen högtstående civilisation, och det på ett sätt som är både insiktsfullt och trovärdigt - människans och marsianens psyken och tänkesätt är i princip väsensskilda, men marsianen, som Jarvis själv håller för den intelligentare av dem, lyckas lära sig några få ord på engelska och med dem häpnadsväckande väl göra sig förstådd i de mest skilda situationer, genom att få Jarvis att omtolka ordens innebörd efter sammanhanget.

Man stöter på fler livsformer i novellen och även om Tweel - marsianen som nämns ovan och syns på illustrationen nedan - företer vissa likheter med jordiska arter, är några av de övriga, främst en livsform som är kisel- i stället för kolbaserad, desto mer främmande, inte endast morfologiskt utan även fysiologiskt. Stanley G. Weinbaum har åstadkommit en förunderligt fascinerande, evolutionsteoretisk spekulation som må vara fantastisk, men knappast helt otrolig. Beteendet hos andra varelser med civilisationer på Mars är i stort sett, på intressasnta vis, obegripligt för Jarvis. Beskrivningarna kan möjligen te sig något enkla så här 86 år och tusentals och åter tusentals sf-berättelser med utomjordingar i senare, men hur nydanande de var när de kom är lätt att skaffa sig en uppfattning om genom att läsa några typiska sf-noveller med utomjordingar i skrivna före 1934.

A Martian Odyssey, som är Weinbaums debut-sf-novell, var så innovativ att han genast ansågs vara en av sf-fältets ledande författare. Jag citerar vad Isaac Asimov har sagt: ".../his/ easy style and realistic descriptions of extraterrestrial scenes and life-forms were better than anything yet seen, and the science fiction-reading public went mad over him."

A Martian Odyssey tog science fiction-genren en rejäl milstolpe framåt och det är väl i sken av den omedelbara populariteten knappast märkligt att den fyra månader senare fick uppföljaren Valley of Dreams. Uppföljaren är skriven enligt samma formel och innehåller ytterligare vetenskapligt spekulativa avslöjanden om de marsianska livsformerna. Till en början är den lika suggestivt fascinerande som A Martian Odyssey och en bit in bjuder den på svindlande sense of wonder i form av en marsiansk stad, men sedan går Weinbaum i mitt tycke lite för långt. A Martian Odyssey var nyskapande genom toleransen och den ömsesidiga respekten som råder mellan Jarvis och Tweel, i kraft av sina intelligenta evolutionsspekulationer kring utomjordiska livsformer och i och med det faktum att Mars-expeditionens besättning är internationell, men i Valley of Dreams vill Weinbaum även få med höggradigt sensationella kopplingar till antikens Egypten och omvälvande politisk spekulation, och det blir, som jag ser det, i överkant. Det känns som om han ansträngt sig för mycket för att uppnå samma både innovativa och omtumlande effekt som med den första novellen, något som ju sällan är möjligt med uppföljare till stora succéer av något slag.

Stanley G. Weinbaum skrev ytterligare sf-noveller och jag återkommer till dem, men dessa båda är värda att ta upp separat.

Redan drygt ett och ett halvt år efter det att A Martian Odyssey publicerats avled Weinbaum i lungcancer, blott 33 år gammal. En krater på Mars är döpt efter honom, vilket väl säger en hel del om inflytandet han fick på sf-litteraturen.

Weinbaums noveller är numera "public domain" och kan därför, om så önskas, laddas ned gratis på nätet:

https://www.freesfonline.net/authors/St ... nbaum.html
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4397
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Återgå till Författare och böcker

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron