Bibeln

Om böcker, film, tv och musik i vidare bemärkelse

Bibeln

Inläggav Sheriffen » mån 06 okt 2008, 03:54

Redan i Första Moseboken, kapitel 6, hittar man följande passus som ju är direkt hämtad ur den grekiska mytologin och alltså förutsätter polyteism:

"När människorna nu började bli talrika på jorden och döttrar föddes åt dem, såg gudaväsendena att människornas döttrar var vackra, och dem de tyckte bäst om tog de till hustrur. Då sade Herren: 'Min livsande skall inte bli kvar i människan för alltid - hon är dock av kött. Hennes livstid skall vara 120 år.'

På den tiden - och även senare - när gudaväsendena låg med människornas döttrar och fick barn med dem, fanns det jättar på jorden. Detta var urtidens hjältar, och deras rykte var stort."

Det här går bara att missförstå med vilje, för de ryktbaraste av dessa vitt besjungna hjältar hette Akillevs (son till Tetis) och Herakles (son till Zevs). Jättar var de nu för all del inte, om än mycket storvuxna. Kanske en definitionsfråga. Man lägger märke till försöket att så att säga redigera passusen genom att blanda in Herren, men smartare hade ju varit att helt enkelt bara ta bort den när själva hopkoket skedde. För nu pratar vi inte längre en gud, utan flera.

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4395
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav Johan_L » fre 24 okt 2008, 16:06

Att stora delar av Gamla Testamentet är henoteistiskt eller monolatristiskt borde inte komma som en nyhet.

Första budordet säger ju inte att det inte finns andra gudar, bara att du inte får ha dem (jämte).

Och inte är det väl något specifikt grekiskt med att människor med en gudomlig förälder blir heroer? Titta bara på Gilgamesh!
Johan Lundström

They who dream by day are cognizant of many things which escape those who dream only by night.
—Edgar Allan Poe, ”Eleanora”
Johan_L
Fan
 
Inlägg: 198
Blev medlem: fre 10 nov 2006, 15:42


Återgå till Kulturkvarten

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron