Naggen

Om böcker, film, tv och musik i vidare bemärkelse

Naggen

Inläggav margl » lör 25 okt 2008, 15:59

Är det någon som minns Naggen, "Sveriges olydigaste skämttidning"? Det var en starkt samhällskritisk tidning, med karikatyrer och kåserier, som startades 1912 och hade sin lilla blomstringstid under första världskriget. För ett par dagar sen köpte jag en samlingsvolym med texter och bilder ur Naggen i urval av Per-Erik Lindorm. Det framgår innan man bläddrat många sidor att få ting har varit så intensivt fientliga mot överheten i Sverige som denna sk skämttidning, och till sin hjälp hade den talangfulla tecknare som Egil Schwab, Ivar Starkenberg, E. Lange och Bertil Lybeck. Ännu, efter nästan hundra år, finner jag tidningens angrepp mot kyrkans, militarismens och rovkapitalismens representanter fräscha. Dess bitterhet var en glödande protest mot lidandet och orättvisan i denna värld och 'skämten' skulle nog förefalla många magstarka än idag. Givetvis förlorar textbitarna något av sin styrka utan de tillhörande bilderna, men de låter en ändock få ett smakprov av den bottenlösa svärtan i Naggen;

Den Högervänliga Döden
"Det var kanske bäst att barnet fick dö i alla fall - ty det hade väl ändå bara blivit en socialist."

Jesus På Kyrkomötet
"Mitt rike är inte av denna världen!"
"Nå, vad har du då här att göra?"

Sedlighetsväktare
"Det finns överhuvud taget inget osedligare än en naken kvinna. Ju längre man betraktar henne, ju flera oanständigheter upptäcker man."

Soldatsjälvmorden
"Det är ju klart och tydligt att karn var missnöjd med sig själv, eftersom han sköt sig själv. Hade han varit missnöjd med befälet eller miltärlivet överhuvud, skulle han naturligtvis skjutit oss!"
Martin Glännhag

"Hell is the only place where hypocrisy has no market-value. There must be a premium on it in Heaven" Clark Ashton Smith
margl
Trufan
 
Inlägg: 761
Blev medlem: lör 20 jan 2007, 12:16

Inläggav Svensson » sön 26 okt 2008, 09:52

Det var ganska vasst får man säga.

Något mer än "borgerlig satir", något mer än låtsas-farlig humor typ Simpsons.
Svensson
Trufan
 
Inlägg: 545
Blev medlem: tis 27 nov 2007, 15:40

Inläggav margl » sön 26 okt 2008, 12:06

Och det finns mer;

Kristi Stridsmän
"I religiösa frågor kunna vi vara hur stora motståndare som hälst, huvudsaken är att vi äro eniga då det gäller att bekämpa upplysningen."

Krigets Fördelar
"Man påstår att de fattiga inte har någon nytta av kriget! Jo, det har de visst det! De behöver ju inte kasta ut några pengar till sin begravning."

De medföljande artiklarna, kåserierna och dikterna har titlar som Avfällingen, En modern Judas, Hur länge kan en människa vara idealist? och Vilken är er älsklingsmördare?, som tydligt visar vad det handlar om.
Martin Glännhag

"Hell is the only place where hypocrisy has no market-value. There must be a premium on it in Heaven" Clark Ashton Smith
margl
Trufan
 
Inlägg: 761
Blev medlem: lör 20 jan 2007, 12:16

Inläggav margl » tor 06 nov 2008, 12:40

Den tyska motsvarigheten till Naggen, som är betydligt mer berömd, hette Simplicissimus och grundades på det för en skämttidning lämpliga datumet första april 1896 i München. Även om den kanske inte var öppet vänstervriden så tillbringade den en stor del av sin tid med att bespotta den förtryckande auktoritetens representanter från monarkerna och generalerna ner till ämbetsmännen och lärarna. Till skillnad från Naggen svek dock Simplicissimus sin övertygelse (om man nu kan tala om en övertygelse) under första världskriget genom att bli spritt språngande nationalistisk. Men innan dess hade karikatyrtecknare av mästerlig klass fått vissa upp sina talanger många gånger om på tidningens sidor, Th Th Heine, Eduard Thöny, Bruno Paul, Rudolf Wilke, Olaf Gulbransson och Ragnvald Blix. Ett ganska typiskt antimilitaristiskt skämt var att en preussisk officerare upplyste en annan dito om att det på mobiliseringskontoren och tidningsredaktionerna alltid måste finnas en viss andel icke vapenföra, ty enbart av sådant folk kan man vänta sig den sanna stridsviljan.
Martin Glännhag

"Hell is the only place where hypocrisy has no market-value. There must be a premium on it in Heaven" Clark Ashton Smith
margl
Trufan
 
Inlägg: 761
Blev medlem: lör 20 jan 2007, 12:16


Återgå till Kulturkvarten

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron