Några Exakta Definitioner

Om böcker, film, tv och musik i vidare bemärkelse

Några Exakta Definitioner

Inläggav margl » sön 26 okt 2008, 20:50

Alfred Hedenstierna (1852-1906), kommer främst med på ett hörn i litteraturhistoriska handböcker på grund av småländska humoresker som publicerades under slutet av 1800-talet, men det jag minns honom för är en text med titeln Några exakta definitioner. Den försöker kortfattat och skämtsamt summera upp den exakta innebörden i begrepp som synd, dygd, plikt osv. Förvånansvärt få av dessa har enligt min mening åldrats med tidens gång annat än i rent språkbruk, jag ska ge några smakprov;

"Människans liv regleras i all huvudsak av synden och dygden.
Synden är av många slag, och utrymmet medger icke att beskriva dem alla, men såsom allmän regel kan uppställas, att nästan allt som är roligt är syndigt. Pröva dig själv och känn efter när du blir riktigt glad; då kan du vara viss om att vara stadd på orätta vägar.
Dygd övas på många sätt, men säkrast när man inga pengar har och omöjligt kan få låna några[...]Åtskilliga dygder äro flersidiga, t.ex. modet. Mod vill det till för en flicka att taga sig an en man, övermod för att kunna tro sig om att styra en man och tålamod för att kunna leva lyckligt med en man."

"Last är en synd, som övergått till en vana, en sorts syndande en gros. Att vara i hög grad lastbar anses som en förtjänst hos en ångpråm, men nedsättande för en ung man.
Plikt är nästan allt som förefaller vår syndiga natur motbjudande. En samvetsgrann människa gör alltid det som hon finner vara tråkigt och blir därför oftast tråkig själv."

"Karaktärsfast är en man, som aldrig erkänner att han har haft orätt, som håller på med det som han en gång påbörjat och inte låter sig förvirras av förnuftets röst.
Envishet kallar man hos kvinnan det som benämnes karaktärsfasthet hos mannen."

"Snillet består i en avgjord smak för att tänka olika med sin omgivning i förening med förmåga att sedan suggera sina tankar på en större eller mindre del av denna.
Dåren är ett halvt snille; han tänker orginellt, men lyckas inte suggera någon."
Martin Glännhag

"Hell is the only place where hypocrisy has no market-value. There must be a premium on it in Heaven" Clark Ashton Smith
margl
Trufan
 
Inlägg: 761
Blev medlem: lör 20 jan 2007, 12:16

Återgå till Kulturkvarten

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron