Arn

Om böcker, film, tv och musik i vidare bemärkelse

Arn

Inläggav Sheriffen » mån 17 dec 2007, 22:56

De har gjort film på Arn. Och pratat om eländet i både radio och tv hela dagen. Den hade premiär i Skara i dag, filmen. Så spännande.

Kör hårt,
Sheriffen

P.S. Undrar om Bert Karlsson var och tittade på premiären? D.S.
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4395
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav Sheriffen » mån 17 dec 2007, 23:17

Just det. Glömde nämna en sak. Filmen kostade 210 miljoner att göra. Normal budget för en svensk film är 15 miljoner. Om inte denna film gjorts hade man alltså kunnat göra 14 andra filmer i stället. Den är säkert så bra att den är värd det. Bergis, alltså.

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4395
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Re: Arn

Inläggav Planckskonstant » tis 18 dec 2007, 08:12

Sheriffen skrev:Den hade premiär i Skara i dag, filmen. Så spännande.


Ja.


Sheriffen skrev:P.S. Undrar om Bert Karlsson var och tittade på premiären? D.S.


Ja.
Brita
Planckskonstant
Fan
 
Inlägg: 131
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 09:21
Ort: Skara

Inläggav Planckskonstant » tis 18 dec 2007, 08:21

Sheriffen skrev:Just det. Glömde nämna en sak. Filmen kostade 210 miljoner att göra. Normal budget för en svensk film är 15 miljoner. Om inte denna film gjorts hade man alltså kunnat göra 14 andra filmer i stället. Den är säkert så bra att den är värd det. Bergis, alltså.


Och med tanke på hur bra svenska filmer brukar vara, så hade de övriga 14 säkert lockat lika stor publik som den här filmen kommer att göra - oavsett om den är bra eller inte.

Nej, jag är ingen Arn-kramare (maken till träiga böcker får man leta efter), men som Skarabo kan man inte låta bli att glädja sig över avknoppningarna.

Och beträffande filmiska kvaliteter osv, jag tror inte för ett ögonblick att den här filmen kommer att utmärka sig med lysande rolltolkningar, känslig regi eller något annat konstnärligt - däremot kanske det är bra för svensk filmindustri att få göra megaprojekt ibland, det kan ligga viss lärdom i det som kan komma till nytta i annan filmproduktion.
Brita
Planckskonstant
Fan
 
Inlägg: 131
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 09:21
Ort: Skara

Inläggav john-henri » tis 18 dec 2007, 23:28

Låter dubiöst, tyvärr.

Själv gladdes jag för ett tag sedan av en diskussion i radio mellan några filmkritiker drabbade av plötslig insiikt, som följaktligen frågade sig hur det kom sig att ojämförligt mycket bättre dåliga amerikanska filmer ofta sågas med en stjärna eller geting eller vad det nu är, medan ojämförligt mycket sämre svenska dåliga filmer vanligtvis får tre stycken av vad det nu är och en massa urskuldande text som går ut på att det ju ändå var intressant tänkt eller har försonande drag eller finns glimtar av bra foto. Var det kryptiskt uttryckt så var alltså tanken att kritiken genomgående är kolossalt mycket snällare mot svenska filmer än mot utländska.

Två inte ointressanta kommentarer från samtalsdeltagarna var: "Men man har ju lärt sig att ha så låga förväntningar på nya svenska filmer att man blir glatt överraskad om man ens står ut med att sitta kvar under hela visningen", respektive: "Läsarna skulle ju bli sura om man gav alla svenska filmer en överkorsad symbol, så man måste ju försöka variera sig, och tre betyder ju inte att det är bra".

Det kan noteras att alla recensioner jag sett hittills har givit Arn tre av vad de nu ger. Får man föreslå korsriddarintresserade att i stället se Ridley Scotts undervärderade, alldeles utmärkta "Kingdom of Heaven", den enda riktigt bra i de senaste årens flodvåg av antik- och medeltidsepos.

John-Henri
Prenumerera på Nova science fiction. 4 nr för 275 kr. Postgiro 52 80 97-9, Gafiac. Om du tycker att det ska finnas sf på svenska också!
john-henri
BNF
 
Inlägg: 1096
Blev medlem: ons 29 nov 2006, 13:42
Ort: Viken

Inläggav J-h:n » ons 19 dec 2007, 00:01

john-henri skrev:Det kan noteras att alla recensioner jag sett hittills har givit Arn tre av vad de nu ger.


Göteborgs-Posten gav den en fyr och kallade den "ett rent pekoral":
http://gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=857&a=389778
Intressant nog låg recensionen i pappersupplagan sida vid sida med en enkät från premiären där en hop lokalpampar och kändisar samfällt bedyrade vilken fantastisk film det var.
J-h:n
J-h:n
Letterhack
 
Inlägg: 296
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 16:39
Ort: Göteborg

Inläggav Sheriffen » ons 19 dec 2007, 00:55

Planckskonstant skrev:Och beträffande filmiska kvaliteter osv, jag tror inte för ett ögonblick att den här filmen kommer att utmärka sig med lysande rolltolkningar, känslig regi eller något annat konstnärligt - däremot kanske det är bra för svensk filmindustri att få göra megaprojekt ibland, det kan ligga viss lärdom i det som kan komma till nytta i annan filmproduktion.


Fast man kan fasa för att den lärdomen blir av fel slag. Det har den blivit i nästan alla andra länder där filmmakare tagit den till sig. När de väl har lärt sig att megadunder och ka-boom-explosioner och ärkesuperballa visuella specialeffekter är vad som gör en Riktig Film, så är det just sådant de därefter ägnar sig åt. Manus, skådespeleri, intrig och annat tjafs förpassas med fast hand till den soptunna där sådant därmed anses höra hemma.

Kör hårt,
Sheriffen

P.S. Den tidigare svenska film som varit dyrast att producera torde annars vara Ingmar Bergmans "Fanny och Alexander". Dyrt kan det bli även utan att specialkrusidullet dominerar rullen, fast i Bergmans fall blev det ju väldigt bra också. Jag kan liksom inte känna den där riktiga övertygelsen om att detsamma gäller den förstås ofantligt mycket dyrare Arn, men, men - man ska väl inte skjuta grisen förrän säcken är trasig, eller vad det heter. D.S.
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4395
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav Illern » tor 07 feb 2008, 19:31

john-henri skrev:Det kan noteras att alla recensioner jag sett hittills har givit Arn tre av vad de nu ger. Får man föreslå korsriddarintresserade att i stället se Ridley Scotts undervärderade, alldeles utmärkta "Kingdom of Heaven", den enda riktigt bra i de senaste årens flodvåg av antik- och medeltidsepos.


Snubblade på detta lite sent men kan inte låta det vara ifred utan föreslå att alla som tror tror på john-henri ser ''Helen of Troy'' (inte 60-talsfilmen utan trojafilmen som gjordes i skuggan av ''Troy'', även ''Helen of Troy'' har kända skådisar om det spelar någon roll) och ''The Odyssey'' (Coppolla m fl, kanske för gammal för att vara ''de senaste åren'' men ändå). Vill man kan man säkert hitta kvaliteter även i ''Cleopatra'' (inte heller denna gång 60-talsvarianten men även denna kanske är lite för gammal för ''de senaste åren'').

Har man inte tillgång till filmerna får man väl komma och se hur en illerlya ser ut, dricka kaffe, äta choklad och se filmer med antikentema :-)
/Illern

Rollspel och Alice Cooper: www.illertass.se
Illern
WAHF
 
Inlägg: 9
Blev medlem: mån 25 jun 2007, 16:12
Ort: Linköping

Inläggav Illern » tor 07 feb 2008, 19:47

john-henri skrev:Det kan noteras att alla recensioner jag sett hittills har givit Arn tre av vad de nu ger. Får man föreslå korsriddarintresserade att i stället se Ridley Scotts undervärderade, alldeles utmärkta "Kingdom of Heaven", den enda riktigt bra i de senaste årens flodvåg av antik- och medeltidsepos.


Nå'n sorts humor kanske det ligger i att just Ridley var med och gjorde en av de underkända filmerna i flodvågen :-)
/Illern

Rollspel och Alice Cooper: www.illertass.se
Illern
WAHF
 
Inlägg: 9
Blev medlem: mån 25 jun 2007, 16:12
Ort: Linköping


Återgå till Kulturkvarten

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron