Sopor i Istanbul

Allmänt prat om annat än sf och fantasy

Sopor i Istanbul

Inläggav Sheriffen » tis 02 dec 2008, 05:01

Jag har hittills här på forumet undvikit att skriva något om Turkiet, eftersom jag är (halv)grek och de flesta som känner mig ändå känner till min inställning. Och de som inte känner mig är knappast omedvetna om vilket slags känslor Grekland och Turkiet hyser för varandra.

Men nu gör jag ett undantag, för jag hörde just något tragikomiskt på nattradion.

Veckans storstad i programmet Vaken är Istanbul (eller, som staden egentligen heter, Konstantinopel - men i det här fallet använder jag inte det riktiga namnet, för det vore inte hedervärt).

Nåväl, Sveriges Radios reporter i Turkiet, Jan Andersson, bor i Istanbul. Och han är nu närmast desperat eftersom soppåsen under diskbänken är nästan helt full. Och han vet inte var han ska göra av den.

För liksom i Athen finns det inga sopnedkast i husen. Men till skillnad från i Athen finns det i Istanbul inga soptunnor på gatorna, där man kan kasta soporna. Det finns inga soptunnor alls. Så folk kastar soporna på gatan.

Fast ingen vill ju ha en pyramid av sopor utanför porten i sitt eget hus. Så i stället lägger man soporna, i det kvarter där Jan Andersson bor, utanför möbelaffären på hörnet. Där hämtas de sedan på natten av sophämtarna. Alternativt kastar man sina sopor utanför grannporten, inte sin egen.

Problemet är nu att kastar man soporna utanför grannporten, så blir de som bor där förbannade. Så det gör man helst inte. Vad som nu har hänt är att möbelhandlaren också blivit förbannad, för han får genomleva dagen med ett växande sopberg utanför sin butik. Dag ut och dag in. Så nu ska han i nästa vecka montera upp en övervakningskamera. Ergo, man kan inte längre kasta soporna utanför hans butik.

Men inte heller utanför grannarnas port. Eller sin egen, för då blir de som bor i samma hus som man själv tvärförbannade.

Jag kan inte låta bli att brista ut i skratt. Vi har en stundtals vämjelig sopsituation på gatorna i Athen, i synnerhet när det är strejk och 47 grader varmt, men den kommer inte i närheten av det här spektaklet.

Var någonstans förutom i Istanbul? Var någonstans förutom i Turkiet?

Varför är jag inte förvånad?

Kör hårt,
Sheriffen

P.S. Nej, jag är kategoriskt inte rasist. Däremot finns det motsättningar mellan oss och Turkiet som gör att jag inte gillar landet (but let's not go there, neither literally nor metaphorically). Och i sken av ovanstående blir jag ännu tacksammare över att Turkiet för mig i egenskap av (halv)grek är ett slutet land. Jag har ingen lust alls att gå och dra in stanken av turkarnas sopor. D.S.
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4395
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav Sheriffen » tis 02 dec 2008, 09:58

Pinsamt när man som översättare gör ett slarvfel på engelska som jag gjorde i ovanstående när jag sent i natt hade en massa Reacher-engelska i huvudet. Nu är det i alla fall rättat. Ni som inte hann se det - blä, ni får inte veta.

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4395
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm


Återgå till Baren

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron