Judar

Allmänt prat om annat än sf och fantasy

Vilken judisk sf-författare föredrar du?

Asimov
1
20%
Lem
2
40%
Sagan
0
Inga röster
Någon annan (som jag skriver om nedan)
2
40%
 
Antal röster : 5

Judar

Inläggav Rymd-Olov » tor 02 apr 2009, 07:02

Tänkte ta och tipsa om bloggen Världshistoriens 101 bästa judar där några ungdomar skriver välskrivna, avslappnat humoristiska texter om 101 judar (enligt en definition som finns att läsa på bloggen) och det i listform, där de räknar ned mot förstaplatsen med en eller ett par poster om dagen. Hittills är Carl Sagan, Stanislaw Lem och Isaac Asimov med och representerar världens bästa genre.

Vissa på fandom.se (jag tror inte att jag behöver nämna några namn) kommer säkert att glädjas över att både Bukowski och Leonard Cohen är med...

Trevlig läsning, iaf!
/Olov L

Blogg av det bredare slaget där temat är sf, fantasy och skräck: http://drommarnasberg.wordpress.com
Rymd-Olov
Letterhack
 
Inlägg: 476
Blev medlem: tor 09 aug 2007, 10:41
Ort: Östersund

Inläggav margl » tor 02 apr 2009, 08:43

Jag blev lite konfunderad när jag såg ämnesrubriken, men om det låter mig skriva om två av mina största favoriter så låt gå. Dom är måhända inte sf-författare, men det bryr jag mig inte om.

Först, Oscar Levertin - prosaförfattare, poet, essäist, kritiker, konsthistorisk, litteraturhistorisk och kulturhistorisk forskare. En av de centrala gestalterna i den svensk-judiska kulturen, en av dessa personligheter som man nästan bara kunde stöta på runt 1900, som svensk kulturpatriot var han historiskt medveten jude, som historiskt medveten jude var han europeisk kosmopolit och som europeisk kosmopolit var han återigen svensk kulturpatriot. En upplyst och frisinnad man, lite negativt påverkad stundom av sin misstänksamhet mot det folkliga, men godhjärtad, sympatisk och mycket bildad. Hans bästa texter och dikter präglas av färgstark poesi, lärdom, fantasirikedom, melankolisk skepsis och en slags lidelsefull innerlighet.

Den andre är Stefan Zweig...kanske räcker det att säga att jag skrivit en essä om honom där jag framställer honom som den förkroppsligade humanismen.
Martin Glännhag

"Hell is the only place where hypocrisy has no market-value. There must be a premium on it in Heaven" Clark Ashton Smith
margl
Trufan
 
Inlägg: 761
Blev medlem: lör 20 jan 2007, 12:16

Inläggav Sheriffen » tor 02 apr 2009, 12:42

Den här bloggen är ju ganska häpnadsväckande. Välskriven, insiktsfull och intressant. Jag har hittills läst om Charles Bukowski, Leonard Cohen och Steven Spielberg, och tänker avgjort läsa resten.

Fast insiktsfull kan man vara utan att för den skulle ha rätt i alla stycken. Jag kommenterade det som står skrivet om Leonard Cohen:

Jag avskyr den nasale Bob Dylan, med sina ansträngt politiska texter och det livslånga självbedrägeri han lever med, att han kan sjunga. Jag hyser enastående respekt för Leonard Cohen, som med sin pratsjungande, skrovliga röst är en av tidens mest klarsynta utrönare av den snårskog som utgörs av förhållandet kvinna - man. Något som djupt berör de flesta av oss, betydligt mer än någon politisk, snart bortglömd omständighet i USA som Bob Dylan så gärna går i taket för.

Dessutom tillhör jag dem som anser att Leonard Cohens största verk på skiva inte är de tidiga - jag tycker bäst om hans skivor från och med "I'm Your Man" och framåt. Men gillar förstås även de äldre.

Fast Death of a Ladies Man, som nämns i texten, är svår att räkna in. Leonard Cohen själv avskyr den, för Phil Spector tog över produktionen helt och posterade - det här är sant - två beväpnade gorillor utanför studion när det var dags att mixa låtarna för att Leonard Cohen inte skulle kunna komma in och lägga sig i.

Låt mig ge tips på några fler Cohen-låtar till Cohenoskulden:

A Thousand Kisses Deep
Because Of
Boogie Street
By the Rivers Dark
Everybody Knows
The Future
Here It Is
The Letters
There For You
Waiting for the Miracle

Jag har svårt att hålla med om att Leonard Cohen inte spränger generationsgränserna. Den som går på en Leonard Cohen-konsert kommer att få se att publiken består av människor i åldrarna 14 till 82, och dessutom från alla tänkbara samhällsskikt.

Eftersom Leonard Cohen så klarsynt skriver tonsatt poesi och pratsjunger om något som berör oss alla.

Och dessutom råkar han i övermått vara i besittning av en egenskap som Bob Dylan fullständigt saknar.

Leonard Cohen är cool. Så cool att han framstår som en av definitionerna av begreppet.

Kör hårt,
Sheriffen
(som kallats en intellektuell som inte har något intellektuellt att säga om någonting förutom nattklubbar och som inte tillhör farfarsgenerationen)
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4395
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav Sheriffen » tor 02 apr 2009, 12:50

Listan med judiska sf-författare som går att rösta på borde inkludera Harlan Ellison. Det är inte samma sak att rösta för att sedan skriva om författaren i ett inlägg.

Kör hårt,
Sheriffen
Senast redigerad av Sheriffen tor 02 apr 2009, 17:54, redigerad totalt 1 gång.
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4395
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav Rymd-Olov » tor 02 apr 2009, 17:33

Jag tog bara med de sf-författare som nämnts på bloggen. Själv skulle jag vilja nämna Robert Silverberg, som jag iofs inte läst så mycket av, men vars "Sailing to Byzantium" är riktigt bra sf.
/Olov L

Blogg av det bredare slaget där temat är sf, fantasy och skräck: http://drommarnasberg.wordpress.com
Rymd-Olov
Letterhack
 
Inlägg: 476
Blev medlem: tor 09 aug 2007, 10:41
Ort: Östersund

Inläggav J-h:n » fre 03 apr 2009, 00:03

Neil Gaiman har visserligen inte skrivit mycket sf, men ändå. Charlie Stross, däremot. Han ser dessutom ut som en riktig antisemitisk karikatyr.
J-h:n
J-h:n
Letterhack
 
Inlägg: 296
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 16:39
Ort: Göteborg

Inläggav Sheriffen » fre 03 apr 2009, 00:11

J-h:n skrev:Neil Gaiman har visserligen inte skrivit mycket sf, men ändå. Charlie Stross, däremot. Han ser dessutom ut som en riktig antisemitisk karikatyr.


Tyvärr skriver han ju även som en antisemitisk karikatyr. Ja, alltså, inte med fördomarna mot judar, utan med samma nivå på intellektet som antisemiter har.

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4395
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav john-henri » fre 03 apr 2009, 18:45

Man kunde snarare undra vilka som skulle vara riktigt bra icke-judiska sf-författare. Minns jag inte alldeles fel skrev jag faktiskt en ledare om det här i Nova för ett par år sedan. Självklart borde man kunna rösta på Harlan Ellison eller Robert Silverberg. Men varför inte också på William Tenn eller Joanna Russ? Kate Wilhelm? Alfred Bester? Att hävda att sf skulle vara en judisk litteratur är inte rimligt. Men att hävda att den skulle blivit något helt annat, och väsentligt mindre intressant, utan sina judiska författare är avgjort rimligt. (Cyril Kornbluth, H L Gold, Stanley Weinbaum, Judith Merril…)

John-Henri
Prenumerera på Nova science fiction. 4 nr för 275 kr. Postgiro 52 80 97-9, Gafiac. Om du tycker att det ska finnas sf på svenska också!
john-henri
BNF
 
Inlägg: 1096
Blev medlem: ons 29 nov 2006, 13:42
Ort: Viken

Inläggav Sheriffen » fre 03 apr 2009, 19:28

john-henri skrev:Man kunde snarare undra vilka som skulle vara riktigt bra icke-judiska sf-författare.


Fast egentligen, om man ska vara uppriktig, kan man också undra vad det spelar för roll. I ännu större utsträckning kan detta sägas om den amerikanska filmindustrin, som i princip skapades av judar (de stora filmbolagen grundades samtliga av judar, om jag minns rätt). Men är det i sig särskilt intressant, egentligen? Jag tycker inte det. Det spelar liksom ingen roll i sammanhanget. Begåvade människor är begåvade människor och man skulle ju kunna välja något annat urvalskriterium, typ alla som har en viss sorts byxor eller alla som är rödhåriga eller vad man vill.

Jag måste säga att för mig är de viktiga egenskaperna de som har relevans för verksamheten. För att ta Leonard Cohen, som jag ju kommenterade på bloggen, så är det inte för att han är jude eller kanadensare eller kortväxt eller 74 år jag gillar honom, utan för att han är en begåvad poet och kompositör. Och för att han är så insiktsfull. Och cool, förstås. Det är de viktiga egenskaperna i sammanhanget.

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4395
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav Rymd-Olov » lör 04 apr 2009, 09:12

Oj, Bester, Russ, Kornbluth... Inte visste jag att så många av de stora var judar. Jag håller med Sheriffen att det egentligen inte spelar någon roll. Men jag tycker ändå att en sådan här lista kan vara motiverad, dels för att det inte behövs så många ursäkter att skriva roliga och intressanta små texter om kulturpersonligheter, dels för att antisemitismen obehagligt nog ökar i Europa (och då menar jag inte att kritik som framförs mot Israel per automatik är antisemitism) och om en sådan här lista kan kasta lite grus i fördomsmaskineriet hos en eller annan så är det mycket värt.
/Olov L

Blogg av det bredare slaget där temat är sf, fantasy och skräck: http://drommarnasberg.wordpress.com
Rymd-Olov
Letterhack
 
Inlägg: 476
Blev medlem: tor 09 aug 2007, 10:41
Ort: Östersund

Inläggav Sheriffen » lör 04 apr 2009, 09:38

Rymd-Olov skrev:Oj, Bester, Russ, Kornbluth... Inte visste jag att så många av de stora var judar. Jag håller med Sheriffen att det egentligen inte spelar någon roll. Men jag tycker ändå att en sådan här lista kan vara motiverad, dels för att det inte behövs så många ursäkter att skriva roliga och intressanta små texter om kulturpersonligheter, dels för att antisemitismen obehagligt nog ökar i Europa (och då menar jag inte att kritik som framförs mot Israel per automatik är antisemitism) och om en sådan här lista kan kasta lite grus i fördomsmaskineriet hos en eller annan så är det mycket värt.


Javisst, här håller jag med. Bloggen Världshistoriens 101 bästa judar är förträfflig. Fast jag tycker egentligen att den är förträfflig för att den handlar om intressanta, begåvade människor och för att texterna om dem är insiktsfulla och välskrivna. Om man sedan har urvalskriteriet att det rör sig om de 101 bästa judarna eller de 101 bästa människorna som alltid hade gröna strumpor på sig är mig faktiskt rätt likgiltigt.

Men grus i fördomsmaskineri är alltid bra och det åstadkoms förstås lättare med den förra kategorin än med den senare. Märkligt nog, egentligen, för det finns ju ingen anledning att inte kunna hysa fördomar även mot människor med gröna strumpor! Jag ska bara be att få tala om att många av mina bästa vänner har gröna strumpor! Så det så! Och de har lika stor rätt att bli diskriminerade som alla andra!

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4395
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav john-henri » lör 04 apr 2009, 15:44

Jack Dann, Robert Sheckley, Pamela Sargent, George Alec Effinger, Terry Carr, Avram Davidson, Barry Malzberg, Joe Haldeman, Gardner Dozois… Vitsen är väl i och för sig inte att de här människorna råkar vara judar, vad det nu är (de av dem jag känt personligen i någon utsträckning har så att säga inte varit det, utan tvärtom varit ateister), utan att de i rätt hög grad skriver utifrån en perspektiv som åtminstone delvis kommer ur deras judiska identitet och som ingår i en mycket lång berättartradition. Och eftersom så många av sf:s tongivande författare har rötter i den traditionen, och skriver ur det perspektivet (som bland annat innefattar medvetandet om att tillhöra en ofta misskänd eller förföljd minoritet, diasporaupplevelsens rotlöshet, utanförskapet i de flesta kulturer), så blir det faktiskt en smula litteraturhistoriskt och kulturellt intressant.

John-Henri
Prenumerera på Nova science fiction. 4 nr för 275 kr. Postgiro 52 80 97-9, Gafiac. Om du tycker att det ska finnas sf på svenska också!
john-henri
BNF
 
Inlägg: 1096
Blev medlem: ons 29 nov 2006, 13:42
Ort: Viken

Inläggav Sheriffen » sön 05 apr 2009, 15:53

Det finns en historiskt intressant omständighet med att Hollywood grundades av judar. Filmindustrin blev en av få mycket lukrativa industrier som maffian inte lyckades lägga vantarna på, ens delvis. De judiska grupperingarna var för starka. Visserligen finns det enstaka incidenter, som den där om Frank Sinatras roll i From Here to Eternity, som han fick efter påtryckningar från maffian - senare filmatiserade i The Godfather (hästhuvudet i sängen) - men de är undantag och hade inte med något slags övertagande av ens delar av industrin att göra.

Visserligen fanns framträdande, judiska mafiosos, som Meyer Lansky och Bugsy Siegel, men lägg märke till att de arbetade tillsammans med Lucky Luciano och alltså var indragna i vad som är den riktiga maffian*, den som stammar från Siciliens Cosa Nostra (den judiska grenen av maffian brukade förresten lite putslustigt kallas för Kosher Nostra). Och de sysslade med annat, som spritsmuggling, kasinon, bordeller, lotteriverksamhet, övertagande av fackföreningar och sådant där. Senare kom ju maffian som bekant att ta över fler lagliga verksamheter än fackföreningar - olika slags företag - men inte filmbolag. Det gick inte.

Fascinerande nog gjorde sig ju Hollywood i stället många kusingar på maffian, genom att producera oändliga rader maffiafilmer, något man började med redan mycket tidigt i filmhistorien. Originalversionen av Scarface, till exempel, är som bekant baserad på den capo di capo som i verkligheten bar det öknamnet, eftersom han hade ett långt ärr längs ena kinden - den sannolikt mest ryktbare maffiabossen i historien, Al Capone.

Kör hårt,
Sheriffen

* När man i dag pratar om rysk maffia och jugoslavisk maffia och så vidare är det faktiskt en felanvändning av begreppet. Man borde prata om rysk och jugoslavisk organiserad brottslighet, för maffian är en mycket italiensk företeelse med hårt fastslagna värderingar och metoder, en hederskodex (svårt att tro, kanske, men de har en) och så vidare, med djupa historiska rötter ända sedan medeltiden. Maffia och organiserad brottslighet är inte utbytbara begrepp, för maffia är förvisso organiserad brottslighet, men även mer än så.
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4395
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav jPeMelin » lör 18 apr 2009, 09:40

john-henri skrev:Jack Dann, Robert Sheckley, Pamela Sargent, George Alec Effinger, Terry Carr, Avram Davidson, Barry Malzberg, Joe Haldeman, Gardner Dozois… Vitsen är väl i och för sig inte att de här människorna råkar vara judar, vad det nu är (de av dem jag känt personligen i någon utsträckning har så att säga inte varit det, utan tvärtom varit ateister)...

John-Henri


Douglas Rushkoff menar i sina texter, bland annat "God has left the building" att det är det är en av konsekvenserna av vad det innebär att vara "troende" jude: "Judaism is not to be set in stone but to be reinterpretated by each generation".
Han är ju omstridd i sin tolkning av judendomen av idag. Han uttrycker en hel del oro över att judendomen kristifierats rituellt och blivit mer fundamentalistisk därav. Jag har dock haft en liknande erfaranhet av judiska personer jag läst om under mitt liv (jag har träffat allt för få). Denna syn på sin tro tror jag också är en orsak till att så många judar utmärkt sig genom tiderna med sin förmåga att tänka stort och fritt, och därmed platsa på listor som den tråden startades för.

/Jim
....................................................................
hemsida: http://web.comhem.se/~u31634993/
musiksida: http://www.last.fm/user/jPeMelin/
Alcocon3 - 24-26 april 2009: http://clubcosmos.net/alcocon3
jPeMelin
Fan
 
Inlägg: 200
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 15:13
Ort: Göteborg


Återgå till Baren

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron