Om Mikael Persbrandt och skvallerpress

Allmänt prat om annat än sf och fantasy

Om Mikael Persbrandt och skvallerpress

Inläggav Sheriffen » fre 15 dec 2006, 18:06

Jag hör till min glädje att Excessens chefredaktör Otto Sjöberg har blivit fälld för förtal med anledning av artikeln om skådespelaren Mikael Persbrandt förra året. Åttio dagsböter à 1000:- och 75.000:- i skadestånd till Mikael Persbrandt. Mycket glädjande och all heder åt Mikael Persbrandt, som orkade ta sig igenom rättegång och alltsammans. Jag önskar att fler kända personer skulle ha kraft nog att slå tillbaka mot kvälls- och veckotidningsträsket och den beklämmande hantering som redaktionerna bedriver. Jag har själv haft möjlighet att på mycket nära håll följa en sådan här "skandal", den gången i form av ett drev riktat mot min goda vän Camilla Henemark. Smutsen i hanteringen den gången gjorde mig både flämtande häpen och mycket bedrövad, för det absolut enda som Aftonbluddret - som drog igång drevet - inte publicerade var ett enda sant ord. Vad "skandalen" påstods bestå i tänker jag inte upprepa här, för det gick utanpå alla väggar.

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4395
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav Skäggmonstret » sön 17 dec 2006, 12:58

Det enda som i längden skulle fungera är nog bojkott från läsarna. En gång i min ungdom köpte jag, naiv och oförstörd som jag var, ett exemplar av någon av kvällstidningarna, men det gör jag aldrig om. Uppenbarligen är det dock många som gillar att läsa slarvigt skrivna halvsanningar och lögner om allehanda skandaler och smaskigheter, och läsarna får det de vill ha.

(Nästa sak att bojkotta är för övrigt företag som ägnar sig åt reklam riktad mot barn.)
//Gabriel Nilsson
Skäggmonstret
Fan
 
Inlägg: 165
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 13:05
Ort: Uppsala

Inläggav Sheriffen » sön 17 dec 2006, 13:37

Skäggmonstret skrev:Det enda som i längden skulle fungera är nog bojkott från läsarna.


Javisst. Men chansen är ju tyvärr obefintlig.

Och som kvällstidningarna har utvecklats numera, till det fullkomligt osannolika stadium där löpsedlarna (van)pryds av skrällande rubriker med "nyheter" kring vad som händer den och den dokusåpa"kändisen" i nästa avsnitt, är det ju nästan ofattbart. Hur i hela fridens namn kan det vara en nyhet över huvud taget vad en dokusåpa"kändis" gör i nästa avsnitt?

När man tänker på det en stund blir det faktiskt fullkomligt absurt att det tydligen finns hundratusentals människor som köper tidningarna och läser om detta.

Jag har länge undrat vad en seriös dagstidning som International Herald Tribune skulle ha för chans om den utgavs i svensk upplaga. Ingen alls, förmodligen, eftersom den sysslar med vederhäftig rapportering om vad som faktiskt händer i världen.

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4395
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav jophan » sön 17 dec 2006, 13:59

Sheriffen skrev:Och som kvällstidningarna har utvecklats numera, till det fullkomligt osannolika stadium där löpsedlarna (van)pryds av skrällande rubriker med "nyheter" kring vad som händer den och den dokusåpa"kändisen" i nästa avsnitt, är det ju nästan ofattbart. Hur i hela fridens namn kan det vara en nyhet över huvud taget vad en dokusåpa"kändis" gör i nästa avsnitt?

Jag måste erkänna att jag finner löpsedlar som Kristi brud skickade döds-SMS och Bonde-Jessica sviken: Han träffade Camilla i smyg riktigt roande; jag brukar skratta högt när jag ser dem på stan. Det mesta blir roligt när det handlar om bönder.

Men det roliga är ju löpsedlarna. Varför folk köper tidningarna begriper jag inte.

Sheriffen skrev:Jag har länge undrat vad en seriös dagstidning som International Herald Tribune skulle ha för chans om den utgavs i svensk upplaga. Ingen alls, förmodligen, eftersom den sysslar med vederhäftig rapportering om vad som faktiskt händer i världen.

Den skulle väl ha samma chans här som i den engelskspråkiga världen: En promille skulle köpa den. Skillnaden är att en svensk promille är för liten för att den ska bära sig, den engelskspråkiga promillen är stor nog. Svenskar är inte värre än amerikaner, britter, fransmän eller tyskar när det gäller att stödja nonsensskvallerpressen med sina pengar.
Johan Anglemark
jophan
Site Admin
 
Inlägg: 2147
Blev medlem: ons 01 nov 2006, 10:50
Ort: Storvreta

Inläggav Sheriffen » sön 17 dec 2006, 15:52

jophan skrev:Jag måste erkänna att jag finner löpsedlar som Kristi brud skickade döds-SMS och Bonde-Jessica sviken: Han träffade Camilla i smyg riktigt roande; jag brukar skratta högt när jag ser dem på stan. Det mesta blir roligt när det handlar om bönder.

Men det roliga är ju löpsedlarna. Varför folk köper tidningarna begriper jag inte.


Inte jag heller, men jag har funderat på det en del. Jag ska utan omsvep medge att jag kan vara rätt skvallerintresserad ibland, men då rör det skvaller om människor jag känner. Vänner och bekanta. Det här pratet som går i olika umgängeskretsar och så. Men varför folk är intresserade av Kristi bruds SMS eller Bonde-Jessicas kärlekstrubbel fattar jag faktiskt inte. Jag begriper det inte.

Jag kan häpna när någon säger till mig: "Vet du vad Jessica har gjort? Har du hört?" och jag rådbråkar minnet för att försöka komma på vem Jessica är, tills jag får veta att det är en dokusåpa"stjärna" som folk alltså skvallrar med mig om som om det vore en gemensam bekant. Alltså, jag begriper inte hur det kan vara ett uns mer intressant än om jag frågade den personen: "Hörru, vet du vad fru Fagerholm i Täby har gjort? Har du hört?", och fru Fagerholm i Täby är någon ingen av oss har en aning om vem det är.

Samma sak med kändisar för min del. Jag är oerhört intresserad av vad filmskapare jag uppskattar har gjort för ny film eller vad författare jag gillar har skrivit för ny bok, men jag ger verkligen inte ett råttarsle för vad de har för färg på strumporna eller vad de äter till frukost. Enstaka undantag kan finnas när någon celebritet har gjort något verkligt intressant eller roligt utanför sitt yrke, men i övrigt... nä.

Jag förundras även av folks intresse för människor som är berömda bara i kraft av att vara berömda, men som aldrig åstadkommit något av värde som berättigar deras berömmelse. Paris Hilton, till exempel. Det är inte alldeles enkelt att förstå motiven bakom det vittfamnande intresset för vad människor som hon har för sig.

Om New Herald Tribunue:

Den skulle väl ha samma chans här som i den engelskspråkiga världen: En promille skulle köpa den. Skillnaden är att en svensk promille är för liten för att den ska bära sig, den engelskspråkiga promillen är stor nog. Svenskar är inte värre än amerikaner, britter, fransmän eller tyskar när det gäller att stödja nonsensskvallerpressen med sina pengar.


Nej, det är klart. Framförallt britterna leder väl marknaden med föregångarflaggskepp som The Sun, som fortfarande får till och med våra egna kvällstidningar att hamna i slagskuggan.

Man kan ändå undra om det skulle finnas en chans att så att säga skapa en marknad för en dagstidning som International Herald Tribune, men förmodligen inte. Fast som ett tankeexperiment:

Om man i sf-anda föreställer sig en närframtid där alla dagstidningar helt plötsligt slutar utkomma och det enda som finns att tillgå är en svensk motsvarighet till International Herald Tribune, och det fortgår på det sättet i säg fem år - skulle den då kunna tänkas favoriseras även om Excessen och gänget började utkomma på nytt? Skulle den allmänna opinionen ha kunnat tänkas riktas bort från skvaller om Jessica till förmån för vederhäftiga nyheter och reportage om omvärlden?

Fan vet.

Kör hårt,
Sheriffen
Senast redigerad av Sheriffen tis 20 feb 2007, 22:46, redigerad totalt 2 gånger.
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4395
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav jophan » sön 17 dec 2006, 18:35

Sheriffen skrev:varför folk är intresserade av Kristi bruds SMS eller Bonde-Jessicas kärlekstrubbel fattar jag faktiskt inte. Jag begriper det inte.

Nej, ingen aning. Faktiskt inte. Jag har sett psykologer förklara fenomenet med skvaller och artificiella kändisar, men jag har inte fattat det riktigt eftersom jag själv inte känner av behovet. Jag förstår varför folk läser Expressen på samma sätt som en autist begriper sig på sociala relationer.

Sheriffen skrev:Paris Hilton, till exempel. Det är inte alldeles enkelt att förstå motiven bakom det vittfamnande intresset för vad människor som hon har för sig.

Fast hon är väl rik och vacker? (Jag vet inte hur hon ser ut, men jag antar att hon är vacker.) Kombinationen snuskigt rik och vacker eller åtminstone glamorös har alltid skapat intresse. Det kan jag förstå.

Sheriffen skrev:Om man i sf-anda föreställer sig en närframtid där alla dagstidningar helt plötsligt slutar utkomma och det enda som finns att tillgå är en svensk motsvarighet till New Herald Tribune, och det fortgår på det sättet i säg fem år - skulle den då kunna tänkas favoriseras även om Excessen och gänget började utkomma på nytt? Skulle den allmänna opinionen ha kunnat tänkas riktas bort från skvaller om Jessica till förmån för vederhäftiga nyheter och reportage om omvärlden?

Lite bättre försäljningssiffror skulle nog tidningen få, men de flesta är mer intresserade av skvaller än av vad som händer i världen. Det är i alla fall den slutsats jag drar.
Johan Anglemark
jophan
Site Admin
 
Inlägg: 2147
Blev medlem: ons 01 nov 2006, 10:50
Ort: Storvreta

Inläggav Sheriffen » sön 17 dec 2006, 22:07

jophan skrev:Nej, ingen aning. Faktiskt inte. Jag har sett psykologer förklara fenomenet med skvaller och artificiella kändisar, men jag har inte fattat det riktigt eftersom jag själv inte känner av behovet.


Det där var intressant. Du råkar inte ha någon länk eller boktitel på lager? Det skulle vara intressant att se vad någon välrenommerad psykolog säger om fenomenet.

Sheriffen skrev:Paris Hilton, till exempel. Det är inte alldeles enkelt att förstå motiven bakom det vittfamnande intresset för vad människor som hon har för sig.

Fast hon är väl rik och vacker? (Jag vet inte hur hon ser ut, men jag antar att hon är vacker.) Kombinationen snuskigt rik och vacker eller åtminstone glamorös har alltid skapat intresse. Det kan jag förstå.


Jag har sett henne på bild på några löpsedlar och hon ser väl ut ungefär som Britney Spears. Blond och överspacklad i hela fejan. Fast nej, jag hajar ändå inte berömmelsen för att hon är vacker (nåja...) och rik, för det finns hemskt många människor som är det utan att vara det minsta berömda. Jag känner till och med några stycken själv.

Berömmelse i sig har jag inget emot, men jag tycker på något sätt att man ska ha gjort något som berättigar folks intresse. Som Charles Darwin, till exempel. Eller Joseph Haydn. Eller Rita Hayworth. Eller Virginia Woolf. Och så vidare.

Fast producerandet av ständigt nya kändisar som inget någonsin gjort är ett fenomen som jag tror är mycket typiskt för vår tid. Man producerar till exempel kändisar genom att förnedra dem i hemskt dåliga TV-program som kallas dokusåpor och så kursar man kvälls- och veckopress med hjälp av deras namn under en säsong, tills det är dags för nästa omgång i dokusåpaserien. Såvitt jag har begripit kasseras då förra säsongens kändisar till förmån för den nya säsongens, och så rullar det på så där. Rullande band-hantering. Kulturellt sett ett mycket besynnerligt fenomen, faktiskt.

Lite bättre försäljningssiffror skulle nog tidningen få, men de flesta är mer intresserade av skvaller än av vad som händer i världen. Det är i alla fall den slutsats jag drar.


Jag är rädd för att du har alldeles rätt och det gör mig helt uppriktigt lite dyster till sinnes.

Kör hårt,
Sheriffen

P.S. Undrar förresten om det här inte börjar bli en egen tråd nu. Den handlar ju inte specifikt om Mikael Persbrandt längre. D.S.
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4395
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav john-henri » sön 17 dec 2006, 22:59

Pja, men den senaste veckans utveckling ("snuskigt rik, vacker och med Britney Spears som flickvän") har ju i alla fall inte gjort mediaintresset för Paris Hilton mindre begripligt.

Sen är det ju lätt att på sätt och vis bli nyfiken på tjejen, eftersom det antingen är så att hon måste ha haft mer ren bondtur än någon annan totalt blåst människa i världshistorien, eller är oerhört mycket smartare än hon låtsas vara så fort hon öppnar munnen offentligt. Och den sortens synbara motsägelser är åtminstone som fenomen inte heller helt ointressanta. Själv ställer jag mig faktiskt mer oförstående till den berömmelse som drabbar personer som råkar vara duktiga på att sparka på läderbollar och utföra andra meningslösa och poänglösa enkla fysiska prestationer.

John-Henri
Prenumerera på Nova science fiction. 4 nr för 275 kr. Postgiro 52 80 97-9, Gafiac. Om du tycker att det ska finnas sf på svenska också!
john-henri
BNF
 
Inlägg: 1096
Blev medlem: ons 29 nov 2006, 13:42
Ort: Viken

Inläggav Sheriffen » sön 17 dec 2006, 23:25

john-henri skrev:Pja, men den senaste veckans utveckling ("snuskigt rik, vacker och med Britney Spears som flickvän") har ju i alla fall inte gjort mediaintresset för Paris Hilton mindre begripligt.


Jag hade ingen aning om att hon är Britney Spears flickvän, men måste vidhålla min egen oförmåga att förstå varför det gör henne intressant. Visst förstår jag att skvallermedier och de som konsumerar dem är intresserade av henne av det skälet, men vad jag fortsatt inte förstår är att så alls någonsin har blivit fallet - att folk blir intressanta av sådana skäl.

Sen är det ju lätt att på sätt och vis bli nyfiken på tjejen, eftersom det antingen är så att hon måste ha haft mer ren bondtur än någon annan totalt blåst människa i världshistorien, eller är oerhört mycket smartare än hon låtsas vara så fort hon öppnar munnen offentligt. Och den sortens synbara motsägelser är åtminstone som fenomen inte heller helt ointressanta.


Men det är väl i så fall en annan sak. Man lär ju inte få något svar på den gåtan - hur mycket vet du om den där bruden, förresten?! - genom att läsa skvallerpressen. Då skulle det nog snarare krävas att sätta sig ned med tjejen i enrum och snacka med henne i några timmar, och det lär väl få av oss få möjlighet till. Eller ens vilja göra.

Själv ställer jag mig faktiskt mer oförstående till den berömmelse som drabbar personer som råkar vara duktiga på att sparka på läderbollar och utföra andra meningslösa och poänglösa enkla fysiska prestationer.


Och dotter Laura håller med, förstår jag?

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4395
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav Johan » mån 18 dec 2006, 01:56

John Henri skrev:Själv ställer jag mig faktiskt mer oförstående till den berömmelse som drabbar personer som råkar vara duktiga på att sparka på läderbollar och utföra andra meningslösa och poänglösa enkla fysiska prestationer.
Enkla och enkla. Jag kan förstå att man kan tycka att sparka läderboll är poänglöst, men den prestation som krävs för att få berömmelse för att man sparkar boll är för det mesta knappast enklare än att få den för att man målar bra tavlor, till exempel. Jag tycker för övrigt att det finns få saker som är så rent estetiskt tilltalande som en riktigt välspelad fotbollsmatch. Vem som vinner är mindre relevant, men det är vackert. An acquired taste, I suppose.

Vad det gäller kvällstidningar har jag spärrat aftonbladet.se och expressen.se för att inte klicka på någon länk av misstag. Jag vill inte ge dem ytterligare en besökare i statistiken som skulle kunna få dem att tro att de gjorde någonting rätt.
//Johan Jönsson
Vetsaga
Johan
Trufan
 
Inlägg: 557
Blev medlem: tis 31 okt 2006, 11:37
Ort: Uppsala

Inläggav john-henri » mån 18 dec 2006, 10:36

Laura håller förvisso med. Hon är stolt över den t-shirt hon alldeles själv inhandlade på landslagets sommarläger, och som har texten:

Om gymnastik vore enkelt skulle det kallas fotboll.

Förresten kan jag väl ändå nämna att hon i går tog guldet i Skånecupen i artistisk gymnastik, steg 4. Grenplaceringarna var hopp: 1:a, barr: 2:a, bom: 2:a, fristående: 1:a.

John-Henri
Prenumerera på Nova science fiction. 4 nr för 275 kr. Postgiro 52 80 97-9, Gafiac. Om du tycker att det ska finnas sf på svenska också!
john-henri
BNF
 
Inlägg: 1096
Blev medlem: ons 29 nov 2006, 13:42
Ort: Viken

Inläggav john-henri » mån 18 dec 2006, 11:02

PS -- Allt jag egentligen "vet" om Hilton är vad jag läste i en rätt lång profil/intervju i Vanity Fair nån gång i fjol. Skvallret följer också jag genom löpsedlarna, som jag ser varje gång jag hämtar firmaposten i närbutiken Jollen, där postboxarna finns sedan posten lade ner verksamheten i Viken. Någon kvällstidning har jag inte köpt på åratal jag heller (den senaste tror jag var när Jan Myrdal recenserade min bok om sf i Aftonbladet). Det lite kul med Hilton är att hon tydligen inte får pengar av pappa utan tjänar egna -- enligt Vanity Fair-artikeln i storleksordningen 35 miljoner dollar under 2004; hon designar saker, har en parfymserie, äger ett skivbolag och en del annat. Och undertexen antydde nånstans att hennes mediaimage väsentligen är konstruerad som reklam för hennes produkter. Men intresset, medger jag, har inte varit stort nog för att påkalla någon ytterligare efterforskning. Att hon har sällskap med Britney Spears är dock primärnyhet på löpsedlarna de senaste veckorna.

John-Henri
Prenumerera på Nova science fiction. 4 nr för 275 kr. Postgiro 52 80 97-9, Gafiac. Om du tycker att det ska finnas sf på svenska också!
john-henri
BNF
 
Inlägg: 1096
Blev medlem: ons 29 nov 2006, 13:42
Ort: Viken


Återgå till Baren

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron