Att lagra elektronisk kommunikation

Om fanzines, fans, fanfonder och annat.

Att lagra elektronisk kommunikation

Inläggav Johan » tor 06 nov 2008, 19:33

http://copyriot.se/2008/10/29/mellan-gl ... ervakning/ som handlar om arkivering av digitalt material tycker jag var en intressant text ur fandomperspektiv, med tanke på att mycket av den kommunikation som tidigare ägde rum via fanzines nu sker till exempel här och på Fanac. Fanzinen finns utspridda på diverse vindar, men nu för tiden – vilket är en bra sak – även på Kungliga Biblioteket, och lär inte försvinna i första taget. Elektronisk lagring är både oändligt mycket smidigare och knepigare, för även om den teoretiskt klarar tandens tid väldigt länge så länge som man faktiskt gör någonting åt den så är risken att saker kommer att vara oläsliga om man inte aktivt sköter om den mycket högre.

En annan effekt av att så mycket av kommunikationen äger rum så här är ju att det blir svårt att skilja de intressanta sakerna från allt det vardagliga tjafset som ingen kommer bry sig om ens om två månader också.
//Johan Jönsson
Vetsaga
Johan
Trufan
 
Inlägg: 557
Blev medlem: tis 31 okt 2006, 11:37
Ort: Uppsala

Re: Att lagra elektronisk kommunikation

Inläggav Rymd-Olov » fre 07 nov 2008, 08:33

Johan skrev:En annan effekt av att så mycket av kommunikationen äger rum så här är ju att det blir svårt att skilja de intressanta sakerna från allt det vardagliga tjafset som ingen kommer bry sig om ens om två månader också.


Framtidens forskare ska väl ha något att göra också? En stor del av forskningen kring gamla författare tycks ju gå ut på att läsa gamla brev och där tjafsades det väl en del, antar jag. Dessutom finns det väl inget som kan ge en så levande bild av en historisk epok som vad folk bekymrade sig över i vardagen. (Här vill jag lägga in en hälsning till alla som läser detta på 2100-talet: Hej, det är jag, Olov Livendahl, flera år innan jag tilldelades nobelpriset och bildade en stadsguerilla i Karlstad).

Inom Kulturarw3, projektet för att lagra alla hemsidor som har anknytning till Sverige, lagras inte sidor som det krävs lösenord för. Vilket är synd, förstås.
/Olov L

Blogg av det bredare slaget där temat är sf, fantasy och skräck: http://drommarnasberg.wordpress.com
Rymd-Olov
Letterhack
 
Inlägg: 476
Blev medlem: tor 09 aug 2007, 10:41
Ort: Östersund

Inläggav Svensson » fre 07 nov 2008, 09:52

Hur säker är egentligen lagringen av elektronisk info?

Servern till detta forum står i Florida, USA. Tänk om USA drabbas av inbördeskrig då (det har hänt förr), och en skjutglad artillerist beslutar sig för att platta till aktuellt serverhotell?

Var servern till min egen blogg står vet jag inte. Jag gör mig dock inga illusioner om att det jag skriver där kommer att bevaras "för evärderlig framtid". Nej, att blogga är som att skriva i sanden.

Allt skrivande må förviss klassas som skrift i sand, men det finns ju olika sätt att lagra text. Ett bättre sätt än elektroniskt är nog trots allt att ge ut en bok. Då sprider du ju texten i hundratals ex, landet runt.

Visst finns det bloggar som blivit böcker, Peter Englund har funderat på det för sin blogg, men det är han det.

Tills dess, läs på webben och var glad, men tro inte att det kommer att vara för evigt. Jag menar, tekniken i sig är nog här för att stanna, men att tro att världsläget, den politiska situationen alltid kommer att vara så fredlig som idag, det är inte lika säkert.
Svensson
Trufan
 
Inlägg: 545
Blev medlem: tis 27 nov 2007, 15:40


Återgå till Fanzines, fans och fanac

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron