TV-fråga!

Allmänt prat om annat än sf och fantasy

TV-fråga!

Inläggav Sheriffen » sön 12 nov 2006, 22:09

Finns tekniskt kunniga bland medlemmar på denna lista?

Jag har en Philips flat screen-TV som köptes ny förra året.

Den har nu egenheten att det på vänstra sidan i bildfältet, ungefär i mitten vertikalt sett, uppstår en snabbt växande, grön fläck så fort där finns ett vitt fält för länge i bild.

Först såg jag detta när jag körde CD-skivor i DVD-spelaren och den gröna fläcken spred sig över låtlistan - bilden är ju då stillastående och den gröna fläcken växer direkt.

Nu har jag märkt att den gröna fläcken dyker upp även när det är ett vitt fält i bild i exempelvis en film en stund. Den försvinner dock när scenerna börjar växla igen.

Det gamla knepet att mellan de gånger man tittar helt stänga av apparaten - alltså helt och hållet, så att den inte kan knäppas på med fjärren - hjälper inte stort i det här fallet.

Någon som vet hur och varför och vad man gör åt?

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4395
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav pinkunicorn » mån 13 nov 2006, 08:49

Steg ett: kolla hur lång garanti du har.
Hans Persson

Bokblogg: http://www.duarvaddulaser.se/
pinkunicorn
Site Admin
 
Inlägg: 710
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 12:53
Ort: Linköping

Inläggav jophan » mån 13 nov 2006, 08:55

Så här skriver Konsumentverket:

Om du inte har fått någon garanti, eller om garantitiden gått ut:

Enligt konsumentköplagen har du sedan den 1 april 2005 tre år på dig att reklamera ett ursprungligt fel på en vara. Den nya lagen gäller för varor och tjänster som du köpt den dagen eller senare. För varor och tjänster som du köpt före den 1 april 2005 gäller fortfarande två års reklamationstid.

Ett ursprungligt fel kan vara ett fabrikationsfel eller något annat fel som varan hade innan du fick den. Sådana fel kan visa sig ganska lång tid efter köpet. Att du får en garanti med kortare giltighetstid betyder alltså inte att reklamationstiden förkortas. Skillnaden är att när garantin gått ut är det du som måste bevisa att felet fanns där från början.

Enligt konsumentköplagen är det säljaren som ska kunna visa att ett fel som upptäcks inom sex månader från köpet inte var ursprungligt. Undantag från regeln görs när det är oförenligt med felets eller varans art att tillämpa sexmånadersregeln.

Med "felets art" menar man sådana fel som man inte rimligen kan hävda har funnits redan vid köpet, exempelvis fel som beror på olyckshändelser eller fel som du själv orsakat. "Varans art" kan till exempel syfta på varor som inte håller i sex månader, som färskvaror eller slitna begagnade varor.
Johan Anglemark
jophan
Site Admin
 
Inlägg: 2147
Blev medlem: ons 01 nov 2006, 10:50
Ort: Storvreta


Återgå till Baren

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron