Datorpengar att tjäna!

Allmänt prat om annat än sf och fantasy

Datorpengar att tjäna!

Inläggav Sheriffen » mån 10 mar 2008, 20:05

En tanke har slagit mig.

Jag är, som dem av er som läser mina inlägg både på forumet och listor om saken, in i märg och ben trött på myllret av komplicerade och som jag anser onödiga både automatfunktioner och andra slags funktioner inom datorvärlden - sådant som i alla fall för mig bara krånglar och ställer till det.

Nu har jag slagits av en tanke.

Jag ska senare i år, i Sverige, köpa en ny dator. En portabel Mac, som jag kan ha med mig fram och tillbaka mellan Sverige och Grekland och för den delen varthelst annars jag reser.

Nu vet jag väldigt lite om hur datorer är uppbyggda och hur de fungerar på de där grundläggande programmeringsnivåerna eller vad det heter.

Men så här:

Om någon av de datorkunniga här på forumet skulle kunna totalradera hårddisken i den där Macen och ta bort precis alla parametrar som finns, och sedan göra om datorn helt och hållet så att

1) varje tangent hade en och endast en (1) funktion hur mycket någon än ville göra något annat med den:

2) datorn inte gick att använda till något annat än att producera text på *samma sätt som med en gammal skrivmaskin* (inga olika stilstorter; inga olika storlekar på texten; inga som helst automatfunktioner; ingenting som inte finns på en skrivmaskin med undantag av funktionen att kunna spara texten i en fil och att kunna radera oönskad text och skriva ny; alltså inte heller kopierande och omflyttande av textblock, till exempel):

3) och till att lyssna på radio och eposta med, så betalar jag p-ä-n-g-a-r för det.

4) Även förutsatt att datorn även är så stabil att den i princip *aldrig* säger "This programme is not responding" (den dialogskylten ska som ni förstår inte ens finnas i systemet; att den alls gör det i moderna Windows-datorer talar ju sitt tydliga språk).

Vad en sådan här dator skulle vara värd att få tillverkad åt sig?

Ja, 100.000:- i alla fall.

Fast tyvärr har jag redan fått veta av Anders Hultman att även det är för lite. Datorn skulle gå att göra, men kosta mer.

Och det är ju där hela datorvärlden har gått helt åt helvete från början.

Funktion borde ha varit honnörsordet; i ställer har flexibilitet blivit det.

Och den flexibiliteten skulle jag gärna kasta på sophögen i förrgår.

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4395
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Re: Datorpengar att tjäna!

Inläggav Johan_L » tis 11 mar 2008, 13:30

Sheriffen skrev:1) varje tangent hade en och endast en (1) funktion hur mycket någon än ville göra något annat med den


Skulle det inte bli väldigt jobbigt att ha separata tangenter för stora och små bokstäver? Bara undrar...
Johan Lundström

They who dream by day are cognizant of many things which escape those who dream only by night.
—Edgar Allan Poe, ”Eleanora”
Johan_L
Fan
 
Inlägg: 198
Blev medlem: fre 10 nov 2006, 15:42

Re: Datorpengar att tjäna!

Inläggav Sheriffen » tis 11 mar 2008, 13:45

Johan_L skrev:
Sheriffen skrev:1) varje tangent hade en och endast en (1) funktion hur mycket någon än ville göra något annat med den


Skulle det inte bli väldigt jobbigt att ha separata tangenter för stora och små bokstäver? Bara undrar...


Fnitter.

Nå, på den frågan har jag två svar:

1) Strängt taget, nej. Inte en tiondel så jobbigt som det är att nu ha tangenter med sjutton funktioner vardera, bland dem tangenterna med bokstäver på (man kan som bekant trycka alla möjliga slags störtlöjliga koder med dem för att åstadkomma diverse imbecilla funktioner som ingen någonsin egentligen behöver, och som för övrigt går ungefär tio gånger enklare att åstadkomma med menyerna och markören om man nu är så stendum att man använder sig av dem - "funktionerna", alltså). Problemet är att om man som jag skriver rasande fort - c:a tio nedslag i sekunden - är det lätt hänt att råka slå någon av de där koderna när man skriver och sedan är ju loppet kört. All text bara försvinner och man vinkar hejdå till 100.000:-, eftersom deadline har passerat och texten ska in för fjorton dagar sedan.

(Nä. Jag har backup. Men om backupen pajar...)

2) Jag ser faktiskt inte versal och gemen som olika funktioner, så länge det är frågan om samma bokstav. Om man däremot - som snart blir fallet i datorvärlden, tro mig! - skulle skriva gement a och VERSALT F med SAMMA tangent, skulle det bli lite jobbigt! Särskilt som den tangenten även ska användas för att i kombination med Ctrl göra snabel-a, i kombination med Ctrl och Alt Gr göra snabel-a stående separat (alltså inte i en epostadress), tillsammans med tangenterna F1 och pil uppåt och radretur och F10 och Alt (alla nedtryckta samtidigt, när Caps Lock är nedtryckt och man skrollar skärmen, samtidigt som man trycker ned tangenten med Windowsflaggan på (den till vänster, inte den till höger) och, förstås (men det är ju självklart), mellanslagstangenten och tangenten för siffran 8, men i gement läge så att det verkligen blir 8 och inte (, förutom, förstås, att man då måste hålla ned Esc och även tangenten för kolon/punkt, dock i versalt läge) göra ett styckeindrag.

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4395
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Re: Datorpengar att tjäna!

Inläggav Sheriffen » mån 27 okt 2008, 08:17

Sheriffen skrev:Om någon av de datorkunniga här på forumet skulle kunna totalradera hårddisken i den där Macen och ta bort precis alla parametrar som finns, och sedan göra om datorn helt och hållet så att

1) varje tangent hade en och endast en (1) funktion hur mycket någon än ville göra något annat med den.Jag erbjöd ju pengar i början av tråden om någon kunde programmera om min dator så att den blev funktionell på det här viset, i stället för som dagens sinnessjukt invecklade datorer som alla är försedda med lågt uttryckt hundratals fullständigt onödiga "funktioner" som ingen seriöst arbetande och vettig människa någonsin behöver under några som helst omständigheter.

Nå, ni kan sluta mixtra nu, för ni är omsprungna. I radion har jag fått höra att en ung tjej på den tekniska mässan i Stockholm presenterat sin dator Vital, som fungerar precis enligt de här principerna. En tangent, en funktion. Alla onödiga tangenter och "funktioner" avlägsnade.

Jag måste säga att jag finner det närmast rörande att någon dels inser att datorer borde vara konstruerade så att de faktiskt går att använda (! - jag vet, en mycket innovativ tanke, men där har ni den!) och dels faktiskt själv gör något åt det.

Vital letar just nu efter en kommersiell tillverkare. Det ska bli mig en sann glädje att om den kommer ut genast köpa ett exemplar och sedan med hammare lustfyllt slå sönder mina övriga datorer!

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4395
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav Merry » mån 27 okt 2008, 13:48

Vital är väl inte det första projektet för en dator inriktad mot seniorer? Något av dem borde kommit närmare release, kan man tycka, även om kundgruppen är relativt liten och blir mindre för varje dag som (andelen datorkunniga seniorer ökar).

Lösningen på fråga 2 är annars enkel. Börja med att skriva i en text editor (som Notepad, Notepad ++ eller UltraEdit) istället för en Word Processor (som Microsoft Word) så slipper du olika stilar och fonter.

Sedan tar du ett tangentbord och river av de tangenter du inte behöver. De flesta tangentbord har löstagbara tangenter. Klistra förslagsvis för hålen. Behåll Shift, Return, Backspace, Delete, bokstäver, siffror och kommateringstangenter. Eventuellt kan du behålla piltangenterna.

Voila. Jag vill inte ha några pengar, tack.
Merry
Fan
 
Inlägg: 183
Blev medlem: mån 20 nov 2006, 15:57
Ort: Göteborg


Återgå till Baren

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron