Jag vill ha tips på böcker!

Om sf och fantasy

Re:

Inläggav kjn » tis 22 jun 2010, 17:09

centerwall skrev:Jag gör ett försök att återliva tråden, ty jag vill ha boktips! Närmare bestämt så vill jag bli tipsad om novellsamlingar då jag förutspår att en ny familjemedlem kan göra det lite svårt att koncentrera sig på romaner i lika hög utsträckning som tidigare. Så tips på riktigt bra novellsamlingar tas tacksamt emot.


Förutom Nova, såklart, så kan jag rekommendera The World Turned Upside Down. Lite ojämn, men innehåller gott om klassiker från 40-, 50- och 60-talet (målet var att få med de noveller som fick redaktörerna själva att fastna för sf), och deras för- och efterord till novellerna är också mycket läsvärda. Finns att köpa som prisvärd e-bok (utan DRM eller liknande styggelser).

Med nyare sf så finns Starlight-samlingarna, som är mycket väl utvalda.
kjn
LoC-skribent
 
Inlägg: 45
Blev medlem: tor 05 mar 2009, 20:18
Ort: Bankeryd (Jönköping)

Re: Jag vill ha tips på böcker!

Inläggav Jacques » fre 27 aug 2010, 10:25

Om jag ska läsa en roman av Clifford D Simak - vilken rekommenderar ni?
Älskat Bradburys tidiga verk. Gillar mkt av Asimov. Gillade Dune. Älskar Stanislav Lems Cyberiad.
Aldrig läst Simak.
Vilken av hans böcker ska jag satsa på som insteg?
/Jac
det perifera är det centrala
Jacques
LoC-skribent
 
Inlägg: 52
Blev medlem: tis 03 aug 2010, 21:41
Ort: Västerås

Re: Jag vill ha tips på böcker!

Inläggav Sheriffen » fre 27 aug 2010, 12:23

Jacques skrev:Om jag ska läsa en roman av Clifford D Simak - vilken rekommenderar ni?
Älskat Bradburys tidiga verk. Gillar mkt av Asimov. Gillade Dune. Älskar Stanislav Lems Cyberiad.
Aldrig läst Simak.
Vilken av hans böcker ska jag satsa på som insteg?City. Den är både en novellsamling och en roman, egentligen, eftersom den består av ursprungligen åtta sedermera nio (försök få tag på en upplaga med samtliga) noveller, sammanlänkade till en episodroman som i helhet blir en svindlande, framtida historik. Simaks superklassiker.

Time and Again. Ännu en av Simaks svindlande romaner, med väldigt, kosmiskt perspektiv, men som alltid hos Simak sett genom den enskilda människan (eller utomjordingen eller roboten eller vilket slags varelse som råkar vara huvudgestalt i given berättelse).

Way Station. Även den en superklassiker i sammanhanget, ofta ansedd som Simaks kanske bästa efter City. Idén är rätt omtumlande.

The Goblin Reservation. En av Simaks egna storfavoriter och mycket originell, med inte minst återuppståndna storheter ur jordens och andra planeters historia.

Äsch, nu har jag redan nämnt fyra stycken. Ok, så här: börja med City!

Men till saken hör att Clifford D. Simak faktiskt är allra bäst som novellist, så en pålitlig novellsamling är att rekommendera. Eller så kan du beställa Nova Science Fiction nummer 4, så får du mitt urval om nio noveller som jag nog anser håller yppersta klass allihop.

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4415
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Re: Jag vill ha tips på böcker!

Inläggav åka » ons 03 nov 2010, 21:35

Intressanta novellsamlingar och antologier tycker jag det verkar finnas hur många som helst. Särskilt antologier. When it Changed, redigerad av Geoff Ryman, är en som jag har läst lite i av och till sedan strax före Åcon. Intressant idé, att föra samman forskare med författare och se vad som trillar ut. Lite blandat resultat skulle jag väl säga, men intressant som sagt.
åka
Fan
 
Inlägg: 183
Blev medlem: ons 08 nov 2006, 21:57
Ort: Uppsala

Re: Jag vill ha tips på böcker!

Inläggav Muzukashii » sön 26 jun 2011, 10:01

Hej

Jag har ganska nyligen plockat upp läsandet igen efter att ha haft en paus på cirka 10 år. Jag har nosat runt på lite olika författare och testat Greg Bears, Neal Stephenson, William Gibson och några andra men inte riktigt fastnat för någon av dem. Min första SF-förälskelse var Asimov och han kommer förmodligen bli min favorit för all framtid. Jag gillar hans enkla avskalade sätt att skriva. detaljerade omgivningsbeskrivningar och karaktärsporträtt tråkar ut mig. Jag gillar berättelser som fokuserar på de "stora ideérna" som jag känner att Asimov gör. Har ni några tips på författare som skriver enkelt, avskalat och lättläst så som Asimov gör?
Muzukashii
 
Inlägg: 3
Blev medlem: tor 09 jun 2011, 19:14

Re: Jag vill ha tips på böcker!

Inläggav Ben » sön 26 jun 2011, 14:49

Hur enkelt, avskalat och lättläst det egentligen är vet jag inte, men enkelt och billigt att testa hur som helst, nämligen Cory Doctorow. Hans böcker och andra texter finns nämligen gratis på hans webbsida craphound.com. Jag rekommenderar hans första roman Down and out in the Magic Kingdom eller någon av hans novellsamlingar. Läser du hellre på svenska har Enhörningen publicerat en av hans noveller i svensk översättning, novellen Ägd!, som också den kan läsas gratis på webben.
Enhörningen, den där finlandssvenska fantastiktidskriften.
Ben
LoC-skribent
 
Inlägg: 71
Blev medlem: ons 08 nov 2006, 22:17
Ort: Finland

Re: Jag vill ha tips på böcker!

Inläggav Svensson » sön 26 jun 2011, 14:59

Muzukashii skrev:Jag gillar berättelser som fokuserar på de "stora ideérna" som jag känner att Asimov gör. Har ni några tips på författare som skriver enkelt, avskalat och lättläst så som Asimov gör?


Det var väl en tidsstil. Han och hans generationskamrater skrev så där enkelt och koncentrerat: Heinlein och van Vogt har, MER ELLER MINDRE, samma enkelhet. "Destination universum" av van Vogt är koncis och dann.

Annars har vi ju Larry Niven som debuterade 1970. Vetenskaplig stringens och noveller med oanad koncentration och styrka ("Tales of Known Space" t ex).

På gott och ont tror jag dagens författare är något mer inne på stil än idéer. Och på att förlänga sina berättelser hellre än att koncentrera dem, se denna forumtråd:

viewtopic.php?f=21&t=1886
Svensson
Trufan
 
Inlägg: 545
Blev medlem: tis 27 nov 2007, 15:40

Re: Jag vill ha tips på böcker!

Inläggav Sheriffen » sön 26 jun 2011, 15:07

Hoo hum. Det här blir väl i sammanhanget som att svära i kyrkan, men Isaac Asimov skrev ju inte avskalat, han skrev helt enkelt uselt som en knastertorr kratta. Karlen kunde ju inte skriva, annat än i populärvetenskapliga sammanhang. Skönlitteratur var han inte förmögen, i alla fall inte om vi ska prata om vad vi i gängse mening menar med skönlitteratur. Jag kan nog tyvärr inte ge så många tips på författare av hans skrala kvalitet, men hans generationsfrände och nära vän Arthur C. Clarke är den författare inom hard sf-fältet (som ju även Asimov verkade inom) jag personligen uppskattar mest. Han är, tycker jag, en ofantligt mycket bättre science fiction-författare än Isaac Asimov, men anslaget är detsamma - intriginriktat, hård vetenskap, men med om inte högtstående så i alla fall inte kantigt träig utan fullt läsbar och stundtals njutbar stilistik. Och då och då med levande romangestalter dessutom.

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4415
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Re: Jag vill ha tips på böcker!

Inläggav Socialistsimon » sön 26 jun 2011, 15:32

Vill du ha modern idédriven SF så kan jag rekomendera Paolo Bacigalupi's Windup Girl eller Greg Egans Incandescence.
/Socialistsimon
Din guide i bokskogen: http://socialistsimon.blogg.se
Socialistsimon
WAHF
 
Inlägg: 11
Blev medlem: tis 21 jun 2011, 21:34

Re: Jag vill ha tips på böcker!

Inläggav robobot » tis 30 okt 2012, 19:36

Hallå.

Något jag tycker är intressant att läsa om inom genren är kolonisering eller försök till kolonisering/utforskning av andra planeter.
Jag läser just nu Heinleins Stjärnorna Väntar, än så länge helt i min smak.

Jag undrar om det är någon som har tips på böcker som behandlar detta, fast modernare, skriva under 2000-talet.
robobot
WAHF
 
Inlägg: 22
Blev medlem: tis 11 sep 2012, 21:19
Ort: Uppsala

Re: Jag vill ha tips på böcker!

Inläggav ptr » ons 31 okt 2012, 09:32

-
Senast redigerad av ptr fre 04 sep 2015, 07:13, redigerad totalt 1 gång.
ptr
LoC-skribent
 
Inlägg: 31
Blev medlem: fre 23 okt 2009, 10:26

Re: Jag vill ha tips på böcker!

Inläggav jophan » ons 31 okt 2012, 10:17

På engelska har du 2312 av Kim Stanley Robinson, Spin av Robert Charles Wilson och Old Man's War av John Scalzi. Amatka av Karin Tidbeck kan också sägas ha detta tema, fast på ett lite annorlunda sätt och förmodligen inget som tilltalar dig om det är klassiska planetkoloniseringshistorier du är ute efter.
Johan Anglemark
jophan
Site Admin
 
Inlägg: 2150
Blev medlem: ons 01 nov 2006, 10:50
Ort: Storvreta

Re: Jag vill ha tips på böcker!

Inläggav StarTrekÖst » sön 27 apr 2014, 14:43

Vi i Trekkers i Östra Sverige kommer att främja SF och dess fandom på flera olika sätt i vår förening. En tanke är att ha någon form av bokcirkel där dom intresserade kommer att läsa utvald litteratur på ett tema för att sedan träffas och diskutera det som vi har läst. En fråga som nu har väckts är om det finns något bra ställe på nätet där man lagligt kan ladda ner SF i digital form, t.ex. ePub?
StarTrekÖst
WAHF
 
Inlägg: 5
Blev medlem: lör 22 mar 2014, 00:34

Re: Jag vill ha tips på böcker!

Inläggav Sten » sön 27 apr 2014, 16:50

StarTrekÖst skrev:En fråga som nu har väckts är om det finns något bra ställe på nätet där man lagligt kan ladda ner SF i digital form, t.ex. ePub?


Inget samlat ställe, vad jag vet.

Sten Thaning
Sten
Letterhack
 
Inlägg: 388
Blev medlem: ons 08 nov 2006, 22:16
Ort: Stockholm

Re: Jag vill ha tips på böcker!

Inläggav Ben » sön 04 maj 2014, 03:59

Länkar till de verk som nominerats för årets Hugopris finns t.ex. på Enhörningens webb: http://www.enhorningen.net/Forum/index.php?topic=979.0

Alla nominerade noveller, de flesta långnovellerna och två av kortromanerna kan läsas gratis och lagligt på nätet.
Enhörningen, den där finlandssvenska fantastiktidskriften.
Ben
LoC-skribent
 
Inlägg: 71
Blev medlem: ons 08 nov 2006, 22:17
Ort: Finland

Föregående

Återgå till Litteratur

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron