En mycket personligt vald lista med femton stycken riktigt bra engelskspråkiga science fiction-noveller – sådana som alla borde läsa. Allt från klassiker som Joanna Russ ”When It Changed” (”När allt förändrades”) till något mer okända som Greg van Eekhouts ”In the Late December”. Finns det sf-noveller du tycker att alla borde läsa? Skriv gärna i kommentarerna. Eller gör en liknande lista och skicka till info@kontrast2012.se.
”Captive Girl” (”Den fångna flickan”), Jennifer Pelland
Vilka val man kan göra när alla val är fel, om etik och moral mot en bakgrundshistoria om en rymdkoloni som upplever sig vara under ständigt hot. Kanske allra mest en historia om att desperat vilja bli älskad. Finns på nätet.
”Story of Your Life” (”Berättelsen om ditt liv”), Ted Chiang
En fascinerande novell om språk, om skrift och om hur vi uppfattar tid från en av sf-litteraturens bästa idéförfattare.
”Beggars in Spain”, Nancy Kress
Nancy Kress kom senare att utveckla ”Beggars in Spain” till en fyra böcker lång romanserie. Det går utmärkt att läsa bara den här, dock. Om ideologi, att inte vara som andra och om sömn.
”When It Changed” (”När allt förändrades”), Joanna Russ
Joanna Russ skrev ”When It Changed” som en reaktion på mäns författande om världar med bara kvinnor. Liksom i mycket annat av Russ författarskap finns det en energi och en ilska som bidrar med så mycket.
”A Song for Lya” (”En sång för Lya”), George R.R. Martin
George R.R. Martin har inte bara skrivit tegelstensfantasy. En gång i tiden var han känd som en av världens bästa sf-novellförfattare. ”A Song for Lya” visar varför.
”Silently and Very Fast”, Catherynne M. Valente
Cat Valente är huvudsakligen fantasyförfattare. Med den här långa novellen om en artificiell intelligens utveckling och vilja att förstå sin omgivning visar hon att hon också skriver utmärkt science fiction. Finns på nätet.
”Bloodchild”, Octavia E. Butler
Om symbios, och om underkastelse. ”It amazes me that some people have seen ”Bloodchild” as a story of of slavery. It isn’t”, skrev Butler, men det är lätt att läsa den så. Vad den framför allt är: bra.
”Love Is the Plan the Plan is Death”, James Tiptree, jr.
”Love Is the Plan the Plan is Death” är en klassisk novell av Alice Sheldon, alias James Tiptree, jr. Om kampen mot biologins tyranni, mot att låta tanke ge vika för instinkt. Finns på nätet.
”In the Late December”, Greg van Eekhout
Om hopp, entropi och inte minst jultomten, i en mycket avlägsen framtid. Finns på nätet.
”The Murderer” (”Mördaren”), Ray Bradbury
Science fiction säger egentligen sällan särskilt mycket om framtiden, men desto mer om sin samtid. Ray Bradburys ”The Murderer” från 1953 är dock på vissa sätt skrämmande träffsäker vad det gäller teknikens krav på vår uppmärksamhet.
”A Walk in the Sun” (”Promenad i solsken”), Geoffrey A. Landis
Om människans förmåga att överleva, att klara sig, att ta vad som finns i situationen och kombinera kunskap med uppfinningsrikedom och ren vilja för att lyckas ta sig ur den. Den där ganska fina tron på människan som finns i en hel del science fiction.
”Lambing Season”, Molly Gloss
En stillsam första kontakten-novell där mötet med det främmande inte har någon betydelse för någon annan än de som är med om det. Resten av världen lämnas utanför.
”Three Hearings on the Existence of Snakes in the Human Bloodstream” (”Tre förhör rörande förekomsten av ormar i människan blodomlopp”), James Alan Gardner
Om religlös dogma och misstron mot människor som inte riktigt är som vi. En alternativhistorisk novell i tre delar.
”The Village” (”Byn”), Kate Willhelm
Om att uppfatta saker från ett annat perspektiv, inspirerad av Vietnamkriget.
”Flowers for Algernon” (”Blommor till Algernon”), Daniel Keyes
En novell om förbättrad intelligents. Charlie Gordon reser från hackkyckling som inte ens förstår att han hackas på – genom processen när han inser att världen inte behandlar honom snällt som han alltid trott. Men det är framför allt vad som händer sedan som gör den så hjärtskärande.
Pingback: Veckans noveller | Tystnad
Intressanta val :)