Steampunkfestival 27-29 juni

Steampunkfestivalen hölls 27-29 juni 2014, på Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle. Steampunkfestivalen var även årets Swecon, dvs. årets nationella science fiction- och fantasykongress. Den var ett samarbete mellan föreningen Upsala-Gelfe Ångpunk och nätverket science fiction-fandom.

Swecon 2015 kommer att vara sf- och fantasykongressen ConFuse, som hålls 7-9 augusti i Linköping. För dig som vill fortsätta att ha kontakt med sf-fandom rekommenderas Facebookgruppen Svenska sf- och fantasyfans och Fandom.se. När det gäller steampunk rekommenderas Facebookgruppen Ångpunk Sverige och bloggen Steampunk i Sverige.

In English   Information in English.

Tipslista: Steampunkserier

På Steampunkfestivalen höll Mårten Svantesson och Ramus Kaj en presentation om steampunkserier. Publiken efterfrågade en lista med lästips och här är den:

Ishavets Demon (Le démon des glaces) av Jacques Tardi utgiven 1981 (originalet 1974). Utgiven ett antal år före begreppet steampunk uppfunnits. En Jules Verne-inspirerad historia, men skruvad några varv till.  Albumet finns på en del bibliotek, men går också att hitta antikariskt. Finns också i en relativt ny utgåva på engelska: The Arctic Marauder (2011).

(Läs mer…)

Länksamling

Vi samlar länkar till blogginlägg, foton och videoklipp från festivalen. Vi kommer att fortsätta uppdatera listan allt eftersom bilderna och rapporterna trillar in, så skriv en kommentar om du har en länk som vi har missat!

Blogginlägg

Fotoalbum

Film

Tack!

hejdå
MÅNGA TJUSIGA PERSONER VID FESTIVALENS SLUT. FOTO: HANS PERSSON

Steampunkfestivalen är över och totalt blev det över 550 medlemmar!

Vi utfärdar inga tack till vädergudarna, men det finns andra vi vill tacka. Tack till er alla som kom och gjorde festivalen fantastisk, tack till våra intressanta, smarta och roliga hedersgäster, gäster och alla andra som på något sätt deltog i programmet, till våra gophers som har jobbat och slitit, till de som hjälpte till med att förvandla Järnsaxa till ett steampunklok och inte minst tack till Sveriges Järnvägsmuseum för att vi fick vara i deras häftiga lokaler.

Nästa års Swecon är ConFuse i Linköping, 7-9 augusti 2015. Det är inte ett steampunkevenemang, men det kommer med största säkerhet att vara fantastiskt på andra sätt. Och vill du hålla koll på om det händer några nya steampunkiga grejer framöver rekommenderar vi Steampunk i Sverige.

Vi kommer att sätta ihop en länklista med fotogallerier och blogginlägg om festivalen, så lämna gärna en kommentar med en länk om du har bloggat eller lagt upp en samling foton någonstans.

Vinnaren i drapatävlingen

På festivalen hade vi en drapatävling, där uppgiften var att skriva en berättelse på 100 ord med temat tåg.

Den vinnande drapan skrevs av Elisabet Norell:

3

Jag fick en uppenbarelse på järnvägsstationen; treenigheten bländade mig och jag såg mitt liv i nytt ljus!
Egentligen var det bara X-2000 som anlände. Det var dock lite bibliskt. Typ ”tre saker förelägger jag dig …”

I Gamla testamentet skapades järnvägen för att människorna skulle bli fria och avgångar för att komma iväg.
Sedan kom tidtabellen.

Nya testamentet lovprisar känslan av att vara ombord, hjulen snurrar och mil av glänsande räls sträcker sig framför och bakom tåget.

Jag lämnar efter mig det tredje testamentet. Hoppas mitt eftermäle blir: ”Även om hon ibland missade tåget, så älskade hon att resa och leva.”

Grattis!

Juryn bestod av Anna Bark Persson och Therése Albertsson.

Sugen på att skriva en egen tåg-drapa? Posta den gärna i en kommentar!

Skriv en festivalrapport!

Har du tänkt skriva något om din helg på Steampunkfestivalen? Klart du ska! Kongressrapporter – eller festivalrapporter, i det här fallet – är bra grejer. Dessutom kan man få ett pris som heter Vittfarnepriset.

I år kommer Vittfarnepriset att delas ut till en kongressrapport som

a) rapporterar från någon av årets svenska sf-kongresser
b) är skriven på svenska
c) har publicerats (till exempel på någon e-postlista knuten till sf-fandom, som Fanaclistan, i en blogg, i ett fansin och så vidare) senast femtonde augusti 2014
d) är en sammanhängande text (däremot är det så klart tillåtet att bearbeta till exempel en löpande rapportering)

Juryn består av redaktionen för bloggen Tystnad, det vill säga Maria Nygård, Daniel Albertsson och Johan Jönsson. Vi räknar med att läsa alla rapporter som skrivs, men vill man särskilt uppmärksamma oss på någonting man tror att vi kan ha missat kan man skicka ett mail till johan@tystnad.net.

Läs mer om Vittfarnepriset.

Dead Dog Party

Vill du inte att det roliga ska ta slut? Kl. 18 ikväll är det så kallat Dead Dog Party på CC-Puben. Den ligger på Centralplan 3, i närheten av Gävle station.

Alla som vill är välkomna!

100 ord om tåg

Drapatävling!

Var med i vår drapatävling: skriv en drapa, en berättelse på exakt 100 ord, på temat tåg. Drapan lämnas in i festivalinformationen eller till närmaste kommittémedlem senast lördag 17.00. Prisutdelning sker 21.45 och första pris är 500 kronor.

Juryn består av Anna Bark Persson och Therése Albertsson.

Workshops och cirkeldiskussioner

Föreläsningar och paneldiskussioner i all ära, men ibland vill man ju delta själv också och inte bara sitta och lyssna. Därför vill vi lyfta fram att vi har flera workshops och cirkeldiskussioner där du kan göra just det!

Se programmet för tider. Flera av workshoparna tar ett bara begränsat antal deltagare, så dem får man föranmäla sig till i festivalinformationen.

Workshops

  • Frivoliteter/Tatting. Lär dig slå frivoliteter (tatting), ett enkelt sätt att tillverka allt från dukar till smycken i spets. Populärt under 1860-talet. Med Anna Troy och Elisabeth Norell.
  • Skrivworkshop i världsbygge. Låt fantasin flöda och bygg en värld tillsammans med författaren Eva Holmquist och övriga deltagare. Vi kommer att följa en komprimerad version av Evas metodik som hon använder för världsbygge.
  • Luffarslöjd (järntråd). Elin Samuelsson håller en nybörjarworkshop i att böja metalltrådar till vackra ting.
  • Gör ett par egna goggles. Med enkla medel tillverkar vi ett par sådana skyddsglasögon som steampunkare gärna bär som signaturdetalj. Passar från 7 år. Med Anette Lauen Borg.
  • Löda mässing.
  • Kadrilj och andra formationsdanser från balsalarna. Per Lindberg, aktiv i dansgillet i Forodrim (Stockholms Tolkiensällskap), kommer och ger oss en lektion i formationsdanser av den typ som var populära på 1800-talet.
  • Designa en utomjording. Hitta på utomjordiska livsformer tillsammans med biologerna Torill Kornfeldt och Mattias Westermark.
  • Pysselcafé. Tag med ditt eget projekt.

Gruppdiskussioner

  • Flera bokcirklar.
  • Do it yourself – men hur? Om steampunkoutfits och att sy kläder.
  • Längtan efter levande maskiner. Om steampunk som utgångspunkt för att ta till sig teknik.
  • Rymd-sf på tv.
  • Barnböcker att läsa igen.
  • Vi som skriver, men inte är publicerade. Dela erfarenheter, inspiration osv.
  • Vilka böcker minns man, och vad minns man?
  • Vad kan fandom göra? Det sägs ibland att science fiction-fandom har inflytande i litterära sammanhang. Vad innebär det egentligen? Vilket inflytande har sf-fandom och vad vill vi i så fall använda det till?