Lokprojektet

Här finns informationen om vårt projekt att bygga om ett ånglok till en annorlunda uppenbarelse.

Det vinnande bidraget, av Mandy Martin. Vi kommer inte att bygga det precis som det ser ut på bilden, utan använda bilden som inspiration för våra riktningar och anpassa det hela till vad vi faktiskt kan bygga.

Det vinnande bidraget i vår designtävling, av Mandy Martin. Vi kommer inte att bygga det precis som det ser ut på bilden, utan använda bilden som inspiration för våra riktningar och anpassa det hela till vad vi faktiskt kan bygga.

Ett eget ånglok på över 17 meter och 80 ton, det måste ju vara varje steampunkfantasts ideal. Vad sägs om att få utlopp för dina steampunkvisioner med ett RIKTIGT ÅNGLOKOMOTIV som utgångspunkt? Du kan vara med! I samarbete med Sveriges Järnvägsmuseum vill Upsala-Gefle Ångpunksällskap bygga om ett riktigt ånglok i en stil som påminner om det bästa i steampunkgenren.

Vårt smeknamn på loket är Järnsaxa, men hon är ett E2-lok från 1907 och hennes eget nummer är 904. (Om du är orolig för att vi ska förstöra något kan vi försäkra att vi inte gör några förändringar som inte kan återställas.)

Vi har haft ett antal arbetsdagar under helgerna ända sedan början av hösten. Det är kring 15 personer som har varit inblandade i arbetet, men vi har aldrig varit alla på plats samtidigt. Alla bor heller inte i Gävle, så det kan vara lite meckigt att samordna sig till arbetsmöten – men det går, med hjälp av diverse verktyg på nätet.

Som det är nu har vi tillverkat stora delar av dekordelarna. Sidostyckena är gjorda av plywood och masonit, som grundas med särskild färg för att göra dem vädertåliga. De delar som ska sitta på själva ångpannan är utskurna av metall med hjälp av våra fantasiska metallkunniga medhjälpare. Det återstår en del av finishen, samt att montera ihop delarna.

Alla de fina ornamenten ska fästas på loket med hjälp av spännband runt pannan och en sorts fästram som vi skruvar fast i fästpunkter på gångborden på sidorna. Några av de här delarna måste formas eftersom gångborden är krökta närmare förarhytten, och det klurar vi just nu på hur vi ska göra.

Dessutom har vi putsat fram en hel del fina mässingsdetaljer som varit övermålade. Bland annat är hela ångdomen (den stora bulan ovanpå ångpannan) numera mässingsblank!

Vi har fått en hel del plywood och masonit donerat till oss från museet, och dessutom har vi fått en del sponsring i form av saker från Tools, Colorama och Industrirörteknik. Och så har vi pengarna från de som stöttade vårt crowdfundingprojekt ur egen ficka (nedan finns också filmen från vår crowdfunding, som hölls sommaren 2013).

Bilden nedan visar inpassningen av ett av sidostyckena på själva förarhytten. Det finns många fler bilder från arbetet att se i ett fint album på Steampunkfestivalens Facebook-sida.

Från lokbygget.

Från lokbygget.