Vad jag lärde mig av att undervisa om steampunk

Det är inte alla som har undervisat på högskolan om steampunk. Numera är undertecknad, en av Steampunkfestivalens arrangörer, en av dem som har gjort det.

jag-forelaser-feb-2014Jag tillbringade en vecka i Karlshamn på Blekinge Tekniska Högskola, och höll föreläsningar och seminarier för temakursen Gestaltande speldesign. Veckan var väldigt lärorik även för mig, med många intressanta samtal.

Själv fick jag syn på två aspekter av steampunk på ett nytt sätt, genom intresset som dessa teman väckte hos studenterna.

Det ena var mångkulturell steampunk, eller global steampunk: att utgå ifrån en annan del av världen än London, och basera sin steampunkskildring där. Det ledde förstås till flera samtal både om hur vi tenderar att sätta oss själva i centrum hela tiden, men också om cultural appropriation och hur man kan handskas respektfullt med andras kulturarv.

Det andra var frågor som kretsade kring teknik och makt. En del ingångar till steampunk handlar väldigt mycket om en sorts längtan efter synlig och imponerande teknik, kanske också teknik som är begriplig. Hela maker-aspekten, folk som sysslar med att bygga och konstruera saker, kretsar kring att ta kontroll över sina föremål och sina fysiska prylar. Det finns ideal som att ha varaktiga, personliga och hållbara verktyg och ägodelar, som kontrast till det likriktade och massproducerade. På ett annat plan handlar det om att ha en relation till sin egen teknik, och vi kom att prata också om sådant som hur mycket kontroll en vanlig användare har över sin dator och sina data.

Många frågor och teman som behandlades under den här veckan kommer vi att ta lärdom av när vi förbereder programmet för Steampunkfestivalen. Det ska bli en rolig helg med högt och lågt, djupt och ytligt, roligt och utmanande — jag hoppas att vi alla kommer att upptäcka nya delar av allt som steampunk kan innebära.